A Minardi szombaton indulhat

2005.03.04. 13:21
Tisztázódni látszik az F1-es Ausztrál Nagydíjon kialakult Minardi-botrány, miután péntek délután Victoria állam legfelsőbb bírósága engedélyezte, hogy az istálló a tavalyi autóival vegyen részt a két szombati szabadedzésen és az első időmérőn. A futamon való részvételük viszont még mindig nem biztos, mert a bíróság szombat délután az indulást megtiltó Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) képviselőit is meghallgatja.
Valamelyest tisztázódott a Minardi indulása körüli botrány, miután egy polgári bíróság engedélyezte az istálló részvételét az idénynyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj szombati edzésein. A csapatnak a pénteki szabadedzéseket ki kellett hagynia.

A Minardi vezetője, Paul Stoddart már hónapok óta azt tervezte, hogy az idei első három futamon pilótáit az istálló tavalyi autójával indítja, mivel az új még nem készült el, átmeneti modellre pedig nincs pénze. Ötletének megvalósításához viszont az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) és a többi istálló egyhangú hozzájárulása is szükséges, ám a Ferrari sokáig vonakodott.

Nem a Ferrari volt az akadály

Végül, valószínűleg péntek délelőtt, az olasz istálló - miután a Red Bull és a Jordan új főnöke is rábólintott a tervre - megadta a várva várt engedélyt. Ekkor viszont az FIA - amely Stoddart szerint addig nem ellenkezett - támasztott váratlan akadályt: közleményben hozták nyilvánosságra, hogy megengedhetetlennek tartják a tavalyi Minardik indulását.

Az ausztrál üzletember ez után fordult Victoria állam bíróságához, valószínűleg azzal az indokkal, hogy a szabálymódosításokat a nemzetközi szövetség nem az előírások szerint hajtotta végre, így azok nem lehetnek érvényesek. Vagyis a Minardi indulhat a 2004-es feltételeknek megfelelő négykerekűjével.

A bíró csak egy napra adott rajtengedélyt

A legfelsőbb bíróság vezetője, Hapersberger bíró helyt adott Stoddart kérésének, és engedélyezte, hogy a szombati két szabadedzésen és az első időmérőn részt vegyenek az autói.

A futamra viszont ez még nem vonatkozik, szombat délután negyed háromra újabb ülést hívtak össze, amelyen az FIA is elmondhatja indokait, azaz a Minardi részvétele a versenyen még mindig kérdéses.

"A Minardi megsérti a szabályokat"

Közben a Ferrari részéről Jean Todt csapatfőnök cáfolta azt a hírt, hogy bosszúhadjáratot folytatnának a Minardi ellen. Fölmerült ugyanis, hogy az olaszok erőfitogtatás, vagy az elmúlt évi ellentétek miatt - Stoddart többször is nyilvánosan kritizálta a Ferrarit - akarták megtagadni az indulást.

"Sosem voltunk a Minardi ellen, többször is mondtuk, ha csak rajtunk múlik a részvételük, bele fogunk egyezni. Ezt meg is tettük, igaz, továbbra is fenntartjuk, hogy a szabályokat sérti, ha a tavalyi kocsijukkal rajtolnak" - nyilatkozta Todt.

Tüntetés a "pöcsök" ellen

Beleegyezésük előtt Stoddart "pöcsnek" nevezte a Ferrari munkatársait, és azzal fenyegetőzött, ausztrál honfitársai Ferrari-ellenes tüntetést szerveznek, ha a Minardi nem indulhat.

A tüntetésre persze még van lehetőség, de az biztos, ha mégsem állhatnak a rajtrácsra vasárnap a fekete autók, az nem a Ferrari miatt lesz.