'Szato kifordul magából, ha a volán mögé ül'

2005.10.09. 22:29
Felháborodva nyilatkozott a Japán Nagydíjon Jarno Trulli, mert a futamon Takuma Szato nekiment az autójának, és kilökte őt. A verseny ellenőrei is szabálytalannak minősítették a manővert, a BAR-Honda pilótáját a leintés után kizárták. A sauberes Jacques Villeneuve Montoya kiszorításáért időbüntetést kapott.
Kizárták a vasárnapi Japán Nagydíjról Takuma Szatót, és megbüntették Jacues Villeneuve-öt a leintés után.

Villeneuve Montoyát szorította le

Szato ámokfutása 1
Szato ámokfutása 1 (fotó: epa)
A futam első körében a kanadai pilóta leszorította az aszfaltról az őt kívülről előzni próbáló Juan Pablo Montoyát, aki emiatt nekiment a pályát övező szalagkorlátnak. Kocsija totálkárosra tört, a futamot több körön át a biztonsági autó lassította, de a kolumbiai pilótának nem esett baja. Villeneuve eredményéhez a leintés után 25 másodpercet adtak hozzá az ellenőrök.

A BAR-Hondás Szato néhány fordulóval később szabálytalankodott, amikor a sikánban belülről próbálta előzni Jarno Trullit, ám nem volt elég közel hozzá, és belement a Toyota jobb oldalába. Az olasz pilóta megpördült, fel kellett adnia a versenyt, a japán tovább tudott menni.

"Jó fej, de nem gondolkodik"

Ön veszélyesnek tartja Szatót?

"Van egy veszélyes emberünk, aki újra és újra elköveti ugyanazt a hibát" - dühöngött a kiesése után Jarno Trulli, Szato korábbi baleseteire utalva.

Alig egy hónapja, a Belga Nagydíjon Michael Schumachert lökte ki hasonlóan, akkor a hétszeres világbajnok azt mondta, "kezeltetni kéne" a távol-keleti "kamikázét".

Trulli szerint az a gond, hogy Szato egyénisége megváltozik, amint versenyautóba ül. "Semmi bajom vele, jó fej srác, de a volán mögött más karakter. Nem gondolkodik, nem hallgat az utasításokra, és mindig elköveti ugyanazt a hibát" - idézte az olaszt a Reuters hírügynökség.

A végeredményt tekintve lényegtelen

Szato ámokfutása 2
Szato ámokfutása 2 (fotó: epa)
Szatót már Belgiumban is elmarasztalták, az utána következő futamon, Brazíliában az időmérőn elért eredményéhez képest tíz rajthellyel hátrébb sorolták.

Sem Villeneuve, sem Szato büntetése nem befolyásolja viszont lényegesen a Japán Nagydíj végeredményét, mert egyikük sem végzett pontszerző helyen a leintéskor. Előbbi tizenegyedik, utóbbi tizenharmadik lett.