Fernando Alonso nyerte az őrült Kínai Nagydíjat

2005.10.16. 08:46
Michael Schumachert már a rajt előtt kiütötte az egyik Minardi, a hétszeres világbajnok így a boxból rajtolt, de kicsúszott, amikor a biztonsági autó a pálya sérülése miatt lassította a mezőnyt. Narain Karthikeyan a szezon legkeményebb balesetét szenvedte. A Renault konstruktőr-világbajnokságának megszerzését Alonso Queen-slágerrel köszöntötte, majd kocsija kigyulladt a boxban.
A világbajnoki címét már az idei Brazil GP-n bebiztosító Fernando Alonso nyerte a Kínai Nagydíjat, csapata, a Renault a gyártók világbajnokságát szerezte meg a szezon legeseménydúsabb futamán.

Schumacher a rajt előtt ütközött

A verseny már szűk félórával a piros lámpák kialvása előtt elkezdődött, amikor a minardis Cristijan Albers a rajtrácsra igyekvő Michael Schumacher Ferrarijának ütközött. Valószínűleg a holland pilóta volt a hibás, de a szabályok szerint a hétszeres világelső is csak a boxból, a tartalék gépével, a többiek után indulhatott.

A Kínai GP végeredménye
1 F. Alonso Renault 1:39:53.618
2 K. Räikkönen McLaren + 4.000
3 R. Schumacher Toyota + 25.003
4 G. Fisichella Renault + 26.001
5 C. Klien Red Bull + 31.008
6 F. Massa Sauber + 36.004
7 M. Webber Williams + 36.008
8 J. Button BAR + 41.002
9 D. Coulthard Red Bull + 44.002
10 J. Villeneuve Sauber + 59.009
11 T. Monteiro Jordan + 1:24.006
12 R. Barrichello Ferrari + 1:32.008
13 A. Pizzonia Williams + 1 kör
14 R. Doornbos Minardi + 1 kör
15 J. Trulli Toyota + 1 kör
16 C. Albers Minardi + 5 kör
Nem értek célba:
17 T. Sato BAR + 22 kör
18 N. Karthikeyan Jordan + 28 kör
19 JP. Montoya McLaren + 32 kör
20 M. Schumacher Ferrari + 34 kör

A valódi startnál a két Renault állt az élre Alonso-Fisichella sorrendben, őket a konstruktőr-vb miatt igen nagy riválisuk, a McLaren követte. A lassan hajtó olasz remekül fedezte márkatársát Kimi Raikkönen és Juan Pablo Montoya támadásai elől.

A taktika viszont kudarcot vallott, amikor a 19. körben kitört a pálya egyik kerékvetőjének darabja. Montoya telibe is találta a méretes betondarabot, amit végül- a biztonsági autó bennléte alatt - egy pályamunkás távolított el a nyomvonalról. A mezőny lassan haladt, miközben három kínai futamszervező ugrálással és kocogtatással próbálta kideríteni, bírja-e a terhelést a többi darab.

Csigatempónál csúszott ki a hétszeres bajnok

A mezőny vége felé haladó Michael Schumachernek viszont ez is sok volt, a lassú tempó ellenére elfékezte magát jövő évi csapattársa, Felipe Massa mögött, megpördült, a kavicságyba csúszott, és feladta.

Vb-harmadik helye miatt viszont nem sokáig kellett aggódnia, egy körrel később Montoya - valószínűleg a betondarab okozta sérülés miatt - szintén kiállít, így a német ferrarisé maradt az összetett harmadik hely.

A versenyben lévők legtöbbje a biztonsági periódus alatt tankolt, Alonso biztosan vezetett az újraindítás után is, ám Narain Karthikeyan balesete újra az aszfaltra kényszerítette a safety car-t. Az indiai pilóta egy igen gyors jobbkanyarban ment le az útról, és ütközött nagyon keményen a szalagkorlátnak. Kocsijának egyik oldala megsemmisült, a roncs a forgalommal szemben, a pályán állt meg.

Fisichellát megbüntették

Ismét benzinért jöttek a legjobbak, Alonso visszaállt az élre, Raikkönen viszont, annak ellenére, hogy Fisichellán sikerült túljutnia, csak ötödiknek jött ki.

Ekkor már szinte biztos volt, hogy Alonso megnyeri a versenyt, és a Renault a csapat-vb-t. Valamivel hátrébb Rubens Barrichello és Mark Webber remek csatát vívott a hetedik helyért, míg Giancarlo Fisichellának gondjai akadtak, amikor kiderült, az első tankolásokor szabálytalanul tartotta föl a többieket a depó bejáratánál.

