Mi történt idén a Ferrarival?

2005.10.06. 22:00
Az utóbbi hat év győztes csapata és a sorozatban ötször nyertes pilóta, Michael Schumacher idén elvesztette elsőségét. Az okok látszólag egyszerű kérdésekre vezethetőek vissza, azokra felelni mégis nehéz. Hogyan hihették februárban, hogy az idei a legjobb Ferrari? Miért nem fejlődött a kocsijuk és a gumijuk? Mi okból adták föl valójában már júniusban a vb-t? Miképp dolgozhattak hat évig töretlenül és bízhatták el magukat a hetedikben? A pontos válaszok megadják a bukás okait, ám azokat még feltételezni is nehezen lehet.
"Minden idők legjobb F1-es Ferrarija" - mondta az istálló technikai igazgatója, Ross Brawn, miután leleplezték a csapat idei gépét, az F2005-öst. A bemutatóra mindössze tíz nappal az első futam előtt került sor, így az ausztrál idénynyitón még nem az új, hanem a tavalyi sikerautó, az F2004 ezévi szabályok szerint módosított változatával, az F2004M-mel indult Michael Schumacher és Rubens Barrichello.

Már a teszteken látszott, gond lesz

A Bridgestone-faktor
A japán gumigyár működése megkérdőjelezhető, és helyzete összevethető a Moto GP-beli szereplésével.
A motoros kategóriában tizenegy gyári michelines motor küzdött egész évben öt bridgestone-os ellen, és a szezon elején sehol nem voltak a japán márka Ducatijai. Ők ugyan csak átlagos mennyiséget teszteltek, a hajrára mégis feljavultak, Loris Capirossi sorozatban három pole pozíciót szerzett, és Japánban, valamint Malajziában könnyedén nyert.
Az F1-részlegnél ezzel szemben semmilyen előre lépés nem figyelhető meg, igaz többször is "találtak valamit" a Bridgestone-nál, ám ebből semmi nem lett.
A Bridgestone az F2005 késői bemutatására, majd - épp e hét közepén - a kizárólagos beszállítói státuszára panaszkodott: egy csapattal nem tesztelhettek annyit, mint a Michelin héttel. A cég fejlesztési igazgatója, Hirohide Hamashima szerint a kerékcsere idei betiltása tovább nehezítette a dolgukat, mert így versenytávnyi, legalább 300 kilométert kellett körözni a szükséges tapasztalatok megszerzéséhez.
Igaz, harmadannyit futnak egyhuzamban, de kereket cserélni a motoroknál sem lehet, így felvetődhet a kérdés: hogyan lehetséges, hogy az egyik sorozatban sikerült, a másikban, ráadásul több munkával, egyáltalán nem sikerült fejlődni?

Mivel az előző évi autó bevetése az utóbbi három szezonban bejött a Ferrarinak, idén is úgy tűnhetett, nem lesz gond, bár a korábbiakkal ellentétben az M nem volt elég gyors a teszteken.

A Renault-k és a McLarenek is verték a piros gépeket a gyakorlásokon, ám Ausztráliában nem jelentett problémát az autó. Schumacher ugyan ütközés miatt kiesett, de Rubens Barrichello másodiknak futott be. A brazil megelőzte az egyik Renault-t és mindkét McLarent.

Kapkodni kezdtek

A Ferrari vezetői tartották is magukat korábbi elhatározásukhoz, hogy csak az ötödik, Spanyol Nagydíjon vetik be az F2005-öt, viszont Malajziában elbizonytalanodtak: Schumacher csak hetedik lett, Barrichellót többször lekörözték, mielőtt gumiproblémák miatt kiállt volna.

A Bridgestone-abroncsok mindkét autón elkoptak, a hétszeres világbajnok pontszerzése csodának számított. A japán beszállító azt ígérte, az új Ferrarin jobbak lesznek a termékei, mert az kevésbé terheli majd azokat, és a csapatvezetők hamar döntöttek: öt héttel előrébb hozták az F2005 debütálását, már Bahreinben bevetették.

Az F2005 gyorsnak tűnt

A kapkodásnak nem lett jó vége, Schumacher tíz kör után műszaki hiba miatt kiesett. A premier mégsem volt teljesen sikertelen, mert a német bajnok, amíg futott, tapadt az előtte, vezető helyen haladó renault-s Fernando Alonsóra, sőt a futam után azt nyilatkozta, gyorsabban is tudott volna menni.

