Nem indul Ralf Schumacher az Amerikai GP-n

2005.06.18. 12:04
Csakúgy mint tavaly, újra defekt miatt, újra az utolsó kanyarban csapódott a falnak Ralf Schumacher autója Indianapolisban. A pilóta ugyan saját lábán szállt ki a gépből az Amerikai GP második szabdedzésén történt balesete után, de megütötte magát, és az orvosok nem ajánlották neki, hogy rajthoz álljon a vasárnapi futamon.
Pénteki súlyos balesete miatt nem indulhat az Amerikai Nagydíjon Ralf Schumacher.

A Toyota német pilótája a második szabadedzésen csapódott kocsijával a falnak a pálya utolsó, leggyorsabb kanyarjában, amikor defektet kapott a gép balhátsó gumija. A jóval 200 kilométer per óra feletti ütközés után a 29 éves versenyző segítség nélkül szállt ki a vezetőülésből, majd az ilyenkor kötelező ellenőrzésre a pálya egészségügyi központjába vitték.

Nem sérült meg


Ralf Schumacher
Törést nem találtak nála, de fájdalmai voltak, és nem látott rendesen, ezért egy Indianapolisi kórházba szállították tovább. "Meg kell vizsgálnunk, hogy nem történt-e baja a szemének, de az biztos, hogy más sérülése nincs" - nyilatkozta szombat reggel a dpa hírügynökségnek a Toyota egyik szóvivője.

A tesztpilóta helyettesíti

Magyar idő szerint késő délután aztán kiderült, nem indulhat a tréningeken, illetve a vasárnapi futamon. Gary Hartstein, a Forma-1 hivatalos orvosa nem ajánlotta neki a rajthoz állást, és döntését a pilóta is elfogadta. "Indulhatnék, mert valójában semmi bajom, de ésszerűbb, ha kihagyom ezt a versenyt. Nagyon kemény volt a becsapódás, és ha újra megtörténne, abból akár nagy baj is lehetne. Két hét múlva, a következőn nagydíjon biztosan ott leszek" - nyilatkozta Ralf Schumacher a német RTL televíziónak. A Toyota persze elindítja az autóját, Ricardo Zonta tesztpilóta ugrik be helyette.

Pont úgy, mint tavaly

A fiatalabbik Schumacher-fivér majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2004 június 20-án, a tavalyi Amerikai GP-n szenvedett ugyanilyen balesetet. Akkor is az utolsó kanyarban szállt el bőven 200 kilométer per óra feletti sebességnél, és később kiderült, a bukást a bal hátsó kerék defektje okozta.

Az akkoriban még Williams-BMW-s pilóta viszont nem tudott kiszállni a roncsból, orvosok és pályamunkások vették ki, utána mentővel a pálya, majd onnét egy indianapolisi kórházba vitték.

Amerikában félrekezelték

Ott semmilyen sérülést nem találtak rajta, ám egy héttel később Németországban is megvizsgálták a versenyzőt, és kiderült: két csigolyája is eltörött, vagyis félrekezelték az Egyesült Államokban.

Az eset után hat futamot hagyott ki Ralf, és csak szeptemberben ülhetett újra F1-es kocsiba.