Bűnösök az F1 michelines csapatai

2005.06.29. 17:07
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) motorsport világtanácsa szerint a Michelin-gumikat használó hét csapat az öt vádpontból kettőben hibázott az indianapolisi Forma-1-es futamon. Az esetleges büntetésről azonban csak szeptember tizennegyedikén határoz az FIA.

Döntés már van, eredmény mégsincs a másfél héttel ezelőtti csonka amerikai Forma-1-es futam ügyében, a michelines csapatok bűnösök, de büntetést csak szeptemberben szabnak ki rájuk. A nagydíjon a Michelin gumiszállító hét csapata a felvezető kör után elhagyta a pályát, mert a francia cég jelezte, az Indianapolisba vitt abroncsok nem felelnek meg a pályának, nyolc kör alatt életveszélyesen elkopnak, és ezért megtiltotta az indulást. A problémára Ralf Schumacher és Ricardo Zonta balesetei világítottak rá, de az érintett csapatok próbáltak olyan módon megoldást találni, hogy a kritikus, 13-as kanyarba lassító beépítését javasolták.

A Michelin már kedden lépett

Az Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) ezt nem fogadta el, így összesen a hat bridgestone-os autó rajtolt el, a futamot Michael Schumacher nyerte.

Az érintettek egymásra mutogattak, a rendkívül csalódott nézők pedig visszakövetelték a pénzüket. A Michelin kedden jelezte, kártalanítja a helyszínre kilátogató száztízezer szurkolót.

Az FIA nem sokkal a verseny után kinyilvánította, eljárást indít a csapatok ellen a Forma-1 hírnevének rontása miatt. Az istállók részéről a bojkottban részt nem vevő Minardi főnöke, Paul Stoddart ezek után lehetségesnek mondta, hogy szigorú büntetés esetén megismétlődhetnek az Indianapolisban történtek.

Csak két pontban bűnösök


Klikk a képre!

Az FIA illetékes testülete szerdán hallgatta meg az érintetteket. A szövetség összesen öt vádpontot állított fel, három alól tisztázták magukat az istállók. A döntés szerint a Renault, a McLaren, a Williams, a Toyota, a Red Bull, a Sauber és a BAR hibázott, mert nem biztosította az illetékeseket arról, hogy rendelkezik a szerepléshez megfelelő abroncsokkal. A FIA emellett megállapította, hogy a hét csapat szabálytalanul cselekedett, amikor nem indította el csapatait a versenyen. A Michelint meg sem hallgatták, a gumiszállítóra ugyanis nem terjed ki az FIA hatásköre.

Három pontban nem találták bűnösnek a csapatokat, nem hibáztak a sebességkorlátozás visszautasításában, illetve nem demonstrálni akartak a bojkottal, valamint a tájékoztatásuk is megfelelő volt.

Az FIA ennek ellenére szeptember tizennegyedikére halasztotta a végső döntést a büntetés mikéntjéről és mértékéről.

Nem vonnának le pontokat

A döntésben részt nem vevő, de a meghallgatást vezető FIA-elnök, Max Mosley azt mondta, számukra a legfontosabb a nézők kártalanítása volt. A felemás döntés vélhetően ennek, valamint a Michelin felajánlásának tudható be.

"Nem lenne helyénvaló pontokat levonni, vagy eltiltani bárkit a versenyzéstől. Jeleztük, ha a csapatok megoldják a nézők kárpótlását, akkor enyhe büntetésre számíthatnak, ha nem teszik ezt meg, keményebb lesz az ítélet - mondta Mosley. Szeptemberre már látjuk, hogy mi történt e téren."

"Nem tudjuk megbüntetni a céget, mert nincs hatalmunk felette. A csapatok többi partnere sem tartozik a hatáskörünk alá" - nyilatkozta Mosley, arról, hogy a Michelint miért nem hallgatták meg.

Mosley-nak most már fontos Amerika

Az FIA-elnök lehetségesnek mondta a pénzbüntetés kiszabását, és az így befolyt összeget a szurkolók kárpótlására fordítanák.

Mosley szerint fontos, hogy a Forma-1 jövője hogyan alakul Amerikában, és még fontosabb, hogy a botrány után is megtartsák megrendült pozícióikat a tengerentúlon.