Mégis lesz Amerikai GP 2006-ban

2005.09.22. 15:00
Jövőre is lesz Forma-1-es futam Amerikában, annak ellenére, hogy az idei verseny botránnyal ért véget. Indianapolisban csak hat autó indult el, a közönség kifütyülte és megdobálta őket, ám a pálya szervezői 2006-ban is visszavárják az F1-es mezőnyt.
"Nem látok rá sok esélyt, hogy Amerikában újra Forma-1-es futamot rendezzünk" - mondta a június 19-i, botrányosan lezajlott indianapolisi nagydíj után Bernie Ecclestone, a sorozat egyik irányítója.

Megdobálták az autókat

#alt#
Így nézett ki a júniusi rajt
(fotó: epa)
A júniusi versenyen csak a három Bridgestone-gumis csapat - Ferrari, Jordan, Minardi - hat autója indult el, a többiek abroncsaik alkalmatlansága miatt nem vállalták a rajthoz állást, és a felvezető kör végén visszamentek a boxba. A Michelin gumigyártó nem szállított megfelelő termékeket a viadalra, és miután ez kiderült, megtiltotta hét istállójának a részvételt.

A közönség egy része elégedetlenkedett, a szurkolók sörösdobozokat és üdítős flakonokat dobáltak a pályára, illetve visszakövetelték a pénzüket.

Megállapodásuk az F1-gyel 2006-ig szól

Az indianapolisi létesítmény vezetői is kétségesnek tartották a jövő évi amerikai nagydíj megtartását, annak ellenére, hogy a pályának a 2006-os eseményre is szerződése van a Forma-1-gyel.

Szerdán viszont közleményben jelezte az indianapolisi menedzsment: visszavárja az F1-es mezőnyt.

"Az idei, futamot beárnyékoló események ellenére az Indianapolis Motor Speedway (IMS) személyzete egy pillanatra sem állt le a 2006-os futam, illetve a Forma-1 amerikai promótálásával" - árulta el a kommünikében Joie Chintwood, az IMS elnöke.

Hogyan reagálnak a szurkolók?

Az amerikai futam július 2-i dátummal szerepel a jövő évi ideiglenes versenynaptárban, és a Chintwood szerint "a pálya felkészülten várja az Egyesült Államok 2006-os nagydíját".

Kérdés viszont, hogy az idén átvert közönség mennyire vágyik vissza a helyszínre. A rajongók nagy része kártérítésért fordult a Michelin-hez, amely a napokban kezdte meg a futamjegyek árának visszafizetését. A jövő júliusi esemény idejére valószínűleg mindenkit sikerül kárpótolniuk, de a rajongók szállás- és egyéb kiadásait senki nem téríti meg.