Szato nem kér bocsánatot

2005.10.11. 11:43
Nem hibáztatja magát szuzukai balesete miatt Takuma Szato. A BAR-Honda pilótáját kizárták a Japán Nagydíj után, mert kilökte Jarno Trulli Toyotáját. Az olasz versenyző később megpróbálta megbeszélni a történteket ellenfelével, de nem sikerült, mert "Szato nem hallgat másra".
Kizárták Takuma Szatót a vasárnapi Japán Nagydíj után, mert a futam tizedik körében nekiment Jarno Trulli Toyotájának. Az olasz pilóta nem tudta folytatni a versenyt, de Szato továbbhajtott és célba is ért.

Az ellenőrök szerint ő hibázott

A két kocsi a pálya egyik leglassabb pontján, az s-kanyarban ütközött össze, és a versenybírák szerint egyértelműen a japán versenyző volt a hibás.

Trulli dühösen nyilatkozott a boxutcában, azt mondta, semmi baja Szatóval, de "a volán mögött kifordul magából és veszélyessé válik".

Szato nem kommentálta a balesetet, csak a hazai szurkolói miatt sajnálkozott, úgy gondolta, csalódást okozott nekik.

Nem bánta meg

Szatóval nem lehet szót érteni (fotó: epa)
Szatóval nem lehet szót érteni (fotó: epa)
A felek később viszont találkoztak, hogy tisztázzák a történteket, ám ez Trulli szerint nem sikerült.

"Nem értett meg. Nem gondolkozik, nem hallgat másokra, és sosem használja az eszét. Még elnézést sem kért" - árulta el az olasz klasszis az f1racing.net-nek.

A Toyota-nagyfőnök is mérges rá

A 27 éves távol-keleti tehetség ezután sem beszélt a sajtóval, ám vezetési stílusát már honfitársa, a Toyota elnöke, Tsutomu Tomita is kritizálta. "Szato túlmegy a lelkesedés határain, meggondolatlan, abszolút veszélyes. Én támogatom az agresszív versenyzést, de a szabályokat be kell tartani. Nagyon dühös vagyok" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek.

Szato 2002-es Forma-1-es bemutatkozása óta többször került hasonló helyzetbe, legutóbb alig egy hónapja: a Belga Nagydíjon Michael Schumachert lökte ki hasonlóan, és a következő, brazíliai futamon az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) büntetésképp a rajtnál tíz hellyel hátrébb sorolta.

Nem kapott szigorú büntetést

A szuzukai kizárása viszont valójában semmit nem jelent, mert egy kör hátránnyal, a tizenharmadik helyen futott be, így pontot semmiképp nem szerzett volna.

Angol lapok állítják, már a BAR-Hondánál is megharagudtak Szatóra, és a hétvégi, idei utolsó F1-es nagydíjon, Kínában a tesztpilóta Anthony Davidsont indítják helyette. Az már korábban eldőlt, hogy jövőre a Ferraritól szerződtetett Rubens Barrichello veszi át a helyét.