'Palikot pokoli nehéz volt megszokni'

2005.06.02. 11:50
Az RTL Klub sportriportere, Czollner Gyula idén harmadik éve Palik László társa a csatorna Forma-1-es közvetítéseinél. Az adások alapján a nézők problémásnak gondolhatják kettejük viszonyát, ám Czollner ezt tagadja, sőt, azt mondja, barátok, akik remekül kiegészítik egymást.
Vasárnap az utóbbi években megszokott Palik László-Czollner Gyula RTL Klubos kommentátor kettős helyett csak utóbbi közvetítette a Forma-1-et. Palikot egész Magyarország ismeri, majdnem húsz éve foglalkozik az F1-el, a Hungaroring Rt. elnöke és élettársával, Marsi Anikóval a hazai celebvilág egyik sztárpárját alkotják.

A hangját már ismeri az ország

#alt#
Czollner Gyula
De azt, hogy ki Czollner Gyula, már jóval kevesebben tudják, és ők is inkább csak a hangját ismerhetik. "Egyetlen F1-es adásban jelentem meg a képernyőn, valamelyik malajziai futam közben ültem a meghívott szakértők között" - tudjuk meg a harminchárom éves, mérnök végzettségű Czollnertől.

A Forma-1 hazai rajongóinak már 2000 óta ismerős lehet a neve, ugyanis tévés pályája elején a Magyar Televízió utazó F1-es riportere volt, majd amikor a közvetítési jogok a közszolgálatitól a kereskedelmi adóhoz kerültek, a sorozattal együtt ő is csatornát váltott.

"Kezdetben mindig rosszkor szólaltam meg"

Itt kezdetben szerkesztőként dolgozott, majd a Forma-3000-es futamokat kezdte közvetíteni. "Baumgartner Zsolt miatt akkoriban még ezt is leadtuk, bár késő este került műsorra, gyakorlásnak nagyon jó volt" - emlékszik vissza a tanulóévekre.

Két éve, 2003 elején adta meg neki a lehetőséget az F1 főkommentátora, Palik László, hogy a leghíresebb sorozatot is közvetíthesse, ám az indulás nem volt zökkenőmentes. "Az első versenyeken mindig rosszkor szólaltam meg. A 2003-as imolai futamot teljesen elrontottam, amikor a leintésnél közbeszóltam. A nagydíj előtti napon halt meg a Schumacher-fivérek édesanyja, ám ők ennek ellenére elindultak, sőt, Michael győzött is. Laci emiatt különleges módon akarta befejezni a versenyt, de én elbaltáztam".

Czollner a kétkommentátoros megoldás híve
Hazánkban Dávid Sándor egyedül közvetítette a Forma-1-es futamokat, de a nyolcvanas évek közepén maga mellé vette Palik Lászlót, és azóta csak elvétve volt egyetlen kommentátora a versenynek. Czollner vasárnap - pályafutása alatt először - egyedül volt a liftben, ahonnan a futam 'hangja' érkezik, és annak ellenére, hogy jól megoldotta a feladatot, nem szeretné, ha ez rendszeressé válna.
"Az egyszemélyes közvetítés nagyon nehéz, nem is lesz belőle rendszer nálunk. Egyedül keményebb, mint gondoltam, képtelenség a képernyőt és a számítógépen a köridőket egyszerre figyelni, közben még kommentálni is. Rettentő könnyű hibázni, míg ha ketten vagyunk, megoszlik a munka, mindkét riporternek egyszerűbb dolga van" - értékelt a "magányos" műfaj tapasztalatait.
Szakmailag abszolút összeszoktak

Aki valamennyire is ismeri Palikot, tudja, sajátos a stílusa. Sokak nehéz embernek tartják, akihez nem könnyű alkalmazkodni. Czollner is így lehetett ezzel, bár 'főnöke' igyekezett őt a helyes útra terelni.

"Kemény feladat követni őt. Nem lehet tudni, hogy amikor megáll, tényleg befejezte-e a mondanivalóját, vagy csak egy kis hatásszünetet tart - mondja Czollner. - Néha önkívületi állapotban kommentál, teljesen átéli az eseményeket. Igazodnom kellett hozzá, nevelgetett is engem, így idővel remek párossá váltunk, akik kiegészítik egymást".

Ma már sosem vágnak egymás szavába, sőt, olyannyira összeszoktak, hogy előfordul, két perccel az adás előtt még nem is a Forma-1 a téma.

Plusz tisztelet Paliknak


Palik László és Czollner Gyula
Fotók: a5.hu
A szakmai részen kívül emberileg is összhangba kellett jönniük, ami a fiatalabb kollégának nem ment könnyen. "Laci húsz éve közvetít Forma-1-et, ráadásul híres, az egész ország ismeri, ezért természetes, hogy van bennem valamifajta plusz tisztelet is felé. Szigorú, maximalista ember, és a környezetétől is ezt várja el. Nem is tagadom, pokoli nehéz volt összeszoknom vele".

Az alkalmazkodásban sokat segített - sőt, talán ez számított a legtöbbet -, hogy mind Palik, mind Czollner autóversenyzők is. Előbbi terepralis, a legutóbbi Dakar legjobb magyar autósa volt, utóbbi pályán indul, jelenleg a hazai Clio-kupában.

Nem szívatás, csak vicc

Ön melyik kommentátort kedveli?

"Szerencsére ő és én is versenyzünk, emiatt Laci látja rajtam, hogy az életem az autósport, nem csak munkának tekintem, nem csak belecsöppentem, hanem tényleg érdekel a dolog, és mindig is ezt szerettem volna csinálni" - meséli a 'másodkommentátor', és azt sem tagadja, valójában négy év kellett hozzá, hogy országszerte ismert kollégája teljesen elfogadja őt. Mára viszont véget ért a korábbi "tisztelgés", és barátok lettek.

A kölcsönös jó viszony ellenére a közvetítések alatt mégis sokszor tűnik úgy, Palik gonoszkodik Czollnerrel, sőt, szívatja.

"Tőlem is kérdezték már, hogy miért piszkálgat engem Laci, de őszintén mondom, ez tőle nem kritika vagy szívatás, hanem humor. Nem rosszindulatból hív például 'Gyulámnak', nem akar engem bántani, nem akar hülyét csinálni belőlem. Csupán viccelni szeretne egy kicsit, más kérdés, hogy ez nem mindig jön át a képernyőn" - tért ki együttműködésük leglátványosabb részére.

'Jött a benzingőz mindenhonnan'
Négyévesen járt először autóversenyen Czollner Gyula, az RTL Klub Forma-1-es kommentátora, akinek édesapja, Czollner Zsigmond magyar túra-rali bajnok, majd a hazai F1-es futam sportfelügyelője volt.
Mivel "jött a benzingőz mindenhonnan", hamar az motorsportok szerelmesévé vált, apukájának köszönhetően az összes hungaroringi futamot a paddockból nézhette végig.
A Bánki Donát Műszaki Főiskola elvégzése után újságíró iskolába is járt, majd - mielőtt az MTV-hez került volna - az egyik legnagyobb magyarországi autóimportőr sajtóosztályán dolgozott, később Illés Tamás autóversenyző sajtóügyeit intézte. Két éven át a Magyar Televízió minden második Forma-1-es nagydíjra őt küldte riporternek, amikor pedig a sorozat közvetítési jogait 2002-ben az RTL Klub szerezte meg, Palik László a kereskedelmi csatornához hívta. Itt két éve közvetít együtt Palikkal, vasárnap először kommentált egyedül F1-es futamot.