Schumachernek meg kell változnia a győzelemhez

2005.02.22. 11:34
A Ferrari technikai igazgatója, Ross Brawn elárulta, első számú pilótájának, Michael Schumachernek gondjai lehetnek az új gumiszabályokkal: idén már nem lehet futam közben kereket cserélni, és a világbajnok túl gyorsan elhasználja az abroncsokat. Az istálló főnöke szerint változtatnia kell a vezetési stílusán, ha továbbra is az élen akar maradni.
A szezon előtti Forma-1-es teszteken idén nem villogott a Ferrari, a Renault és a McLaren-Mercedes pilótái, valamint néha a BAR-Hondával induló Jenson Button is gyorsabb volt a piros autóknál. Ráadásul legtöbbször nem is egy-két tizeddel, hanem több mint egy másodperccel maradtak le Schumacherék, a világbajnok el is ismerte, hogy nem állnak olyan jól, mint tavaly ilyenkor.

"A Schumacher-partinak vége szakad"

A sport.de szakértője, a volt F1-es pilóta, többszörös Le Mans-győztes és túraautó-bajnok Hans Joachim Stuck szerint idén befejeződik a Michael Schumacher-uralom: "A végtelennek tűnő Schumacher-partinak idén vége szakad! A világbajnokra párharcok várnak, fiatal, éhes versenyzők vadásznak rá, akik életük minden másodpercét az ő legyőzésének áldozzák. Idén sikerrel játhatnak."

Véleményét leginkább Ross Brawn legutóbbi észrevétele támaszthatja alá. A Ferrari technikai igazgatója szerint nem a technikai szabályváltozások, hanem a gumihasználattal kapcsolatos módosítások nehezíthetik meg a Ferrari, ezzel együtt a hétszeres vb-győztes dolgát.

Brawn szerint Alain Prost lehet a példa

"Michael szenzációsan vezet, de húsz kör alatt teljesen elhasználja a gumikat. Eddig ez nem jelentett problémát, hiszen a boxban feltettük az új garnitúrát és mehetett tovább. Idén viszont ezt már nem tehetjük meg, hiszen az egész futamot ugyanazzal a készlettel kell teljesítenünk" - leplezte le a világklasszis gyengeségét Brawn. - "Meg kell változtatnia a stílusát, hogy az élen maradhasson. Úgy kell mennie, mint ahogy Alain Prost vezetett. A francia mestere volt a kocsi és a gumik megkímélésének, mindig tudta, mikor kell százszázalékot adnia, mikor kell visszavennie".

Idén a szabályok nem engedélyezik a futam közbeni kerékcserét - defektet kivéve, persze -, azokkal az abroncsokkal kell célba érniük a kocsiknak, amelyekkel elindultak.

Schumacher ismeri saját a gyengeségeit

Természetesen ezzel maga Schumacher is tisztában van, ezért a "biztos vagyok benne, hogy idén jóval keményebb évem lesz, mint tavaly" kezdetű, ilyenkor megszokott kijelentését ezúttal komolyan is gondolja, és azon dolgozik, hogy az új követelményeknek is tökéletesen megfeleljen. Sok ideje persze már nincs, ezen a héten Spanyolországban befejeződnek a gyakorlások, jövő hét végén pedig Ausztráliában elkezdődik a világbajnokság.