Másfélmilliárd dollárért vennék meg a Forma-1-et

2005.08.30. 15:55
A tíz Forma-1-es istálló és Bernie Ecclestone azt tervezik, hogy egy harmadik fél segítségével kiszorítják a sorozat üzleti jogait birtokló bankokat, és néhány év múlva csak ők osztoznak a széria bevételein.
Másfélmilliárd dollárért akarja megszerezni a Forma-1 üzleti jogait egy brit konzorcium, a Clearbrook Capital Partners (CCP), illetve a tíz Forma-1-es csapat - írja a Daily Telegraph című napilap internetes kiadása.

A SLEC háromnegyede kellene nekik

Ecclestone a hétvégén futballmeccsen járt fotó: epa
Ecclestone a hétvégén futballmeccsen
járt fotó: epa

Az újság szerint egy angol bankárnő, Robin Saunders, illetve a Forma-1 irányítója, Bernie Ecclestone áll az ügy hátterében.

A világ legnépszerűbb autós sorozata, illetve az azt irányító cég, a Lavica Ecclestone Company (SLEC) pillanatnyilag három bank, a JP Morgan, a Bayerisches Landesbank és a Lehman Brothers kezében van. Akkor jutottak hozzá, amikor a jogokat birtokló Kirch Media csődöt jelentett. A tönkrement cégnek, amely Bernie Ecclestone-tól akarta megvenni a 75 százalékát, hiteleztek, de mivel az nem tudott fizetni, a Forma-1-et kapták cserébe. Pontosabban a SLEC háromnegyed részét, míg a maradék Ecclestone-nál maradt.

A bevételek egészét akarják

Az angol milliárdosnak és az F1-es csapatoknak sem tetszik viszont, hogy nem ők rendelkeznek a sorozat fölött, és mielőbb ki akarják szorítani a bankokat, hogy a széria közvetítésekből, merchandisingból és egyéb forrásokból származó bevétele csak az övék legyen.

Saunders 1999-ben már dolgozott Ecclestone-nal, azóta is kapcsolatban maradtak, és jelenleg cége, a CCP segítségével igyekeznek megszabadulni a három pénzintézettől. A 1,5 milliárd dollár nagy részét az istállók, pontosabban motorszállítóik állnák, ám csak közvetve.

Részletekben fizetnének

Pénzügyi manőverekkel és egy új cég alapításával ugyanis elérhető lenne, hogy ne kelljen pénzt kiadniuk. Az F1 néhány év alatt kitermelné a 1,5 milliárd dollárt, amely a bankokhoz kerülne, majd a többletbevétel már az istállókhoz.

A SLEC 75 százalékán részvények formájában osztoznának, és ha letörlesztették a 1,5 milliárd dollárt, az F1 háromnegyed része a csapatok kezébe kerülne. A továbbiakban a teljes haszon az övék, illetve Ecclestone-é lenne. A bevételeken a részvényeik száma szerint osztoznának.