Raikkönen nyert, Montoyát kizárták

2005.06.12. 18:41
A futamot vezette Fisichella, Alonso és Montoya is, de rengeteg fordulat végén Kimi Raikkönen nyerte a Kanadai Nagydíjat. Az idén először nulla pontos spanyol tíz egységet veszített előnyéből, de még mindig 22-vel vezeti a világbajnokságot finn riválisa előtt.
A mclarenes Kimi Raikkönen nyerte a fordulatos Kanadai Nagydíjat, amelyen Giancarlo Fisichella, Fernando Alonso és Juan Pablo Montoya is vezetett. Utóbbit a piros lámpa megsértése miatt kizárták.

Az első sorból Jenson Button és Michael Schumacher rajtolhatott, ám a hihetetlenül induló Renault-k mindkettejüket megelőzték, kétoldalról támadva. Fisichella került az élre Alonso és Button előtt, a világbajnokot Montoya és Raikkönen is hamar lehagyták.

A Kanadai GP végeredménye
1 K. Räikkönen McLaren 1:32:09.290
2 M. Schumacher Ferrari + 1.137
3 R. Barrichello Ferrari + 40.483
4 F. Massa Sauber + 55.139
5 M. Webber Williams + 55.779
6 R. Schumacher Toyota + 1 kör
7 D. Coulthard Red Bull + 1 kör
8 C. Klien Red Bull + 1 kör
9 J. Villeneuve Sauber + 1 kör
10 T. Monteiro Jordan + 3 kör
11 C. Albers Minardi + 3 kör
Nem értek célba:
12 J. Trulli Toyota + 8 kör
13 JP. Montoya McLaren + 18 kör
14 J. Button BAR + 24 kör
15 N. Heidfeld Williams + 27 kör
16 T. Sato BAR + 30 kör
17 P. Friesacher Minardi + 31 kör
18 F. Alonso Renault + 32 kör
19 G. Fisichella Renault + 38 kör
20 N. Karthikeyan Jordan + 46 kör

A francia kocsik gyorsan elléptek a mezőnytől, de az olasz kissé lassította a vb-éllovast. Flavio Briatore csapatfőnök ennek ellenére nem utasította, hogy engedje el csapattársát, akkor sem, amikor a spanyol ezt a rádión keresztül kiabálva követelte.

Gondjait végül Fisichella balszerencséje oldotta meg, akinek autója hidraulikai probléma miatt meghibásodott, és fel kellett adnia. Alonso vezetése sem tartott viszont sokáig, néhány körrel később hibázott, gépének jobbhátsó kerekével lesúrolta a falat, és neki is ki kellett állnia.

A végig a közelükben futó McLarenek kerültek az élre, Montoya vezetett, másodpercekkel mögötte Raikkönennel. A gyengébben rajtoló Button már harmadik volt, nem sokkal mögötte Michael Schumacherrel, ám mindkettejük fél perccel lemaradva az ezüst kocsiktól.

Az angol ráadásul huszonkét körrel a leintés előtt hibázott, a célegyenes elején a falnak csapta a BAR-Hondáját, így a biztonsági autót küldték a pályára.

Kimi Raikkönen, Schumacher és Barrichello azonnal tankoltak, így semmi időt nem veszítettek, Montoya viszont ment egy fordulót, mielőtt kiállt volna. Közben a lelassított mezőny elment előtte a pályán, és ő a boxból kihajtva próbálta visszaszerezni a pozícióját. A második helyre száguldott, ám hamar kiderült, a boxutca zárva volt, az annak végén elhelyezett lámpa pirosan világított, és Montoya megszegte a kihajtási tilalmat: a versenybírák nagyon rövid tanácskozás után kizárták a futamból.

