Árpád
-1 °C
9 °C

Kislányok is vezethetnék a V8-ast

2005.09.30. 16:10
Videojáték-autóhoz hasonlította a nyolchengeres motorral szerelt Forma-1-es Toyotát Ricardo Zonta, a csapat tesztpilótája. A brazil versenyző Jerezben próbálta ki a gépet.
Nyáron a BMW, a Toyota és a Ferrari próbálta ki versenypályán a következő szezonra épített nyolchengeres motorját, és két hete a Mercedes is csatlakozott hozzájuk.

Csak a Ferrariéval voltak elégedettek

A Toyota-tesztpilóta Olivier Panis panaszkodott az első teszt után, a BMW-nek szintén gondjai voltak, ám a Ferrari erőműve gyorsnak és megbízhatónak bizonyult.

A V8-as Mercedesszel Pedro De la Rosa ment először, őt sokkolta az új erőforrás, amelyet gyengének és lassúnak talált.

Az eheti, jerezi gyakorláson a Toyota a harmadik pilótájával, Ricardo Zontával folytatta a V8-as programját. A brazil versenyző először ült a nyolchengeressel szerelt gépbe, de neki sem tetszett.

Nem kihívás

"Olyan, mint egy videojáték. Nagyon egyszerű menni vele, semmi kihívás nincs benne. Egy kislány is tudná vezetni" - nyilatkozta Zonta az autosport-atlas.com-nak.

A dél-amerikai hetven kört tett meg a V8-assal a háta mögött, legjobb ideje - 1:20.762 - bő három másodperccel maradt el az idei tízhengeressel száguldó csapattársa, Ralf Schumacher legjobbjától. A nap legjobb eredményét jegyző mclarenes Pedro de la Rosánál pedig 4,3 másodperccel volt lassabb.

Hibázni is lehet lehet vele

A V8-as Ferrari bő három másodperccel ment rosszabb köröket Fioranóban Michael Schumacher körrekordjánál, de Zonta teljesítménye is jelentős javulás a csapat nyári eredményeihez képest, amikor még hat-hét másodpercre voltak a legjobbaktól.

Zonta viszont úgy gondolja, ez is kevés: "Lassú az egész. Olyan sok időd van, hogy hibázhatsz is a kanyarokban, mert van lehetőséged javítani. Még csak technikásnak sem kell lenni hozzá".

2,4 literes, V8-as

A következő idénytől kezdve a Forma-1-es autókat csak nyolchengeres, 2,4 literes erőművel - esetleg lefojtott tízesekkel - lehet fölszerelni az eddigi V10-es, három literesek helyett. Szakértők szerint a motorok jelenlegi, 1000 lóerő körüli teljesítménye 200 lőerővel is visszaeshet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.