Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Munkanélküli az F1-es világbajnok

2005.06.10. 10:59
Hárommillió euró helyett huszonkilencet kell adóznia a Svájcban élő, hivatalosan munkanélküliként nyilvántartott Michael Schumachernek, ha a szociáldemokrata-zöld frakció keresztülviszi törvénymódosítási javaslatát az ország parlamentjében.
"Tarthatatlan, hogy Michael Schumacher és más gazdag emberek felmentést kapjanak a szabályos adózás alól" - nyilatkozta a Bild am Sonntag című lapnak Suzanne Leutenegger Oberholzer svájci szociáldemokrata képviselő, aki indítványozta az adótörvények módosítását.

Tavaly 26 millió eurót 'nyert' Svájcban

A hétszeres Forma-1-es világbajnok 1996-ban a kedvező pénzügyi feltételek miatt költözött az alpesi országba. Az ott élő külföldi személyek ugyanis munkanélkülinek vannak bejelentve, és - a jelenlegi törvények szerint - kialkudhatják a helyi adóhatósággal, hogy mennyit fizessenek.

Németországban 42 százalékos az adókulcs, így az autóversenyzőnek tavalyi hetvenmillió eurós (17,5 milliárd forint) keresetéből 29,5-öt (7,3 milliárd) kellett volna az államkasszába jutattnia. Svájcban ellenben megússza hárommillió euróval, vagyis hétszázötvenmillió forinttal.

"Fizessen úgy, mint bárki más"

Ennek akar véget vetni a szociáldemokrata és a zöld frakció, amelyek a törvények egységesítését akarják.

"A jelenlegi helyzet igazságtalan a svájci állampolgárokkal szemben. Ugyanúgy kellene adót fizetnie Schumachernek, mint bármely más embernek" - mondta Leutenegger Oberholzer.

Indítványukról ősszel voksol a parlament, és ha elfogadják, megszűnik a svájci adóparadicsom. Szakértők szerint így a Ferrari pilótája, és más híres, gazdag személy is, éves jövedelme mintegy 42 százalékát veszítené el, csakúgy mint német földön.

Nehéz lesz keresztülvinni a javaslatot

"Botrányos, hogy Michael Schumacher a teljes adójának csak töredékét fizeti. Ez a kisemberek kigúnyolása" - szólt képviselőtársa mellet Cécile Bühlmann, a zöldek frakcióvezetője.

Kezdeményezésüket keresztülvinni viszont nem lesz egyszerű, ugyanis a parlamentben együtt is kisebbségben vannak, az összes mandátum mintegy negyven százaléka az övék. "Egyértelmű, hogy nem vagyunk többségben, de a külső nyomás hatására más pártoktól is kaphatunk szavazatokat" - reméli Leutenegger Oberholzer.

Más világsztárokat is érintene a változás

Schumacher villája Vufflens-le-Chateu-ban áll, de néhány kilométerrel arrébb, Gland közelében már épül új palotája: 144 ezer négyzetméter alapterületű birtokon, a Genfi-tó partján.

Nem ő lenne viszont az egyetlen, akit kellemetlenül érintene a törvényváltozás, mert Sir Jackie Stewart volt F1-es világbajnok, valamint Boris Becker, Celin Dion, David Bowie és Roger Moore is svájci lakosok.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!