Elmaradhat az élő időmérő az RTL Klubon

2005.02.18. 11:13
Idén új rendszerben bonyolítják le a Forma-1-es nagydíjhétvégéket: szombaton délután és vasárnap délelőtt, a futamot megelőzően is lesz egy-egy időmérő edzés, melynek összesített eredménye adja meg a rajtfelállást. Az F1-et Angliában közvetítő állami televízió már jelezte, a kedvezőtlen időpont miatt nem adja a legfontosabb, vasárnapi edzést. Az RTL Klubnál még egyeztetések zajlanak a második kvalifikáció közvetítéséről, lehet, hogy élőben lesz, de az sem zárható ki, hogy csak összefoglalóban. A német RTL-nél továbbra is mindent élőben megy.
A Forma-1 több mint ötvenéves történetében idén először rendezik ugyanazon a napon az egyik időmérő edzést és a versenyt. Eddig pénteken, majd szombaton volt egy-egy, vagy szombaton két kvalifikáció, ezúttal viszont szombaton délután és vasárnap reggel kerül sor a hivatalos edzésekre.

A módszer abban is változik, hogy nem csupán egy időmérőn derül ki a rajtsorrend, hanem a kettő átlagolt eredménye adja meg a pilóta helyezését a rajtrácson, vagyis szombaton még nem alakul ki a rajtfelállás.

A médiának előnytelen az új rendszer

A módosítás azt követően került előtérbe, hogy a tavalyi Japán Nagydíj szombati napján tájfun miatt nem körözhettek a pilóták, és kénytelenek voltak a felállásről döntő tréninget másnap, néhány órával a futam előtt megtartani.

A nemzetközi szövetség (FIA) ezen felbuzdulva változtatott, ám nem számolt a média és az új versenyszabályok okozta nehézségekkel.

A múltban szombaton már kiderült, ki indulhat az első rajtkockáról, a televíziók a megszokott kora délutáni időben közvetíthették élőben a mindent eldöntő edzést, a sportlapok másnap reggel a tréninggyőztessel a címlapjukon jelenhettek meg.

Idén viszont ez nem történhet meg, ami természetesen zavarja a médiát. Egyrészt a szombati esemény értékvesztése, másrészt a vasárnap reggeli, pole pozícióról döntő tréning nézettségi szempontból nem épp szerencsés időpontja miatt neheztelnek Max Mosley FIA-elnökre, a lebonyolítás kitalálójára.

Az ITV csak összefoglalót ad a legfontosabb időmérőről

Az angol állami ITV televíziós csatorna, amely Nagy-Britanniában eddig élőben közvetítette az összes fontos F1-es programot, már jelezte, a vasárnap reggeli edzést tűzi műsorár, még csak csúsztatva sem. Mindössze egy rövid összefoglalót sugároz nem sokkal a délutáni futam rajtja előtt.

A Williams-BMW csapatfőnöke, Sir Frank Williams megérti az ITV lépését, szerinte csak a legelvakultabb drukkerek fogják az egész napjukat a tévé előtt tölteni. "Nem lep meg az ITV döntése, a legtöbb néző a versenyre kíváncsi, nem fog délelőtt és délután is otthon ülni. Ez a rendszer egyszerűen rossz"- mondta az Autosport című lapnak.

Egykori pilótája, Ralf Schumacher véleménye viszont ellentétes: "Az emberek vasárnap délelőtt úgysem csinálnak semmit, mostantól legalább odafigyelhetnek valamire reggeli közben". Ugyan hivatalos időpontja még nincs a vasárnapi időmérőnek, de valószínűleg tíz és tizenegy óra között rendezik majd.

A pályán veszélyt jelenthet az új lebonyolítás

Ralf Schumacher toyotás csapattársa, Jarno Trulli úgy gondolja, a média és a versenyzők is csak veszíthetnek az új rendszerrel. "Szombaton a tévék nem tudják megadni az indulási sorrendet, vasárnap a lapok nem írhatnak semmi biztosat, így az első rajtkockát megszerző pilóta és csapata sokkal kisebb nyilvánosságot kap" - nyilatkozta Trulli.

Az olasz utalt más még fontosabb hátrányokra is: vasárnap a pilóta első gyors köre fog az indulási pozíciójáról dönteni, ami nem veszélytelen. "Nem fogjuk tudni, milyen a pálya, hogyan viselkedik az autó, minden rendben van-e vele. Mégis azonnal a maximumot kell adnunk" - panaszkodott.

Az RTL Klubnál az első időmérő és a futam biztos

Az első futam március 6-án lesz Melbourne-ben, az első időmérőt egy nappal korábban bonyolítják. Egyelőre pontos időpontokat nem tudni, de a német RTL televízió már jelezte, minden fontos eseményt élőben közvetít, vagyis lesz F1-es adás szombat kora délután, vasárnap reggel és vasárnap délután két órakor is.

A csatorna programigazgatójánál, Kolosi Péternél érdeklődtünk, hogyan közvetít majd a magyarországi RTL Klub, amely hazánkban a Forma-1 sugárzásának jogait birtokolja.

"A szombati edzésről lesz élő közvetítés, kivéve az amerikai futamot, amikor az időeltérés miatt főműsoridőben menne a tréning. Ezen valójában még úgysem dől el semmi. Vasárnaponként a második időmérő sugárzásáról még egyeztetések zajlanak, lehet hogy élőben adjuk, de az sem zárható ki, hogy összefoglalóban a futam előtt. Az viszont biztos, hogy az összes verseny élőben lesz látható, akár hajnalban, akár délután, akár este legyen magyar idő szerint" - nyilatkozta az Indexnek Kolosi.