'Raikkönen az erkölcsi világbajnok'

2005.09.23. 17:52
A négyszeres Forma-1-es világbajnok, Alain Prost biztos benne, hogy az idei vb-t Fernando Alonso nyeri, ám úgy gondolja, Kimi Raikkönen volt a szezon legjobb pilótája.
Vasárnap megnyerheti a 2005-ös F1-es vb-címet Fernando Alonso. Sikeréhez elég a harmadik helyen befutnia Brazíliában, ha a nagydíj favoritja, Kimi Raikkönen győz. A bajnokavatás valószínű, ám a korábbi négyszeres világelső Alain Prost szerint nem a mezőny legjobbját fogják ünnepelni.

"Rengetegszer volt pechje"

"Alonsoé lesz a vb-cím, de erkölcsileg Kimi Raikkönen az év győztese. Mindenkinél gyorsabb, ám rengetegszer volt peches. A megbízhatatlan autó és az új szabályok áldozata" - nyilatkozta Prost a Welt am Sonntag című német lapnak.

Mindkét pilóta hat-hat futamot nyert idén, ám a spanyol egyszer sem esett ki motor- vagy gumihiba miatt, és az autójában sem kellett motort cserélni egyetlen nagydíjon sem.

Hétszer voltak problémái Raikkönennek

Raikkönen harcban volt a dobogóért, amikor Malajziában defektet kapott, San Marinóban vezetett, de műszaki gondok miatt kellett föladnia, és a mögötte haladó Alonso nyert. Az Európa GP-n az utolsó körben esett ki: a kopott gumija okozta vibráció eltörte a McLaren-Mercedese kerékfelfüggesztését. A győzelmet Alonso örökölte.

A Francia GP-n dobogóra került, de jóval előrébb is végezhetett volna, ha nem cserélnek a kocsijában motort a szabadedzéseken, és nem kap tíz rajthelyes büntetést. Alig egy hét múlva, Silverstone-ban megismétlődött az eset.

Németországban úgy tűnt, övé lesz a siker, de a Mercedes-motor ismét befuccsolt, a második helyen haladó Alonso vette át a vezetést, és nyert is.

Olaszországban az időmérőn Raikkönen volt a leggyorsabb, de mivel a szombati szabadedzésen új motort kapott, csak 11-ként indulhatott. A futamon a vezető hely közelébe jött föl, de gumija annyira elkopott, hogy le kellett cserélni, így rengeteg időt veszített, és negyedik lett.

Alonso tökéletesen használta ki a lehetőségeit

Hétszer is valamilyen gondja akadt, amelyeket Alonso tökéletesen használt ki, az utolsó három futamra 25 pont előnyt szedett össze. Mivel már csak harmincat lehet szerezni, szinte biztos, hogy megnyeri a sorozatot, és 24 évesen minden idők legfiatalabb F1-es bajnoka lesz.

Prost szerint a korai győzelemtől még jobb versenyzővé válik Alonso: "Ez csak a kezdet, a világbajnoki cím megerősíti".

Hasonlít a két fiatal klasszis

A francia expilóta úgy gondolja, "bár egyikük latin, a másik skandináv, Raikkönen és Alonso mégis nagyon hasonlítanak, higgadtak, komolyak, remek a koncentráló képességük és profin teszik a dolgukat".

A Brazil Nagydíj időmérője szombaton 18 órakor kezdődik, a futam vasárnap 19 órakor rajtol.