Közvélemény-kutatás alapján módosul a Forma-1

2005.07.13. 17:27
Az FIA-elnök váratlanul megváltoztatta a Forma-1 2008-ban életbe lépő szabályaival kapcsolatos javaslatait. Max Mosley a szervezet szerdai kömmünikéjében elismeri, a tavaszi szurkolói közvélemény-kutatás eredményei miatt módosította elképzeléseit. Új ötletei valószínűleg a csapatoknak is tetszeni fognak, közeledik a politikai harc vége.
Totálisan megváltoztatta elképzeléseit a 2008-ban életbe lépő szabályokról az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elnöke, Max Mosley.

A sportvezető júniusban közölt módosítási javaslataiban mindenféle fejlett technológiai eszköz betiltását kezdeményezte, többek között ezért is romlott meg viszonya a legtöbb F1-es istállóval. Indokként az F1 túlzott költekezését jelölte meg.

Elmérgesedett a politika


Ron Dennis
Az ellenétetek napról napra erősödtek, a politikai harc fokozódott, az istállók állítólag szövetkeztek, hogy letaszítsák Mosleyt az FIA éléről. Valós közelségbe került az ellen Forma-1, a GPWC (Grand Prix World Championship) létrehozása, a nézetkülönbségek miatt ugyanis az F1-et meghatározó Concorde-szerződést sem írta még alá kilenc team, csupán a Ferrari egyezett bele.

A Nemzetközi Autós Szövetség feje a hét elején egyeztető tárgyalásra hívta a McLaren és a Red Bull istálló főnökeit, Ron Dennist és Chris Hornert, hogy egy új, előzést segítő akkumulátorról alkalmazásáról beszéljen velük. Szerdán pedig közleményt adott ki, melyben ismertette új nézeteit.

A szurkolókra hallgatna Mosley

"Az FIA legutóbbi közvélemény kutatása azt tükrözi, hogy a sport rajongói továbbra is az egyik legfontosabb tényezőnek tartják a Forma-1 technikai vezető szerepét. A pilóták feladatát megkönnyítő elektronikai eszközöket viszont, mint a kipörgésgátló vagy a rajtot segítő rendszer, eltávolítanák az autókból" - szól az FIA kommünikéje, amely vélhetően Mosley véleménye is.

A pontos adatok szerint a tesztet kitöltő 93 ezer szurkoló 80 százaléka ragaszkodik hozzá, hogy kedvenc sorozata továbbra is a legfejlettebb maradjon a világon, míg 64 százalékuk várja évről évre kíváncsian a technikai újításokat.

Csak a pilóták szerepe ne csökkenjen


Max Mosley
Mosley tehát főképp a nézők véleményei miatt változtathatott elképzelésein, és a közleményből kiderül, nyitott minden olyan, főleg mechanikai újítás bemutatására, amely nem csökkenti a pilóták szerepét az autók irányításában. Ez szintén a rajongók egyik fő kívánsága volt.

A szervezet a továbbiakban támogatni fogja az erőnövelő akkumulátor és a mozgó szárnyak bevezetését, de az összes F1-es szereplő együttműködését kéri az új előírások megalkotásához.

Csütörtökön újabb fejleményekre lehet számítani

Főleg persze olyan újításokra számít, amelyek nem túl drágák, és a közúti autógyártásban is alkalmazhatóak, mint például a már említett akku, melyhez hasonló szerepel a Toyota Prius sorozatgyártott modelljeiben.

Az eddigi legnagyobb F1-es felmérés eredményeit, úgy látszik, valóban komolyan veszik, ám Mosley nézetváltásában közre játszhatott a politikai helyzet túlzott eldurvulása is, amely talán tényleg az F1 kettészakadásához vezethetett volna.

A belharc végképp kezd csendesedni, és a csütörtöki Mosley-Dennis-Horner találkozó után újabb, minden bizonnyal pozitív fejleményekre lehet számítani.