Kevesebb külföldi jöhet a Forma-1-re

2005.07.28. 11:15
Michael Schumacher gyenge szereplése és a nyárközepi dátum miatt az utóbbi éveknél jelentősen kevesebb külföldi néző érkezhet a hétvégi Forma-1-es magyar nagydíjra. Ha a turisták nem költenek, az államnak sem folyik vissza az évente a rendezésbe pumpált hárommilliárd forint - írta a Világgazdaság.
A foglaltság több mint 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban a tizenkét fővárosi szállodát működtető Danubius Hotelsnél, ami az utóbbi évek messze legrosszabb eredményét jelentheti. A cég vezérigazgatója Világgazdaság csütörtöki számában beszélt arról, hogy a 2004-ben a négy nap alatt elért 92,6 százalékos foglaltság az idén legjobb esetben is mindössze 75 százalékos lehet.

Inkább nyaralnak

A július végére előre hozott időpont nem kedvez a magyar futamnak, véli Betegh Sándor, ez a hónap több országban is a családi szabadságolás fő szezonja. A német és az osztrák turisták amiatt maradhatnak távol, hogy Michael Schumachernek már gyakorlatilag nincs esélye nyolcadik világbajnoki címe megszerzésére.

Az állam fizet rá

Ha a turisták nem jönnek, az állam is ráfizet. Ugyanis minden évben hárommilliárd forintot költ a rendezésre, amelyet az ideérkező külföldiek költése, az abból származó többlet adóbevételek ellensúlyozhatnak.

Csökkenő jegybevétel

A Hungaroring Rt. vezérigazgatója, Palik László bízik abban, hogy a tavalyi 163 ezres látogatószámot tartani tudják, de ez is jelentősen kevesebb lenne, mint a néhány évvel ezelőtti. 2000-ben még kétszázezren voltak kíváncsiak a versenyre. A jegybevétel a 2001-es 2,7 milliárd után tavaly már csak 1,7 milliárd volt.

A határőrség jelentős forgalomnövekedést vár az átkelőhelyeken, de ezt elsősorban a Nyugat-Európában dolgozó és szabadságra menő szerb, román, török, bolgár vendégmunkások hazautazása generálja majd.