A másik, még M-es Ferrariban Barrichello ellenben ismét szenvedett, lekörözték, és kilencedik lett az újfent totálisan elkopott Bridgestone-okkal. Bár az istálló igyekezett diplomatikus maradni, a gumiügy kipattant, mert kiszivárgott, hogy a brazil pilóta a verseny után a boxban fennhangon szidta az abroncsokat. "Mintha le akartak volna lökni a pályáról" - dühöngött.

Imolában úgy tűnt, visszaáll a rend

A tévedés-faktor
Az idei Ferrarit már nem az elmúlt hat év sikerautóinak alkotója, Rory Byrne tervezte, hanem kiszemelt utódja, Aldo Costa. A mester ugyan felügyelte a munkáját, ám a csapat közlése szerint hamarosan visszavonul, így már csak kisebb szerepet vállalt a munkákban.
A fiatal tehetség talán hibázott, ám ha Byrne ott volt, hogy lehet, hogy nem javította azokat ki? Esetleg hat év hibátlan munka után ő is tévedett?

A Ferrari visszatért Európába, és tesztelni kezdett. Nem vitték viszont túlzásba, három hétből csak egyet dolgoztak végig. A kocsi megbízhatósági gondjait mégis sikerült megoldaniuk, és úgy tűnt, a gumikkal sem lesz többé baj.

San Marinóban Schumacher ugyan az időmérőt egy vezetői hiba miatt elrontotta, és csak a 13. helyről indult, de a futamon szárnyalt, feljött a vezető Alonso mögé, és szinte letolta a pályáról. Másfél-két másodperccel gyorsabb köröket futott, mint az éllovas spanyol, csak a fiatal tehetség higgadtsága, zsenialitása gátolta meg a győzelemben.

A Bridgestone a Ferrarival együtt örült a második helynek, úgy látszott, a vb-címvédő csapat visszatért, és újra unalmassá teszi a futamokat.

Hidegzuhany Barcelonában

Két hét múlva, Barcelonában viszont jött a hidegzuhany: Schumacher kétszer is defektet kapott, majd feladta, Barrichello pedig az értéktelen kilencedik helyen ért célba.

Luca Di Montezemolo Ferrari-elnök elvesztette a türelmét, nyíltan hibáztatta a Bridgestone-t - "a gumikat nem mi gyártjuk" -, és kijelentette, "jó gumival a Ferrari mindig nyerne". Jean Todt csapatfőnök higgadt maradt, elismerte, nagy kockázatot vállaltak a japán céggel, hiszen az rajtuk kívül idén csak a versenyképtelen Jordannek és Minardinak szállít. Egyedül emiatt képtelenek annyit tesztelni, mint a másik hét michelines istálló együttvéve.

Schumacher hozta magát, a csapata nem

Az elégedettség-faktor
Michael Schumacher öccse, Ralf már a szezonkezdet előtt megmondta, idén megszakad testvére sikersorozata, a Ferrarit arrogánsnak nevezte. A malajziai Ferrari-kudarc után ezt a véleményét megerősítette, így valójában megjósolta a Ferrari bukását.
Talán elbízták magukat az előző hat év sikerei miatt?

Monacóban nem változott a helyzet, a Ferrarik összesen három pontot szereztek, majd a nürburgringi Európa GP-n Schumacher zsenialitása összehozott egy harmadik helyet. A győzelemre egy pillanatig sem volt esélyük, annak ellenére, hogy a Bridgestone állítólag erre a hétvégére "talált valamit".

A következő nagydíjon, Kanadában vethették be végül az új abroncsokat, mert a Ferrari - csak Schumacherrel - egész jól futott. Az időmérőn második lett a világbajnok, és helyét végül a futamon is megtartotta, annak ellenére, hogy pocsékul rajtolt. Kellett hozzá persze, hogy nem ért célba a két Renault, míg a mclarenes Juan Pablo Montoyát kizárták.

Már a nyár elején 2006-ra figyeltek


Klikk a képre!

