A Ferrari már 2006-ra készül

2005.06.15. 16:47
Még a nyáron kipróbálja a 2006-os motorját a Ferrari, amely egy átmeneti kasztniba építi be azt. A szabálymódosítások a következő szezonban csak V8-as erőművek használatát engedélyezik, és a világbajnok istálló időben el akarja készíteni az új autóját. Ross Brawn technikai igazgató szerint ugyanis az idei gépükre már nem érdemes energiát pazarolni.
Harmincöt ponttal van lemaradva a pilóták versenyében Michael Schumacher a vb-t vezető Fernando Alonsotól, míg csapata, a Ferrari harminceggyel a konstruktőrök között első Renault-tól.

A szezonból ugyan még tizenegy futam hátra van, de az istálló technikai igazgatója, Ross Brawn, az amerikai Speed TV-nek elárulta, inkább a következő idényre koncentrálnak.

Nem akarják elrontani 2006-ot

"Nyilvánvaló, hogy nem vagyunk elég versenyképesek. Nem vagyok biztos benne, hogy megéri az energiánkat az idei szezonra pazarolni, és feláldozni miatta a következőt is" - nyilatkozta Brawn, vagyis - úgy tűnik - a Ferrari lemondott róla, hogy idén is világelső legyen.

Az olasz gárda 1999 óta megszakítás nélkül hatszor nyerte meg a gyártók világbajnokságát és 2000-től Schumacherrel ötször a pilótákét.

A Hondának és a Toyotának már van V8-asa

A felkészülés 2006-ra már el is kezdődött a maranellói központban: "Építjük azt az átmeneti kocsit, amellyel a jövő évi motort fogjuk tesztelni. A próbakörök nyáron kezdődnek, mert jóval hamarabb el akarjuk készíteni az új versenyautót, mint az ideit".

Az újabb szabálymódosítások értelmében a jövő szezontól már csak nyolchengeres (V8-as) erőműveket lehet az F1-es gépekbe szerelni, és a Honda, valamint a Toyota le is gyártotta első motorjait.

Az F2005 nagyon későn jött

Az igyekezet érthető továbbá amiatt is, hogy az F2005-ös modell nagyon későn, csak márciusban lett kész. Bemutatását az ötödik, Spanyol GP-n tervezték, de az F2004M gyenge eredményei miatt - amiben a pocsék gumiknak is szerepük volt - már a harmadik, bahreini futamon bevetették. A kényszerűségből előre hozott premier rosszul végződött, Schumacher alatt tönkrement a kocsi.

Már csak Schumacher bízik

A hétszeres világbajnok ugyan még bízik a címvédésben - "amíg matematikailag lehetséges, nem mondok le róla" -, de a hétvégi Amerikai GP-re utoljára módosíthatja a jelenlegi V10-es erőforrást a Ferrari. Az erősebb tízhengeres bevetéséről a napokban döntenek.