A dobogósok nyilatkozatai
Fernando Alonso: "Köszönöm a csapatnak, minden tökéletes volt. Megmutattuk, milyen erősek vagyunk valójában, talán ez volt nekünk az év versenye. Eddig nem vállaltunk kockázatot, mert a bajnokságban hamar nagy előnyt szereztem, ezért nem lett volna értelme. Ma viszont reszkíroztunk, azt tettük, amit kellett. Valójában tíz-tizenegy futamot is nyerhettem volna, nem csak hetet, ez kicsit zavar, de a címek megszerzése volt a legfontosabb. Kimi Raikkönen nagyon jó ellenfélnek bizonyult, tiszteltük egymást végig az idényben. Problémái akadtak viszont többször is. Elégedett vagyok az évvel".
Kimi Raikkönen: "Nem volt ma elég jó az autónk, nehéz volt vezetni. A Renault ezúttal túl gyors volt, csak dicsérni lehet őket. Csalódott vagyok, amiért nem tudtam nyerni, de meg kell elégednem a második hellyel".
Ralf Schumacher: "Nehéz hétvége volt, de támogatott minket a szerencse, és kitűnő taktikát választottunk".

Áthaladó büntetést kapott, negyediknek jött vissza az Alonso-Raikkönen-Ralf Schumacher trió mögé. Mivel a futamból már alig volt néhány kör, Alonso csökkenthette a sebességét, és így is könnyedén győzött.

Jobban vezet, mint énekel

A csapat rádión gratulált neki, mire ő az ülésben fennhangon rákezdett a 'We are the champions' Queen-klasszikusra. Így ünnepelte, hogy istállója, a Renault lett az év legjobb konstruktőre.

A boxba érve kocsijának motorja lángra kapott, de a tűzoltók azonnal közbeléptek, és Alonso nyugodtan ölelkezhetett főnökével, Flavio Briatoréval. A francia gárda nyolc futamgyőzelemmel, 191 ponttal végzett a 182 pontos McLaren-Mercedes előtt.

Az ezüstnyilak tízszer nyertek ugyan, de olyan megbízhatatlanok voltak, hogy a gyártók bajnokságát semmiképp nem érdemelték volna meg.

A Kínai GP körről körre

Michael Schumacher autóját a rajtrácsra menet telibe találta a minardis Christian Albers. Az eddig példátlan baleset után a teljesen vétlen hétszeres világbajnok autója is összetört, így mindketten a boxból kezdhetik a versenyt a tartalék kocsijukkal.

8.00: Elindultak az autók a felvezető körre. Narain Karthikeyan visszaállt a boxba, ő is onnét indul.

A pilóta-vb végeredménye
1 F. Alonso Renault 133 pont
2 K. Räikkönen McLaren 112
3 M. Schumacher Ferrari 62
4 JP. Montoya McLaren 60
5 G. Fisichella Renault 58
6 R. Schumacher Toyota 45
7 J. Trulli Toyota 43
8 R. Barrichello Ferrari 38
9 J. Button BAR 37
10 M. Webber Williams 36
11 N. Heidfeld Williams 28
12 D. Coulthard Red Bull 24
13 F. Massa Sauber 11
14 J. Villeneuve Sauber 9
15 C. Klien Red Bull 9
16 T. Monteiro Jordan 7
17 A. Wurz McLaren 6
18 N. Karthikeyan Jordan 5
19 P. de la Rosa McLaren 4
20 C. Albers Minardi 4
21 P. Friesacher Minardi 3
22 A. Pizzonia Williams 2
23 T. Sato BAR 1
24 V. Liuzzi Red Bull 1
- R. Doornbos Minardi 0

8.02: Rajt - Alonso tökéletesen rajtolt, Fisichella követte. Az olasz mögé fölzárkózott a két McLaren, Raikkönen és Montoya.

1. kör: Alonso már két másodperc előnnyel vezet, Fisichella mintha föltartaná a McLareneket. Button, Barrichello, Coulthard, Ralf Schumacher az 5-8. helyen.

3: Alonso már négy másodperccel vezet, Michael Schumacher a 17. helyen. Szato kiugrott a rajtnál, át kell haladnia a boxutcán, büntetésképp.

4: Szato letöltötte büntetését.

6: A világbajnok pilóta előnye már hét másodperc, leszakadva követi őt Fisichella és a két McLaren.

10: Tizenegy másodpercre nőtt Alonso előnye.

