Munkanélküli az F1-es világbajnok

2005.06.10. 10:59
Hárommillió euró helyett huszonkilencet kell adóznia a Svájcban élő, hivatalosan munkanélküliként nyilvántartott Michael Schumachernek, ha a szociáldemokrata-zöld frakció keresztülviszi törvénymódosítási javaslatát az ország parlamentjében.
"Tarthatatlan, hogy Michael Schumacher és más gazdag emberek felmentést kapjanak a szabályos adózás alól" - nyilatkozta a Bild am Sonntag című lapnak Suzanne Leutenegger Oberholzer svájci szociáldemokrata képviselő, aki indítványozta az adótörvények módosítását.

Tavaly 26 millió eurót 'nyert' Svájcban

A hétszeres Forma-1-es világbajnok 1996-ban a kedvező pénzügyi feltételek miatt költözött az alpesi országba. Az ott élő külföldi személyek ugyanis munkanélkülinek vannak bejelentve, és - a jelenlegi törvények szerint - kialkudhatják a helyi adóhatósággal, hogy mennyit fizessenek.

Németországban 42 százalékos az adókulcs, így az autóversenyzőnek tavalyi hetvenmillió eurós (17,5 milliárd forint) keresetéből 29,5-öt (7,3 milliárd) kellett volna az államkasszába jutattnia. Svájcban ellenben megússza hárommillió euróval, vagyis hétszázötvenmillió forinttal.

"Fizessen úgy, mint bárki más"

Ennek akar véget vetni a szociáldemokrata és a zöld frakció, amelyek a törvények egységesítését akarják.

"A jelenlegi helyzet igazságtalan a svájci állampolgárokkal szemben. Ugyanúgy kellene adót fizetnie Schumachernek, mint bármely más embernek" - mondta Leutenegger Oberholzer.

Indítványukról ősszel voksol a parlament, és ha elfogadják, megszűnik a svájci adóparadicsom. Szakértők szerint így a Ferrari pilótája, és más híres, gazdag személy is, éves jövedelme mintegy 42 százalékát veszítené el, csakúgy mint német földön.

Nehéz lesz keresztülvinni a javaslatot

"Botrányos, hogy Michael Schumacher a teljes adójának csak töredékét fizeti. Ez a kisemberek kigúnyolása" - szólt képviselőtársa mellet Cécile Bühlmann, a zöldek frakcióvezetője.

Kezdeményezésüket keresztülvinni viszont nem lesz egyszerű, ugyanis a parlamentben együtt is kisebbségben vannak, az összes mandátum mintegy negyven százaléka az övék. "Egyértelmű, hogy nem vagyunk többségben, de a külső nyomás hatására más pártoktól is kaphatunk szavazatokat" - reméli Leutenegger Oberholzer.

Más világsztárokat is érintene a változás

Schumacher villája Vufflens-le-Chateu-ban áll, de néhány kilométerrel arrébb, Gland közelében már épül új palotája: 144 ezer négyzetméter alapterületű birtokon, a Genfi-tó partján.

Nem ő lenne viszont az egyetlen, akit kellemetlenül érintene a törvényváltozás, mert Sir Jackie Stewart volt F1-es világbajnok, valamint Boris Becker, Celin Dion, David Bowie és Roger Moore is svájci lakosok.