A pilóta-vb állása nyolc futam után
1 F. Alonso Renault 59
2 K. Räikkönen McLaren 37
3 J. Trulli Toyota 27
4 N. Heidfeld Williams 25
5 M. Schumacher Ferrari 24
6 M. Webber Williams 22
7 R. Barrichello Ferrari 21
8 R. Schumacher Toyota 20
9 G. Fisichella Renault 17
10 D. Coulthard Red Bull 17
11 JP. Montoya McLaren 16
12 F. Massa Sauber 7
13 A. Wurz McLaren 6
14 J. Villeneuve Sauber 5
15 P. de la Rosa McLaren 4
16 C. Klien Red Bull 3
17 V. Liuzzi Red Bull 1

Az újraindítás után Raikkönen, Michael Schumacher, Jarno Trulli, Rubens Barrichello sorrend alakult ki, de a toyotás fékjei nem bírták, így feladta. A hajrában a ferraris világelső megpróbálta befogni a finnt, egy másodpercre faragta hátrányát, de komolyan nem tudta veszélyeztetni az első helyet.

A 25 éves pilóta megnyerte karrierje ötödik, idei harmadik nagydíját, és 22 pontra csökkentette lemaradását a vb-t vezető Fernando Alonso mögött, aki ebben a szezonban először nem ért célba.

A ferrarisok örültek a kettős dobogós helynek, és egy hét múlva, Indianapolisban előrébb is végezhetnek, ha Schumacher nem rontja el a rajtot, illetve a brazilnak nem kell a depóból indulnia.

Nyilatkozatok a futam után
Kimi Raikkönen : "Szerencsém volt, hogy azonnal ki tudtam állni tankolni a biztonsági autós periódusban, ez nagyon fontos volt. A csapat remekül dolgozott, de az autó nem volt tökéletes, a kormány balra húzott, emiatt nehéz volt egyenesben tartani. Vigyáznom is kellett a gépre a végéig."
Michael Schumacher:"Rosszul rajtoltam, de hogy miért, nem tudom, egyszerűen így sikerült. Izgalmas is lett a versenyem, és annak ellenére, hogy a végére közel kerültem a győzelemhez, valójában nem volt esélyem megelőzni Raikkönent. Örülök, hogy jó tempóban tudtam haladni, összességében elfogadható teljesítményt nyújtottunk, de sokat kell még dolgoznunk, hogy igazán jók legyünk."
Rubens Barrichello: "Fantasztikus volt ez a futam. Nehéz volt ledolgozni a hátrányom, a boxból indulva bonyolult volt az előrejutás. Viszont minden tökéletesen alakult, mindössze annyi gondom volt, hogy a kulacsom eldugult, és így nem tudtam inni menet közben."
Jenson Button: "Minden jól ment, de az utolsó kanyart elrontottam, és a falnak ütköztem. Az én hibám volt."

A Kanadai Nagydíj előtt


Tekintse meg képeinket!
Véget érhet a kanadai F1-es futamon Michael Schumacher nyeretlenségi sorozata. A világbajnok a tavalyi Japán GP-t nyerte meg legutóbb - 2004 október 10-én - ám a monterali futamot az első sorból kezdheti.

Esélyes persze az első kockából induló Jenson Button is, bár az ő sikere jóval nagyobb meglepetés lenne, mint a hétszeres világelső győzelme, hiszen még egyszer sem tudott elsőként futamot befejezni.

A harmadik pozícióból startoló, a vb-t is vezető Fernando Alonso újabb tíz pontja viszont nem lenne váratlan, két hete, a Nürburgringen ennél rosszabb helyről rajtolva is nyert.

A Kanadai GP körről körre

18.58: Elindultak az autók a felvezető körre. Rubens Barrichello a depóból rajtol szombati motorcseréje után.

Rajt: Michael Schumacher elrontotta a rajtot, Button elment mellőle, de a két Renault is megelőzte mindkettejüket.

1. kör: Az első kanyarban Giancarlo Fisichella állt az élre, mögötte Alonsóval, majd Button, Montoya, Raikkönen, M. Schumacher a sorrend.

5: A két Renault nagyon elhúzott a mezőnytől, már egy fél célegyenesnyi előnyük van. Mögöttük a sorrend változatlan.

8: A francia kocsik sorra futják a legjobb köröket, hat-hét másodperccel vannak a harmadik Button előtt.

9: Barrichello a 15. helyen halad. Michael Schumacher hátránya 12 másodperc a hatodik helyen.

12: Michael Schumacher máris tankolt.

A konstruktőr-vb pontjai
1 Renault 76
2 McLaren 63
3 Williams 47
4 Toyota 47
5 Ferrari 45
6 Red Bull 21
7 Sauber 12

14: Fisichella 1,6 másodperccel vezet, a ferraris világbajnok hátránya 37 másodperc.