13: Alonso futja a leggyorsabb köröket, ezúttal saját pole pozíciós idejét döntötte meg.

14: Tizenöt másodperc előnnyel száguld elöl a spanyol.

17: Montoya áthajtott egy leszakadt alkatrészen, majd kiállt tankolni a kör végén. Jenson Button is tankolt. Montoya jobb első gumiját le is cserélték. Biztonsági autó a pályán. Valószínűleg az alkatrész miatt küldték be a lassú kocsit.

18: Rengetegen tankoltak, Montoya kétszer is bennjárt, mivel kerékcsere alatt nem kaphatott üzemanyagot.


Klikk a képre!

19: A 10. kanyar kerékvetőjének egy darabja tört le, ezért lassították le a futamot. Egy pályamunkás vitte el a kiszakadt darabot, majd ugrálással próbálta ki, hogy esetleg valami más is megsérült-e. Kellemetlen malőr, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge is a tribünön van, azért utazott Kínába, hogy ellenőrizze, hogyan boldogulnak egy világszerte nézett sportesemény rendezésével a 2008-as olimpia országában.

22: Michael Schumacher a lassú periódus alatt csúszott ki, majd kocsija elmerült a kavicságyban.

25: Újra elindították a futamot, de Montoya a boxba ment, és föladta technikai hiba miatt. Alonso, Fisichella, Raikkönen az élen. Montoya kiesésével eldőlt, hogy Michael Schumacher a harmadik az idei pilóta vb-n.

29: Karthikeyan a pálya egyik leggyorsabb balkanyarjában a falnak verte az autóját. Óriási ütközés volt, a roncs visszacsúszott a pályára, és ott állt meg. A pilóta maga szállt ki a kocsiból, safety car a pályán.

30: Kijött az összes autó, mindenki megtankolt az utolsó 26 körre. Kivétel Szato. A boxban Raikkönen Fisichella elé került, a pályát tisztítják.

A konstruktőr-vb végeredménye
1 Renault 191 pont
2 McLaren 182
3 Ferrari 100
4 Toyota 88
5 Williams 66
6 BAR 38
7 Red Bull 34
8 Sauber 20
9 Jordan 12
10 Minardi 7

34: Elengedték a mezőnyt, Alonso, Ralf Schumacher, Massa, Klien, Raikkönen a sorrend. Szato kocsija lelassult.

38: A sorrend változatlan, de a mezőny szoros, az ötödik Raikkönen csak hét másodpercre van a vezető Fisichellától. A kettejük között álló három pilóta egyszer még valószínűleg kiáll a boxba tankolni.

39: Alonso folyamatosan növeli előnyét Raikkönenhez képest, ami jelenleg 9,5 másodperc.

40: Webber kergeti Barrichellót a hetedik helyért.

43: Webber keményen támad, de a brazil ellenáll.

44: Barrichello elrontotta a leghosszabb egyenes végi jobbkanyart, lecsúszott az ívről, és Webber, valamint Button is megelőzte. Massa a boxban járt, és hatodiknak jött vissza.

45: Coulthard is elment Barrichello mellett.

46: Barrichello cserélt kereket, majd visszajött.

47: Ralf Schumacher is kinn járt a boxban benzinért, Raikkönen egyre feljebb jön ezzel. Alonso viszont közel egy kilométerrel előtte van.

48: Alonso, Raikkönen, Ralf Schumacher az első három.

49: Fisichella ellen eljárás indult, sőt, át kell hajtania a boxon, mert a boxutca bejáratánál lassította Raikkönent korábban. Akkor, amikor a Renault-k egymás után jöttek be tankolni, és időt akart nyerni, amikor Alonso autóján dolgoztak. Jogos büntetés.

51: Fisichella letöltötte a büntetését, Ralf Schumacher mögé, negyediknek jött vissza. Alonso, Raikkönen, Ralf Schumacher az élen.

52: Albers bal első kerekéről leesett a rögzítő csavar, a boxban lecserélték, de a pilóta így sem tudta folytatni a futamot.

53: Alonso előnye nyolc másodperc Raikkönen előtt, Ralf Schumacher és Fisichella jócskán lemaradva követik őt, ám közöttük csak egy másodperc van.

56: Alonso megnyerte a kínai futamot, a Renault ezzel megszerezte a konstruktőr-vb-t. Alonso a rádiójában a Queen 'We are the champions' című dalát énekelte. A spanyol kocsija a boxban kigyulladt, de hamar eloltották. A végeredmény: Alonso, Raikkönen, Ralf Schumacher.