Alonso szurkol Schumachernek

2005.07.30. 23:57
A vb-első Fernando Alonso bízik benne, hogy Michael Schumacher talán nyer, és pontokat vesz el a McLaren-Mercedestől, illetve első számú riválisától, Kimi Raikkönentől. A spanyol egyetlen célja a világbajnokság megnyerése, ezért a Hungaroringen már a pontszerzéssel is elégedett lenne.
"Az első két futam után sejtettem, hogy többször is elsők lehetünk. Giancarlo Fisichella, a csapattársam nyert Ausztráliában, én Malajziában, éreztem, hogy az autó mindenhol versenyképes, sőt, bárhol nyerni lehet vele" - mesélte az Indexnek a Forma-1-es vb-t vezető Fernando Alonso, de elismerte, arra, hogy 36 ponttal vezesse a bajnokságot, nem számított.

"Meglepetés, hogy vezetünk"

A 24 éves pilóta pénteken ünnepelte születésnapját, és miután átvette a magyarországi Renault-importőrtől kapott gyertyák nélküli Eszterházy-tortát, nyugodtan válaszolgatott a kérdésekre a budapesti Operaház egyik nagytermében.

Fernando Alonso
Fernando Alonso

"Miután kipróbáltuk az autót, és az eredmények bíztatóak voltak, már tudtuk, hogy jó, de mivel a Ferrari az utóbbi években uralta a Forma-1-et, idén is a legnagyobb esélyes volt. Szép meglepetés nekünk, hogy mi vezetjük a pontversenyt" - folytatta eddigi szezonjának elemzését a spanyol.

A McLaren három győzelmet dobott el

A 12 futamból hatot megnyert, és mivel legnagyobb ellenfele, Kimi Raikkönen idén már három versenyt adott föl vezető helyről technikai gondok miatt, több mint meggyőző fölénnyel áll az élen. Persze ehhez kellett, hogy riválisa bukása után rendre ő fusson be elsőként.

"Néha szerencsénk volt, néha nem, de mivel mindenhol az élmezőnyben voltunk, kedvező helyzetbe kerültünk a vb-ben"- magyarázta helyzetét Alonso, arra utalva - jogosan - hogy a technikai sportokban megbízhatóság nélkül keveset lehet elérni.

A Renault tökéletesen megbízható

Ő persze ebben a kérdésben épp az ellenkező oldalon áll, a Renault tökéletes teljesítményének köszönhetően - egyszer sem robbant le a kocsija - remek helyzetbe került. Ahhoz, hogy ilyen fiatalon idáig jusson, kellett viszont egy ember, aki a karrierjét egyengette: Flavio Briatore.

A bohém olasz a Renault csapatfőnöke és Alonso menedzsere egyben, sőt, kettejük között szinte apa-fiú viszony alakult ki az együtt töltött négy és fél év alatt. Ahogy a pilóta mondta "Flavio a Renault csapatfőnöke, a menedzserem, de mindenek előtt az ember, aki segített nekem eljutni a Forma-1-be".

Briatore a mindenese

Egyértelmű, hogy pillanatnyi vb-helyezését is neki köszönheti leginkább: "Esélyem van a világbajnokságra, ezért örökre hálás leszek neki".

Amennyiben tényleg megnyeri, minden idők legfiatalabb F1-es bajnoka lesz, épp a szombaton a Hungaroringen remeklő Michael Schumacher rekordját döntené meg. A 36 éves világklasszis majd' egy év után először szerezte meg az első rajtkockát, és nemcsak a nézőket, illetve a szakértőket, de Alonsót is meglepte.

Majdnem kicsúszott, de Schumacher segíthet rajta

"Nem számítottam rá, hogy Schumacher ilyen gyors lesz. Jó esélye van a győzelemre, de nem bánom, mert így a McLaren és Raikkönen biztosan nem szereznek tíz pontot. Ha a ferraris nyerne, az nekem is jó lenne" - vallotta be a Renault-versenyző, aki - részben saját hibája miatt - csak a hatodik helyről rajtolhat.

"Az utolsó kanyarban a kerék a fűre csúszott, egy pillanatra azt gondoltam, nem tudom megfogni a kocsit, de valahogy sikerült, és bár időt veszítettem, pályán maradtam" - emlékezett vissza az elrontott időmérő-körére.

Úgy vezet, hogy világbajnok legyen

Mivel nem a közvetlen élmezőnyből indul, a vasárnapi Magyar Nagydíjon már a pontszerző célba éréssel is elégedett lenne, hiszen, "a Renault a szezon elején domináns helyzetbe került, és már csak egy célja lehet: kiegyensúlyozott versenyzéssel megnyerni a világbajnokságot".