Alonso lehet Schumacher utódja a Ferrarinál

2005.02.03. 15:56
A legpatinásabb olasz napilap, a Gazzetta dello Sport, és az egyik legismertebb spanyol sportújság, a madridi AS is azt állítja: ha Fernando Alonso idén nem nyer futamokat a Renault-val, a következő szezont már a Ferrarinál, Michael Schumacher mellett vagy a hétszeres világbajnok helyén kezdi.
"A Renault-nak győznie kell, hogy megtarthassa Alonsót. Ha ez nem sikerül, a Ferrari várja őt" - írta a francia istálló bemutatójáról szóló tudósításában a milanói Gazzetta dello Sport című lap.

Már két éve felmerült, hogy a Ferrari vezetői Fernando Alonsót szánják Michael Schumacher utódjának, és ezúttal újra felvetődött, hogy a fiatal pilóta a világbajnok alakulathoz igazol.

Todt: Új embereket kell igazolnunk

A jelenlegi ferrarisok, Schumacher és Rubens Barrichello szerződése ugyan csak 2006 végén jár le, ám Alonso megállapodása a Renault-val már idén kifut. A francia márka főnöke, Patrick Faure ugyan azt állítja a spanyolról, "hosszabbítani fog, mert Renault-val akar vb-t nyerni", de a lap már közel sem biztos ebben.

Az olasz újságírók értesüléseit ráadásul szerdán a madridi AS című sportújság is megerősítette, és emlékeztetett Jean Todt Ferrari-csapatfőnök januári szavaira: "Készülnünk kell a jövőre, új embereket kell igazolnunk, hogy folytatódhasson a fantasztikus sorozatunk".

"Minden pilóta Ferrarival akar indulni"

A keddi prezentáción huszonhárom éves Alonso rengeteg kérdést kapott, az olasz média leginkább arra volt kíváncsi, mi a véleménye a Ferrariról. "Minden pilóta szeretne a Ferrarinál versenyezni. Övék a legjobb gárda, szimpatikusak nekem, és Spanyolországban is népszerűek" - válaszolt a versenyző.

Természetesen az átigazolást még közel sem lehet biztosra venni, szinte minden attól függ, mire lesz képes az új Renault. Az AS és a Gazzetta is egyetért abban, hogy ha Alonso több futamot is meg tud az autóval nyerni, akkor kisebb az esélye a váltásnak.

Alonso mentora várhatóan otthagyja a Renault-t

A gárda célja a vb-cím megszerzése, de legrosszabb esetben is másodikak akarnak lenni és több nagydíj-sikerre számítanak. Tavaly viszont nem tudtak jelentősen fejlődni, csakúgy, mint 2003-ban, csupán egy GP-t nyertek, ráadásul nem Alonsóval, hanem Jarno Trullival a volánnál. (Tavalyelőtt a spanyol győzött egyszer.)

Mindenképpen Alonso távozása mellett szól még, hogy a csapatfőnök Flavio Briatore Renault-szerződése idén szezon közben lejár, és eddig semmilyen lépést nem tett egyik fél sem annak meghosszabbítására. Ha pedig a sikerember - aki a Minarditól leszerződtette, majd fokozatosan a csapatba építette a spanyolt - távozik, nem valószínű, hogy pártfogoltja maradna. Sőt, az AS azt sem zárja ki, hogy mindketten a Ferrarihoz mennek.

Schumacher helyett vagy mellett?

Sok függ persze Michael Schumachertől is, hogyan dönt a szezon végén, harminchét évesen, esetleges nyolcadik vb-címe után is folytatni akarja-e karrierjét, vagy a visszavonulás mellett dönt. Persze ha marad, Alonso akkor is érkezhet, hiszen Barrichello szerződése bármikor feláldozható egy fontosabb cél érdekében.

A 2005-ös év tehát fordulópont lehet a Renault, a Ferrari, Alonso valamint Schumacher számára is, és kijelenthető: a kivételesen tehetséges spanyol a hétszeres bajnok méltó utódja lenne.