Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Schumacher vs. Schumacher

2005.05.26. 18:05
Nem áll szóba egymással a Michael és Ralf Schumacher, miután a hétvégi Forma-1-es Monacói Nagydíj végén előbbi hibájából majdnem ütköztek a beérkezés utáni pillanatokban. Kettejük párharca már nyolc éve tart, 1997-ben Ralf még vétlenül ejtette ki a versenyből bátyját. Két éve majdnem az idősebb testvér hatodik vb-aranyába került az öccs aggressziója, máskor a Ferrari-pilóta volt durva.
A hétszeres világbajnok Michael Schumacher és öccse, Ralf Schumacher a vasárnapi Monacói Nagydíj óta nem beszélnek egymással: az idősebbik fivér majdnem a szalagkorlátnak szorította öccsét.

1997 óta csatáznak egymással

#alt#
Ralf Schumacher itt Michael előtt
Az eset a célegyenesben, ráadásul már a leintés után történt, így nem csoda, hogy Ralf nagyon megharagudott fivérére, aki viszont azóta sem hajlandó elismerni, hogy hibázott volna.

A történtek óta a német sajtó már háborúról ír, ám nem ez volt az első eset, hogy a két Schumacher túl közel került egymáshoz futam közben.

Csatájuk 1997 szeptemberében, a nürburgringi Luxemburgi GP-n kezdődött, amikor a világbajnokságért harcoló Michaelt a Jordanben ülő öccse ütötte ki a versenyből. A karambol rögtön a rajt után, az első kanyarban történt: a ferraris a két Jordan előtt haladt, ám azok összekoccantak, Ralf kocsija a levegőbe repült, majd földetéréskor bátyja gépének csapódott. Mindketten a kavicságyban végezték.

"Nem volt elég hely. Fisichella belém jött, az autóm fölrepült, majd Michael kocsijának ütköztem. Nagyon veszélyes pillanat volt, örülnünk kell, hogy senki nem sérült meg" - mondta a fiatalabbik testvér.

Egyet értett vele Michael is: "Sajnálatos, hogy megtörtént, de senkit nem lehet hibáztatni, versenybaleset volt. Persze álmomban sem gondoltam, hogy egy napon összeütközök Ralffal."

Az idősebb Schumacher elengedte öccsét

#alt#
Egymás mellett, a dobogón
Bő fél év múlva, az 1998-as Osztrák Nagydíjon is összejöttek, amikor a világbajnok a futam vége felé utolérte, és határozottan meg is előzte öccsét.

Vita nem lett a dologból, ám két évvel később, 2000-ben, a Brit GP-n már Michael hidegvére kellett, hogy ne balesettel érjen véget kettejük viadala. Nem sokkal a rajt után Ralf a Bridge-kanyarban ment el a Ferraris mellett, és utóbbinak fékeznie kellett, hogy ne ütközzenek össze. "Nagyon határozottan jött, és nem akartam megkockáztatni, hogy kicsússzunk, ezért elengedtem" - mondta a leintés után Michael.

A csapatérdek erősebb, mint a családi kötelék

Két hónap sem telt el, Barcelonában újra találkoztak. Michael harmadik volt, bal hátsó kereke viszont defektet kapott, és a Ferrarija folyamatosan lassult. Ralf, mögötte a szintén ferraris Barrichellóval hamar utol is érte, és a Williams-BMW az előzéssel is megpróbálkozott. A jóval tapasztaltabb világbajnok viszont könnyedén visszaverte, sőt, a külső ívre szorította, így Barrichello mindkettejük mellett elment.

Az olasz csapat Michael Schumacher menőverének köszönhetően legalább az egyik autójával a dobogóra került, a williamses Ralf viszont leszorult onnan. Hivatalosan nem kritizálták egymást, de a tudósítások szerint Ralf nagyon kiakadt, és egy fagyos légkörű beszélgetésen zárták le az ügyet.

"Így kell versenyeznünk, sajnos"

#alt#
Ralf Schumacher még a Williamsben
A 2001-es idényben újra a Nürburgringen futottak össze, szintén az első kanyarban. Michael kissé elrontotta a rajtját, majd élesen a jobban induló, belül közeledő Ralf elé vágott. Erőszakos, sokak szerint veszélyes és szabálytalan mozdulat volt.

"Nem úgy indultam, ahogy szerettem volna, és megláttam Ralfot, amint a belső íven közeledett. Nem engedhettem el, ezért maximálisan kihasználtam a szabályokat, egyszer változtattam irányt, és megerősítettem a helyzetem. Manapság így kell versenyeznünk, sajnos" - mondta a Ferrari-pilóta. Ralf ezúttal sem panaszkodott rá, de Frank Williams csapatfőnök elárulta, találkozójukon "Ralfot nem győzte meg a bátyja".

A tartózkodó Ralf

Egy évvel később a Ferrari az új autóját Brazíliában vette be, és a gép még nem volt gyorsabb, mint a többi kocsi. Michael Schumachert öccse szinte az egész versenyen át üldözte az első helyért, de annak ellenére, hogy végig a sarkában volt, egyszer sem próbálta megelőzni. A Ferrari végül fél másodperc előnnyel győzött.

Két éve, 2003-ban a Ferrari a szezon közepére veszített előnyéből, Kanadában a Schumacherek harcoltak a győzelemért. Pontosabban mentek egymás mögött, mert hiába volt végig centikre bátyjától Ralf, egyszer sem próbálkozott. A célban hét tizedmásodperc volt köztük.

Majdnem Michael vb-címébe került a vetélkedés

#alt#
Michael Schumacher és a Ferrari-csapat
A szezon végére újra összeszedte magát az olasz gárda, de az idényzáró Japán GP-n Michael még nem volt világbajnok. A futamot Barrichello biztosan vezette, de mivel a második a vb-címre szintén esélyes Kimi Raikkönen volt, Michaelnek kellett legalább egy pont a címvédéshez.

Épp az ehhez elengedhetetlen nyolcadik helyen haladt, ám mögötte öccse úgy támadta, mintha az elsőn lett volna. Szinte milliméterekkel ment mögötte, ahol csak tudta, kidugta az orrát. A sikánban viszont Michael előtt a toyotás Da Matta túl korán fékezett, a Ferrari lehúzott az ívről, hogy elkerülje koccanást, ám Ralfnak már nem maradt elég ideje, így a bátyjának koccant.

A piros autó nem sérült meg, de a Williams-BMW első szárnya letört, és ki is csúszott a pályáról, majdnem magával sodorta a Ferrarit is. Mivel a futam végén Michael világbajnok lett, már csak az ünnepléssel, nem pedig forrófejű fivérével foglalkozott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!