A remek eredmény ellenére Ross Brawn meglepően nyilatkozott, elismerte, nem eléggé versenyképesek, és elárulta, hogy már a 2006-os szezon autóján dolgoznak, mert a jövő évet nem akarják elrontani. Michael Schumacher ekkor valóban jócskán, harmincöt ponttal le volt maradva a pontversenyben, de a második Raikkönenntől csak tizenhárom egységre állt, ráadásul még tizenegy futam volt hátra a szezonból, száztíz megszerezhető ponttal. Ennek ellenére Brawn látszólag feladta a vb-t.

A Ferrari legsikeresebb hétvégéje lett az egy héttel későbbi, indianapolisi. A botrányversenyen tizennyolc pontot szereztek, de ezt valójában értéktelenné tette, hogy a michelines istállók nem rajtoltak el. A nagydíj előtt Schumacher kijelentette, a Ferrari már nem élcsapat, de végül nyert, feljött az összetettben huszonöt pontra, és reális esély látszott a feltámadásra.

A Német GP volt az egyik mélypont

A V8-faktor
Amíg a BMW, a Toyota és a Mercedes szenvednek az új V8-as motorjukkal, a Ferrari augusztusban minden gond nélkül próbálta ki azt. A BMW megbízhatatlannak, a Toyota és a Mercedes lassúnak bizonyult, a Ferrari 2006-os szabályok szerint készített erőműve ellenben csak három másodperccel maradt el Michael Schumacher körrekordjától a fioranói tesztpályán. A hibrid - régebbi kasztni, jövő évi motor - kocsit ráadásul nem ő, hanem a tesztelő Marc Gené vezette.
Sőt, nem csak az erőmű, de az új autó fejlesztése is szokatlanul gyorsan halad, lehet, hogy már novemberben pályára küldik. Ilyen korán még egyetlen csapat sem mutatta be a következő szezonra épített kocsiját.
Talán túl sokat foglalkoztak a 2006-os szezonnal?

A lehetőséget viszont nem ragadták meg: Schumacher Franciaországban ugyan harmadik lett, de 82 másodperccel lemaradt Alonsótól, és ez a különbség Silverstone-ban már csak a hatodik helyre volt neki elég. Németországban rettentően akarta a jó eredményt, mégis csak ötödik tudott lenni, mert a fáradó gumikon a hajrában többen is megelőzték.

Barrichello Angliában és Hockenheimben is német márkatársa mögött végzett, a maga tudásával abszolút esélytelen volt.

Ez bizonyult a Ferrari-szezon egyik mélypontjává, a csapat és a Bridgestone sajnálkoztak, de mást nem tettek. Persze teszteltek, szinte éjjel-nappal, több autóval, egyszerre több helyen, két tesztpilótával, Schumacherrel és Barrichellóval, mégsem lett jobb se a Ferrari, se a gumi.

Schumacher körére nincs magyarázat

Magyarországra már abszolút esélytelenként érkeztek, ennek ellenére Schumacher, megmagyarázhatatlan módon, egy másodperc körüli előnnyel megszerezte az első rajtkockát, majd a futamon második lett, igaz bő félperces lemaradással.

A tesztelés-faktor
Nigel Mansell abszurd feltételezése szerint idén szóltak a Ferrarinak, hogy vegyenek vissza, és hagyjanak egy idényt a többieknek a tavalyi tarolás után, hogy aztán jövőre újra nyerhessenek.
Ez lehetetlennek tűnik, mégis furcsa, hogy Brawn már júniusban elveszett évről beszélt, és a teszteléseknek sem lett eredménye. Ráadásul úgy, hogy a Ferrari egyedüli élcsapatként nem tartotta ne a többiek által megbeszélt tesztkorlátozást, és mindenkinél többet gyakorolt.

Feltámadásban reménykedhettek a csapatnál, Schumacher bizakodott, bár feltűnő volt, hogy a versenyen meg sem tudta közelíteni a kvalifikációs legjobbját, két másodperccel rosszabbakat futott. A Michelin-főnök Pierre Dupasquier később egy interjúban elmondta, órákat töprengtek azon, hogyan jöhetett össze az a kör, mégsem talált rá magyarázatot.

Monzában kiborult a bili

A magyar és a török futam közötti háromhetes szünetet újfent végigtesztelte a Ferrari, főleg a gumikat nyüstölték, de csaknem lettek jobbak, sőt, Isztambulban katasztrofálisan szerepeltek. Schumacher lassú volt és ütközött, Barrichellót lekörözték, csak tizedik lett.

