'Szerencsével, de nem a legjobb autóval nyertem'

2005.09.26. 15:00
A spanyol Fernando Alonso vasárnap a Forma-1 legfiatalabb világbajnoka lett, de sikeréért nem aggódott: szunyókált a brazil futam előtt, és tudta, Kimi Raikkönent nem győzheti le. Vb-címének értékét Michael Schumacher jelenléte, illetve az növeli, hogy nem az övé volt a legjobb kocsi.
Megnyerte első világbajnokságát Fernando Alonso, aki vasárnap a Forma-1 történetének legfiatalabb vb-győztese lett.

Sikere nem nevezhető igazán nehéznek, hiszen két futammal a sorozat befejezése előtt bebiztosította, és ő sem aggódott igazán, megnyeri-e vagy sem: a huszonöt pontos előnyének tudatában csak idő kérdése volt a pontverseny lezárása.

Nem izgulós típus

"Jól aludtam a Brazil Nagydíj előtti éjszaka, sőt, még nem sokkal futam előtt, a vasárnap délelőtti csapatmegbeszélés után is szunyókáltam egy egyet" - árulta el Alonso az f1total.com-nak adott interjújában.

A befutó előtt - a harmadik pozícióban - persze aggódott egy kicsit, ami természetes: "Izgultam az autóért, hogy végigmenjen, meg a gumikért, hogy kibírják. Amikor átgurultam a célvonalon, a rádióba kiabáltam, és megköszöntem a szerelőimnek".

Gratulált neki az egész spanyol vezetés


Nézegessen világbajnokot!
A 24 éves pilóta, akit percekkel a leintést követően János Károly spanyol király és az ország miniszterelnöke is hívott telefonon, a Renault-csapatnak, illetve családjának ajánlotta a vb-győzelmet.

Alonso büszke arra, amit elért, különösen azért, mert nem a mezőny legjobb kocsijával jutott a csúcsra. "Nagyon jó autóm van, persze nem mondhatom, hogy a legjobb. Az első három futamon fantasztikus volt, akkor hetven százalékot teljesítve is győzni tudtam, ám Barcelonában, majd Monacóban feljavult a McLaren, és onnét kezdve már száz százalékon sem tudtunk a saját erőnkből nyerni. Büszke vagyok, mert nem az enyém volt a leggyorsabb autó, mégis megnyertem a világbajnokságot".

Kitartott az előnye

Alonso a szezon első három nagydíjából kettőt elvitt, a McLaren korai gyengélkedése miatt óriási előnyt szerzett az összetettben, és utána leginkább ennek megtartására törekedett. Az viszont, hogy világbajnok lehet, csak Németországban, illetve Magyarországon jutott eszébe.

"Hockenheimben és a Hungaroringen gondoltam először, hogy meglehet a vb - mondta Alonso, aki az előbbi versenyt megnyerte, utóbbin viszont pontot sem szerzett. A hiba ellenére is olyan nagy előnyt tartott meg, amelyből következtetni lehetett a végső sikerre: "A húsz pont fölötti különbség a negyediktől a tizennegyedik futamig változatlan maradt, és reálisnak tartottam, hogy meg tudom őrizni a végéig".

Schumachernél nehezebb volt Raikkönen

Az utóbbi öt vb-t Michael Schumacher nyerte, de valójában csak egy ellenfele volt az oviedói születésű tehetségnek, a mclarenes Kimi Raikkönen. A finn annyi futamon állt a dobogó tetejére, mint ő, ám a Mercedes-motor és a Michelin-gumik hibái miatt sokszor vagy nem ért célba, vagy annyira hátulról kellett rajtolnia, ahonnét már nem nyerhetett.

"Raikkönen nagyon kemény ellenfél volt, mint láttuk az utóbbi futamokon, ha a McLarennel nem volt baj, legyőzhetetlen. Nagyszerű küzdelemben nyertem, ez többet ér, mint Schumachert legyőzni, mert az ő Ferrarija idén gyengélkedett" - dicsérte északi riválisát Alonso. A német szupersztár elleni, felejthetetlen imolai győzelmére nem tért ki.

A hétszeres bajnok növeli a vb értékét

Elismeri viszont, hogy Schumacher nélkül jóval kevesebbet érne a világbajnoksága: "Schumachert legyőzni olyan, mint Lance Armstrongot a Tour de France-on. Ha már nem lesz a mezőnyben, nem ér annyit a vb, ezért is örülök különösen, hogy velünk volt".

Jövőre természetesen az ismétlés a fiatal klasszis célja, de tudja, kicsi az esély rá, hogy minden úgy összejöjjön, mint idén. "Az enyém volt ez az év, a szerencse mindig velem volt, és a csapatom is segített. De lehet, hogy a következő futam teljesen más lesz, elképzelhető, hogy jövőre Raikkönenről, Buttonról, Montoyáról szólnak a hírek" - ismerte el sportszerűen az új világbajnok.

Máris új célokat keres

Soha senki nem jutott még olyan fiatalon az autósport tetejére, mint Alonso. Huszonnégy évesen, negyedik teljes szezonjában elérte célkitűzéseit, és tudja, nem lesz könnyű a továbblépés: "Gyerekkori álmom volt, hogy világbajnok legyek. De már elértem, én vagyok a bajnok, és ennél többet nem kaphatok. Új célokat kell keresnem."

'Alonso, a bébivilágbajnok'
A Forma-1-es Brazil Nagydíj és Fernando Alonso világbajnoki győzelme után a spanyol pilótát dicséri a külföldi sajtó.
Spanyolország
El País: "Alonso több mint egy egyszerű bajnok. Olyan lelkesedést váltott ki az emberekből, hogy szinte már Messiásként kell rá tekinteni."
El Mundo: "A világbajnok Alonso bárki másnál jobban megmutatja a világnak a spanyol sport új arcát"
ABC: "Alonsónak köszönhetően Spanyolország beíródott a Forma-1 történelemkönyvébe"
Nagy-Britannia
Daily Mail: "Fernando Alonso egyik szerelője a következő feliratú trikóban ünnepelte a sikert: Ki az a Schumacher? A németet letaszították a trónról. Az interlagosi futam talán nem volt a legizgalmasabb, de Alonso bebizonyította különleges képességeit."
Telegraph: "A McLaren hívei talán mentegethetik Raikkönent és Montoyát, mondván, a szezon elején motorikus problémák és sérülések hátráltatták őket, de tény, hogy Alonso kihasználta a Renault gyorsaságát és beírta magát a Forma-1 történelemkönyvébe."
The Guardian: "Lehet, hogy a vasárnapi futamot a McLaren-Mercedes uralta, de ez Fernando Alonsót egy cseppet sem izgatta. Végre egy kis latin-amerikai vér a sportágban, amely már kezdte elveszíteni vonzó mivoltát. A spanyol tehetséges pilóta, aki szívvel és fejjel is tud versenyezni."
Olaszország
La Gazzetta dello Sport: "Alonso, a bébivilágbajnok"
Corriere dello Sport: "Alonso: törpe, varázsló, óriás. Egy élet, ezernyi mese."
Corriere della Sera: "I. Fernando király: az intelligencia diadala."
Franciaország
France Soir: "Rajongói számára már eddig is Spanyolország másik királya volt, most már az egész világ uralkodója."
Le Figaro: "A fiatalság megkoronázása."