Judit
3 °C
6 °C

Kevesebb külföldi jöhet a Forma-1-re

2005.07.28. 11:15
Michael Schumacher gyenge szereplése és a nyárközepi dátum miatt az utóbbi éveknél jelentősen kevesebb külföldi néző érkezhet a hétvégi Forma-1-es magyar nagydíjra. Ha a turisták nem költenek, az államnak sem folyik vissza az évente a rendezésbe pumpált hárommilliárd forint - írta a Világgazdaság.
A foglaltság több mint 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban a tizenkét fővárosi szállodát működtető Danubius Hotelsnél, ami az utóbbi évek messze legrosszabb eredményét jelentheti. A cég vezérigazgatója Világgazdaság csütörtöki számában beszélt arról, hogy a 2004-ben a négy nap alatt elért 92,6 százalékos foglaltság az idén legjobb esetben is mindössze 75 százalékos lehet.

Inkább nyaralnak

A július végére előre hozott időpont nem kedvez a magyar futamnak, véli Betegh Sándor, ez a hónap több országban is a családi szabadságolás fő szezonja. A német és az osztrák turisták amiatt maradhatnak távol, hogy Michael Schumachernek már gyakorlatilag nincs esélye nyolcadik világbajnoki címe megszerzésére.

Az állam fizet rá

Ha a turisták nem jönnek, az állam is ráfizet. Ugyanis minden évben hárommilliárd forintot költ a rendezésre, amelyet az ideérkező külföldiek költése, az abból származó többlet adóbevételek ellensúlyozhatnak.

Csökkenő jegybevétel

A Hungaroring Rt. vezérigazgatója, Palik László bízik abban, hogy a tavalyi 163 ezres látogatószámot tartani tudják, de ez is jelentősen kevesebb lenne, mint a néhány évvel ezelőtti. 2000-ben még kétszázezren voltak kíváncsiak a versenyre. A jegybevétel a 2001-es 2,7 milliárd után tavaly már csak 1,7 milliárd volt.

A határőrség jelentős forgalomnövekedést vár az átkelőhelyeken, de ezt elsősorban a Nyugat-Európában dolgozó és szabadságra menő szerb, román, török, bolgár vendégmunkások hazautazása generálja majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.