Piroska
-12 °C
-2 °C

Szalmaszál Baumgartnernek

2005.04.15. 11:17
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) a Red Bull Racing kérésére eltörölte a pénteki szabadedzéseken résztvevő harmadik pilótákra vonatkozó korlátozását: a San Marinó-i futamtól minden szuperlicenccel rendelkező sofőr tesztelhet, nem csak az, aki az előző két évben hat vagy kevesebb futamon indult.
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) megváltoztatta a pénteki szabadedzések egyik fontos szabályát. Eddig a tavalyi világbajnokság 5-10. helyén végzett csapatok, amelyek a hétvége első napján három autót indíthatnak, csak olyan pilótát ültethettek a harmadik gépükbe, aki az elmúlt két évben nem indult hatnál több Forma-1-es futamon. A Red Bull Racing indítványára viszont ezt a kitételt eltörölték, így bárki vezetheti a plusz kocsit, ha megvan az induláshoz szükséges versenyzői jogosítványa, az F1-es szuperlicenc.

Klien kedvéért változtattak

Az osztrák-angol istálló az év elején három pilótát szerződtetett, a skót David Coulthardnak fix helyet ajánlottak, míg Christian Klient és Vitantonio Liuzzit felváltva szerepeltetik a versenyeken. Idén eddig rendre Klien állhatott rajthoz, a tavalyi F3000-es bajnok Liuzzi csak pénteken körözött. A San Marinó-i GP-re viszont utóbbi foglalhatja el a versenyülést, ám az osztrák nem vehette volna át a helyét a harmadik autóban, mert tavaly a Jaguarral az összes - tizennyolc - futamon részt vett. Az istálló ezért kérvényezte az FIA-nál az előírás megváltoztatását, a szervezet pedig eltörölte azt, így Klien jövő pénteken volán mögé ülhet.

A Sauber keres valakit péntekre

A szabálymódosítás hajszálnyi esélyt jelenthet Baumgartner Zsoltnak is az F1-es visszatérésre, hiszen, annak ellenére, hogy 2003-ban kettő, 2004-ben tizennyolc GP-n indult, akár ő is vezethet pénteken. Mindössze egy csapat van viszont, a Sauber, amely megbízható harmadik pilótát keres, és ha találna, talán indtana egy harmadik kocsit is.

A McLarennél Pedro de la Rosa és Alex Wurz, a Toyotánál Ricardo Zonta szerepelt eddig idén a tartalék autóval, ám a japánok San Marinótól kezdve bevethetik a tavaly visszavonult, de tesztelőként az istállónál maradt Olivier Panist is. A BAR-nál - amely már jelezte, nem tervezi Baumgartner szerződtetését - az angol Anthony Davidson indul.

A Minardinál nem valószínű Baumgartner visszatérése

A Jordan-Toyotánál Robert Dornboos fut péntekenként, míg a Minardi eddig nem vetett be plusz kocsit, és Baumgartner néhány héttel ezelőtti nyilatkozata miatt a magyart szinte biztosan nem is alkalmaznák újra. A Forma-1-ben persze minden előfordulhat, de visszatérésére kevés az esély.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.