Monzában hazai pályán körözhetett a Ferrari, Schumacher végig a határon autózott, mégis gyengék voltak. A német tizedik helye után kiborult a bili, Luca Di Montezemolo nyíltan vádolta a Bridgestone-t, amely azzal vágott vissza, hogy az F2005 túl késői bemutatása miatt nem tudott jó abroncsokat gyártani.

Tankot cseréltek a BAR-ügy után
Az imolai futam után kiderült, a BAR-Honda csalhatott, ezért a csapatot a leintés után néhány nappal kizárták, illetve két további futamról eltiltották.
A BAR007-es autónak ugyanis két részből álló benzintankja volt, és előfordulhatott, hogy a verseny közben a minimum súlyhatár alatt futott az autó, nem kis előnyhöz juttatva a gárdát. Illetve a benne lévő benzint mozgó ballasztként használhatták, ami szabályellenes.
A következő, barcelonai versenyen előtt több istálló is tankot cserélt, de konkrétan nem tudni, melyek voltak azok.

Brawn: "Gondok vannak a kocsival"

Ross Brawn ellenben először ismerte be konkrétan, hogy az F2005 aerodinamikája nem az igazi, problémákkal küszködnek.

Változni persze nem változott semmi, a hétszeres világelső a belgiumi nedves aszfalton jól ment ugyan, de saját bevallása szerint a győzelembe, de még a dobogós helyezések elosztásába sem szólhatott volna bele akkor sem, ha nem löki őt ki az ideges Takuma Szato.

A legutóbbi futamon, Brazíliában csendes negyedik hely jött össze Schumachernek, aki szerint végre valamelyest előrébb léptek a fejlesztésekben.

Összetett problémarendszer

A fentiek alapján látszik, hogy a Ferrari egész évben fejleszteni akart, tesztelt rendületlenül, csakúgy, mint a Bridgestone, mégsem jutottak előrébb.

Hogy miért, annak pontos okait továbbra is csak találgatni lehet, de az biztos, hogy a probléma számos különálló dologból, hibafaktorokból tevődik össze.

Egyszerű kérdések, de mégis

Kínában nyernie kellene Schumachernek
"Michael Schumacher nyeri a Kínai Nagydíjat" - nyilatkozta Ross Brawn június közepén, épp akkor, amikor elismerte, többnyire már a 2006-os autón dolgoznak. A szezon utolsó versenye október 16-án lesz - előtte még Japánban áll meg az F1-es társulat - így hamarosan kiderül, igaza lesz-e a szakembernek. Pillanatnyilag érdemesebb a Schumacher-siker ellen fogadni, sőt a győzelméhez kisebb csoda kellene.

Hogyan lehet az, hogy a Bridgestone az éve eleji kudarcok után a Moto GP-ben felállt és nyert, míg a Ferrarinál még több teszteléssel semmire sem ment?

Kérdés, hogy a februárban minden idők legjobbikának nevezett F2005 hogyan lett végül az utóbbi tíz év legsikertelenebb Ferrarija? Mit csinált rosszul az új tervező, Aldo Costa? És ha el is rontott valamit, a hat éve nem hibázó Rory Byrne miért nem javította ki a hibákat?

Hogyan képzelhető el, hogy egy csapat hat éven át a maximumot hozza, nem válik kényelmessé és elégedetté, a hetedikben pedig hirtelen igen?

Nem tudtak javulni

Mi a magyarázat arra, hogy a mindig győztes és küzdeni tudásáról híres Ferrari, az örök harcos Schumacherrel huszonnégy pont hátrányban, tíz futammal a vége előtt feladja a vb-t, és kijelenti, hogy inkább a következő szezonra készül?

Ön szerint miért vallott kudarcot a Ferrari?

Miképp lehetséges, hogy az a team, amely hat éven át a legjobb autókat építette, idén csak közepeset alkot, és a riválisokénál sokkal több teszteléssel is képtelen javítani rajta?

Feltételezni sok mindent lehet

A rengeteg kérdésre pontos és egyértelmű választ elegendő információ hiányában képtelenség adni, de a lehetséges feltételezhető magyarázatokat összeadva kirajzolódhat, miért bukott meg idén a Ferrari.