Ecclestone: Schumacher olyan, mint én vagyok

2005.04.30. 16:00
Az új sorozat létrehozására törekvő autógyártók a Forma-1-et irányító Bernie Ecclestone szerint egyáltalán nem akarnak elszakadni, csak nem értenek a matematikához, valamint irigyek rá és egymásra is. A multimilliárdos ritka nyilatkozatainak egyikét adta nemrég az Independentnek, és az interjúban azt is kifejtette, kedves embernek tartja Michael Schumachert, de bűnösnek tartja abban, hogy a pilóták elszigetelődtek a szurkolóktól. Ezért inkább visszasírja a hetvenes évek szabadszájú versenyzőit.
A Forma-1 irányítója, a multimilliárdos Bernie Ecclestone ritkán ad interjút, ám a brit Independent munkatársaival hajlandó volt egy egészen hosszú, kötetlen beszélgetésre. Brian Viner szakíró több mint egy órán át faggathatta az F1-mogult.

Ecclestone nem veszi komolyan a lázadást

Először természetesen a hónapok óta húzódó F1-GPWC (Grand Prix World Championship) párbajról beszéltek. Az Index is beszámolt róla, a sorozat legnagyobb gyártói - a Ferrari kivételével - arra törekszenek, hogy új szériát hozzanak létre, amelynek bevételeiből nagyobb arányban részesülnének.

A Ferrarival már megegyezett a hetvennégy éves menedzser, így az olaszok mindenképp maradnak, és szerinte a többiek sem akarnak elszakadni.

"A GPWC nem fog létrejönni, sőt szerintem egyáltalán nem is akarják létrehozni. Sosem hívtuk a gyártókat a Forma-1-be, maguktól jöttek. Nekik a Forma-1 egy óriási bemutatóterem, amelyben eladhatják a termékeiket. Az utóbbi időben viszont bepiszkolják az ablakot, hogy az emberek ne lássanak be. Ráadásul azt hiszik, hogy az ötvenből kilencven százalék több mint százból hetven százalék. Persze lehet, hogy ez azért van, mert gyengék a matematikában" - véli az F1 irányítója.

A demokrácia nem való az F1-be


Bernie Ecclestone
A GPWC tagjai több pénzt akarnak, ez szerinte világos, ám Ecclestone emlékeztet, volt idő, amikor még saját vagyonából hitelezett a mára milliomossá lett csapatfőnököknek.

"Amikor megismertem ezeket az embereket, még autószerelők voltak. Sokuknak éveken át hiteleztem, aztán lett három házuk, jachtjaik és repülőgépük. Én örülök ennek, semmi okom féltékenynek lenni. Az viszont elgondolkodtató, hogy mi történt volna velük, ha nem segítek, Hol lennének ma? A problémáink nagy része abból fakad, hogy a csapatfőnökök szörnyen irigyek, rám és egymásra is" - fejtegette Ecclestone, aki elismerte, nem véletlenül nevezik néha az F1 teljhatalmú urának. "A demokrácia nem működik jól a Forma-1-ben. Amikor felépítettem ezt a sportot, nem tűrtem a kompromisszumokat. Ma már jóval nehezebb ezt megvalósítani" - tette egyértelművé, hogy igazgatja a sorozatot.

A Ferrari maga Forma-1

Mivel a Ferrari 1999 óta sorozatban nyeri a világbajnokságokat, Ecclestone-t sokszor vádolták, kivételez az olaszokkal: "Ez nonszensz. A szabályok egyformán vonatkoznak mindenkire, és a bevételek elosztásának százalékos aránya sem nem változott huszonöt éve. Azért nyernek ők, mert az övék a legjobban szervezett istálló".

Azt persze ő sem tagadja, a Ferrari a fentiek ellenére kivételes helyen van a Forma-1-ben. "Ha bárhol a világon kiejtik a BMW nevet, az emberek egy utcai autót látnak mögötte. A Ferrariról azonnal a Forma-1-re gondolnak. A Ferrari az indulás, 1950 óta van a sorozatban, a Ferrari maga a Forma-1".

Schumacher is bűnös

A legpatinásabb csapaté évek óta a legjobb versenyző, Michael Schumacher is, aki az olasz gárdánál vált az F1 első számú csillagává. Ecclestone elismeri, az effajta klasszisok kellenek a sportnak: "A szupersztárok jót tesznek, a mert a nézők azt várják, hogy legyőzzék őket." Schumacher viszont már harminchat éves, és visszavonulása minden évben téma, ám "főnöke" biztos benne, még sokáig marad: "Michael olyan, mint én, akkor fogja abbahagyni, amikor rájön, hogy már nem tud tovább ugyan azon a szinten teljesíteni".

Igaz magához hasonlítja, többször is kijelentette, hogy a német ferraris a kedvenc pilótája, ám ez nem jelenti, hogy elégedett is vele.

"A mai pilóták nem törődnek eleget a közönséggel. Sok pénzt kivesznek az üzletből, aminek én nagyon örülök, de kioszthatnának több autogramot, adhatnának több interjút. Az elszigetelődésben Schumacher is bűnös. Szerintem amikor valaki interjút kér tőle, önmagának nyilatkozik, felveszi egy kazettára a válaszait, és azt adja oda az újságírónak. Nagyon kedves ember, de a rajongók nem értik, mert nem kerülhetnek elég közel hozzá" - kritizált a hétszeres világbajnokot Ecclestone, ő ugyanis szabadszájú pilótákra vágyik.

A hetvenes években jobb volt

"Irvine vagy Villeneuve ki merték mondani, amit gondoltak, és ez jó volt a sajtónak, és jó az F1-nek is. De ma már, ha valamelyikük a határokat súrolja a nyilatkozatában, a csapattulajdonos rászól, mert a szponzor meg őrá kiabált. Vagyis senki nem mond semmit. A hetvenes évek pilótái nem figyeltek rá, mit mondtak vagy tettek. Az sokkal jobb volt" - nosztalgiázott zárásként a multimilliárdos.