Ambrus
-7 °C
3 °C

A Mercedesé a legerősebb motor

2005.10.11. 14:44
Egy olasz szakember számításai szerint a Mercédesé a legerősebb motor jelenleg a Forma-1-ben, míg a vezetőnek gondolt Honda csak a második. Az adatokat a gyártók is megerősítették.
A Honda mérnökei a Japán Nagydíjra minden eddiginél erősebb, ezer lóerős teljesítményre képes szívómotort építettek. A cég projektmenedzsere, Takeo Kiucsi szerint az erőmű folyamatosan nem, de pillanatokra átléphette az ezres határt.

Az 1000 lőerős Honda kudarc lett

A BAR-Hondával ennek ellenére Jenson Button csak ötödik lett, és egy milanói mérnök, Dr. Enrico Benzing állítja, nem a japánoké a legerősebb motor a Forma-1-ben.

A szakember a német Motorsport Aktuell című lapnak készített elemzést az istállók Monzában használt autói alapján. Az észak-olasz ring az F1 leggyorsabb helyszíne, a kocsik átlagsebessége 250 kilométer/óra fölött van, a teszteken Mark Webber egy Williams-BMW-vel új végsebességi rekordot is fölállított.

917 a legtöbb

Dr. Benzing számításai szerint a Mercedes 917 lóerős gépe a csúcs, a Honda 914-gyel második. Mindkettő annak ellenére javított az előző évi modelljéhez képest, hogy idén kétszer olyan hosszú távot kell kibírnia, mint tavaly. A Honda tizenkilenc lőerőt erősödött, ám a harmadik legjobb BMW csak egyet, jelenleg 906-ot tud.

A Toyota rengeteget, negyvenöt lóerőt fejlődött 2004-hez képest, és 905-tel a negyedik, a mindössze hat egységet javult 904-es Ferrari előtt.

A Fernando Alonsóval világbajnok Renault csak a hatodik legerősebb 899 lóerejével, de negyvenhatot erősödött, ami rekord.

Jönnek a V8-asok

A Red Bull-ok Cosworth-e középkategóriás - 880 -, csakúgy, mint a Sauber Ferrarija (878). Az utolsó két helyen a Jordan tavalyi Toyota-motorja, és a Minardi 842-t tudó Cosworth-e áll.

A teljesítményt mindig bizalmasan kezelik az istállók, ám idén véget ér a tízhengeres korszak - jövőre csak V8-assal lehet indulni -, így nincs értelme a titkolózásnak: Dr. Benzing adatait a gyártók is megerősítették.

A következő szezon elején a 2,4 literes, nyolchengeres erőművek az első számítások szerint nagyjából 200 lóerővel lesznek gyengébbek az ideieknél.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.