Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Közvélemény-kutatás alapján módosul a Forma-1

2005.07.13. 17:27
Az FIA-elnök váratlanul megváltoztatta a Forma-1 2008-ban életbe lépő szabályaival kapcsolatos javaslatait. Max Mosley a szervezet szerdai kömmünikéjében elismeri, a tavaszi szurkolói közvélemény-kutatás eredményei miatt módosította elképzeléseit. Új ötletei valószínűleg a csapatoknak is tetszeni fognak, közeledik a politikai harc vége.
Totálisan megváltoztatta elképzeléseit a 2008-ban életbe lépő szabályokról az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elnöke, Max Mosley.

A sportvezető júniusban közölt módosítási javaslataiban mindenféle fejlett technológiai eszköz betiltását kezdeményezte, többek között ezért is romlott meg viszonya a legtöbb F1-es istállóval. Indokként az F1 túlzott költekezését jelölte meg.

Elmérgesedett a politika


Ron Dennis
Az ellenétetek napról napra erősödtek, a politikai harc fokozódott, az istállók állítólag szövetkeztek, hogy letaszítsák Mosleyt az FIA éléről. Valós közelségbe került az ellen Forma-1, a GPWC (Grand Prix World Championship) létrehozása, a nézetkülönbségek miatt ugyanis az F1-et meghatározó Concorde-szerződést sem írta még alá kilenc team, csupán a Ferrari egyezett bele.

A Nemzetközi Autós Szövetség feje a hét elején egyeztető tárgyalásra hívta a McLaren és a Red Bull istálló főnökeit, Ron Dennist és Chris Hornert, hogy egy új, előzést segítő akkumulátorról alkalmazásáról beszéljen velük. Szerdán pedig közleményt adott ki, melyben ismertette új nézeteit.

A szurkolókra hallgatna Mosley

"Az FIA legutóbbi közvélemény kutatása azt tükrözi, hogy a sport rajongói továbbra is az egyik legfontosabb tényezőnek tartják a Forma-1 technikai vezető szerepét. A pilóták feladatát megkönnyítő elektronikai eszközöket viszont, mint a kipörgésgátló vagy a rajtot segítő rendszer, eltávolítanák az autókból" - szól az FIA kommünikéje, amely vélhetően Mosley véleménye is.

A pontos adatok szerint a tesztet kitöltő 93 ezer szurkoló 80 százaléka ragaszkodik hozzá, hogy kedvenc sorozata továbbra is a legfejlettebb maradjon a világon, míg 64 százalékuk várja évről évre kíváncsian a technikai újításokat.

Csak a pilóták szerepe ne csökkenjen


Max Mosley
Mosley tehát főképp a nézők véleményei miatt változtathatott elképzelésein, és a közleményből kiderül, nyitott minden olyan, főleg mechanikai újítás bemutatására, amely nem csökkenti a pilóták szerepét az autók irányításában. Ez szintén a rajongók egyik fő kívánsága volt.

A szervezet a továbbiakban támogatni fogja az erőnövelő akkumulátor és a mozgó szárnyak bevezetését, de az összes F1-es szereplő együttműködését kéri az új előírások megalkotásához.

Csütörtökön újabb fejleményekre lehet számítani

Főleg persze olyan újításokra számít, amelyek nem túl drágák, és a közúti autógyártásban is alkalmazhatóak, mint például a már említett akku, melyhez hasonló szerepel a Toyota Prius sorozatgyártott modelljeiben.

Az eddigi legnagyobb F1-es felmérés eredményeit, úgy látszik, valóban komolyan veszik, ám Mosley nézetváltásában közre játszhatott a politikai helyzet túlzott eldurvulása is, amely talán tényleg az F1 kettészakadásához vezethetett volna.

A belharc végképp kezd csendesedni, és a csütörtöki Mosley-Dennis-Horner találkozó után újabb, minden bizonnyal pozitív fejleményekre lehet számítani.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.