Schumacher: Felkészültem a kudarcokra

2005.07.29. 08:00
A szerdai futballmérkőzés után lecsófőzéssel és palacsintasütéssel töltötte szabadidejét Michael Schumacher. Az Indexre viszont szakított időt a hétszeres Forma-1-es világbajnok, és újra biztossá tette: jövőre is folytatja, mert imádja a kihívásokat.
"Remek közönség, szép város, érdekes pálya, amelyen sajnos nem lehet előzni. Na, és persze jó parti-lehetőségek, ha megnyered a versenyt" - dicséri Budapestet Michael Schumacher.

Percekkel korábban még a Recept Klubos duóval főzött a Ferrari-szponzor Vodafone rendezvényén, és a lecsó, valamint a Gundel-palacsinta elkészítése megnyugtathatta: sokat mosolyog, miközben kedvenc almalevét kortyolja.

Nem készül győzelemre

"Tudtam, hogy nem lehet mindig nyerni, föl voltam készülve, hogy egyszer véget ér a sorozat - értékeli az istálló idei középszerűbb eredményeit. - A Hungaroringen már az időmérő is nehéz, hiszen nem lehet előzni a pályán, így a futamon nagy hátrány lehet a gyengébb rajthely".

Az utóbbi években abszolút Ferrari-uralom volt a Forma-1-ben, Schumacher sem tagadja, ez mára megváltozott, nehezebben boldogulnak az F2005-ös kocsival: "Előnyben voltunk a többiekhez képest az autónk miatt, könnyebb találtuk meg a helyes beállításokat. Kockáztathattunk, ha valami nem lett tökéletes, akkor sem veszítettünk sokat. Idén ez megváltozott, kritikusabb lett a helyzet. Ha valamit nem csípünk el rendesen, becsúszhat a rosszabb eredmény is".

A nehéz kanyarokat kedveli

Egy hete Németországban ötödik, előtte Silverstone-ban hatodik lett. Egyik alkalommal sem indult jó helyről, és a Hungaroringen sem reménykedik sokkal jobb eredményben. A nyolcvanas-kilencvenes években a lassú pályán többször előfordult, hogy valaki jól elrajtolt, és bár lassabb, volt, mint a mögötte lévők, senki nem tudta megelőzni. Erre viszont már nincs esély szerinte. "Az effajta győzelem manapság lehetetlen. A régi ringen, az átépítések és a tankolások bevezetése előtt egy jó rajthellyel meg lehetett nyerni a versenyt. Mára ez megváltozott".

Legutóbb Hockenheimben az 5. helyről rajtolt, ami saját bravúrja volt, semmint az autóé. "Imádom a nehéz kanyarokat, azokban derül ki, hogy ki igazán jó, és ki kevésbé - mondja a világbajnok. - A Hungaroringen is van egykét olyan forduló, ahol időt hozhatsz a többieken, ha ügyes vagy. Ezek nagy kihívást jelentenek".

A számok helyett a kihívások érdeklik

Hét vb-elsőség után, 36 évesen mindenkiben fölmerülhet, hogy befejezi. Michael Schumacher szinte minden F1-es rekordot megdöntött már, egyedül Ayrton Senna első rajtkockás csúcsa áll előtte. "A számok sosem motiváltak, mindig a kihívás érdekelt, így van ez napjainkban is. Versenyezni és küzdeni, ezért csinálom" - erősíti meg, hogy 2006-ban is a volán mögött marad.