Alonso: 'Én vagyok a legjobb pilóta a Forma-1-ben'

2005.05.02. 12:37
Az idei F1-es vb-t vezető Fernando Alonso a Welt am Sonntagnak adott interjújában kijelentette, ő a legjobb versenyző a Forma-1-ben, ám azzal is tisztában van: Michael Schumacher és Kimi Raikkönen ugyan ezt gondolja magáról.
"Én vagyok a legjobb pilóta a Forma-1-ben" - jelentette ki magabiztosan az idei F1-es vb-t vezető Fernando Alonso a Welt am Sonntag című német lap legutóbbi számában.

A Renault versenyzője az újságnak adott nagyinterjújában viszont hamar hozzá is tette: "De ugyanezt gondolja magáról Schumacher, Raikkönen és Trulli is".

A sebesség csak ellenféllel szórakoztató


Fernando Alonso
Idén az eddigi négy futamból a legutóbbi hármat sikerült megnyernie, egy hete Imolában éles csatában győzte le Michael Schumachert. Rajongók milliói aggódtak érte abban a tizenhárom körben, ám őt egyáltalán nem zavarta, hogy egy hétszeres világbajnok figyeli minden mozdulatát.

"Ha egy olyan klasszis van mögöttem, mint Michael Schumacher, magam mögött kell tartanom. Ha előttem van, meg kell előznöm. A sebesség ellenfél nélkül nem szórakoztató, a párharcokat szeretem, az a valódi élvezet".

A kocsi fontosabb a pilótánál

Alonso 2003-ban, huszonegy évesen a Hungaroringen nyerte élete első versenyét, ám tavaly esélye sem volt a vb-harcban, még csak futamot sem nyert. Szerinte az autó miatt: "Az F1-ben a kocsi jobban számít, mint a pilóta. Ha nincs jó autód és gumid, lehetsz te a legjobb sofőr a világon, futamot sem fogsz nyerni. A gépem idén azt csinálja, amit én szeretnék. Mintha rámöntötték volna".

A spanyol kedvenc úgy gondolja, a fő különbség az, hogy az idei Renault-val "már a gyors kanyarokat is padlógázzal lehet venni", míg a csapat a feljavulását nagyban a téli szabálymódosításoknak köszönheti, amellyel "előnyhöz jutott a gárda".

Idén csak a technikájára figyelhet

Ön szerint ki napjaink legjobb F1-es pilótája?

Ez az előny teheti lehetővé, hogy idén már ne kelljen úgy vezetnie, mint az elmúlt években. "Versenyeztem a Minardinál, így össze tudom hasonlítani a különbségeket. Azzal a kocsival küzdnem kellett, már az is nagy szó volt, hogy a pályán tudtam tartani. Ebben a szezonban a Renault-val már nem kell szenvedni, könnyedebben vezetek, mégis sokkal gyorsabban megyek. Csak a technikámra kell figyelnem, ami óriási előny".

A San Marinó-i párharcban látszott is, hogy jobban összpontosíthat, de a Ferrari legyőzéséhez a saját tudására is szüksége volt, sőt. A jelenlegi mezőnyből rajta kívül ha egy pilóta képes lett volna visszaszorítani a világbajnokot, ám ő a higgadtságának köszönhetően sikerrel járt: "A nyugalom családi vonás, a szüleim is ilyenek. Ezen az sem változtat, ha Schumacher vagy Raikkönen van mellettem vagy mögöttem".

Teniszben sem tud veszíteni

Viszont ha előtte van rivális, már más a helyzet, Alonso nem is tagadja, hogy ezt a pozíciót képtelen elviselni, és nem csak a versenypályán. "A versengés az egész életemre igaz, ha biciklizünk, sem tudok második lenni vagy hátul tekerni. Az élen akarok lenni. A legrosszabb ebből a szempontból a tenisz, amelyben ha nem nyerek, a földhöz csapom az ütőm. Egyszerűen veszélyessé válok".

Nem is lehet kétséges, hogy idén mit akar elérni - "legnagyobb álmom, hogy világbajnok legyek" -, ám tudja, ez nem rajt-cél győzelmekkel sikerülhet: "Nagyon szeretek Schumacherrel versenyezni, élvezem minden pillanatát. Az imolai fantasztikus csata volt, és már nagyon várom a következőt".

Vasárnap jön a következő összecsapás

A hétvégén a barcelonai Spanyol GP-vel folytatódik a sorozat, amely Alonso hazai versenye lesz. Szurkolói már az összes jegyet elkapkodták, így rekordközönség előtt következhet az újabb összecsapás.