15: Button is tankolt, másodikként.

17: Fisichella, Alonso, Montoya, Raikkönen a sorrend az élen, Button hetediknek, Michael Schumacher tizediknek jött vissza.

19: A McLarenek és Alonso is gyorsabb Fisichellánál, az olasz feltartja a csapattársát.

22: Klien a lekörözésénél feltartotta Alonsót, így Fisichella egy kicsit megléphetett. Sato BAR-Hondáját betolták a boxba, feladta.

24: Alonso és Raikkönen is tankolt, mindketten sok benzint kaptak, majd visszatértek a pályára.

25: Fisichella és Montoya is együtt voltak benn üzemanyagért, az olasz visszajött az élre, de a kolumbiai a boxutcából kijövet lecsúszott a fűre, így Alonso könnyedén elment mellette. Óriási hiba volt, Fisichella, Alonso, Montoya, Raikkönen a sorrend.

26: Narain Karthikeyan lekoccolta a falat, majd a boxba gurult, és feladta. Fisichella és Raikkönen között a különbség nyolc másodperc, a két Renault között csak három van. Alonso viszont annak ellenére közelít márkatársához, hogy több benzint kapott a kiálláskor.

30: Alonso utolérte Fisichellát, és idegesen kiabált a rádióba, azt követelte, hogy engedje őt el csapattársa. A boxból azt mondták neki, előzze meg, ha tudja. Button, Michael Schumacher, Trulli, Barrichello a 4-8. helyen.

32: Fisichella kocsija lelassult, Alonso elment mellette. Az olasz hidraulikai problémák miatt kiállt a boxba, és feladta a futamot. Alonso vezet, de a sarkában Montoya, és Raikkönen sincs nagyon lemaradva.

33: Button és Michael Schumacher másodszor is tankoltak.

35: Alonso két másodperccel van Montoya és hattal Raikkönen előtt.

38: Alonso lekoccolta a falat a jobbhátsó kerekével, lelassult, Montoya és Raikkönen is elment mellette. A spanyol a boxba ment kerékcserére, de megsérült a felfüggesztés, így nem engedték vissza a versenybe. A vb-éllovas is feladta.

44: Montoya 2-3 másodperccel van Raikkönen és fél perccel Button előtt. Az angolt mindössze két másodperccel lemaradva követi Michael Schumacher.

46: Takuma Sato visszaült a kocsijába, és folytatja a versenyt, mintegy félóra szünet után.

47: Button a célegyenesbe fordulva a falnak verte az autóját, Safety Car a pályán. Barrichello tankolt. Michael Schumacher és Raikkönen is üzemanyagot vett fel.


Klikk a képre!
49: Raikkönen átvette a vezetést, mivel hamarabb tudott kimenni a depóba. Montoya második, Michael Schumacher harmadik. Néhány lekörözött választja el a McLareneket a Ferraritól.

50: Montoya a biztonsági kocsi mögött előzhetett, manőverét vizsgálják a versenybírák. A Safety Car elengedte a mezőnyt.

53: Montoyát kizárták, mert piros lápma alatt hagyta el a boxutcát. Raikkönen, Michael Schumacher, Trulli az első három.

55: Tizenöt körrel a vége előtt Raikkönen három másodperccel van Michael Schumacher előtt, de a Red Bullnál már előkészítették az esőgumikat. Bármikor esni kezdhet.

60: Schumacher 2,5 másodperccel Raikkönen mögött.

62: Jarno Trulli Toyotájának fékje elszállt. Nagy szerencse, hogy épp az utolsó kanyar előtt, így levágta a sikánt, és a kocsija le tudott lassulni. Fel kellett adni viszont.

65: A világbajnok hátránya már csak alig 1,5 másodperc. Öt kör a végéig. Sato fékhiba miatt kicsúszott a hajtűkanyarnál.

67: Raikkönen növelte előnyét, nagyjából két másodperc Michael Schumacher, és 30 Rubens Barrichello előtt.

68: Két kör, 1,3 másodperc a finn előnye.

70: Raikkönen nyert, Michael Schumacher második lett, harmadik Barrichello.