Alonso hetedannyit keres, mint Michael Schumacher

2005.10.27. 09:00
A német Bild Zeitung összállította a következő szezon Forma-1-es pilótáinak kereseti listáját. Természetesen a hétszeres bajnok Michael Schumacher kapja a legtöbbet, meglepő viszont, hogy az idei világbajnok, Fernando Alonso hetedannyi pénzzel csak kilencedik a sorban.
A következő szezonban eddig tizennégy pilótának van biztos helye a Forma-1-ben, de már ők is 135,5 millió eurót, azaz 34,3 milliárd forintot keresnek összesen. Bár a szezon csak bő egy hete ért véget, a német Bild Zeitung összeállította a 2006-os év kereseti listáját.

Schumacher tíz éve az élen

Alonso: kitüntetés a vb-cím mellé (fotó: epa)
Alonso: nincs túlfizetve
(fotó: epa)
A sort 1996 óta Michael Schumacher vezeti, jövőre a teljes F1-es bérek negyedét, 35 millió eurót (kilencmilliárd forint) kasszíroz a Ferraritól, tizenöttel többet, mint a második legjobban fizetett, mclarenes Kimi Raikkönen. Az utolsó dobogós a toyotás Ralf Schumacher, aki annak ellenére, hogy a szezon nagy részében csapattársa, Jarno Trulli mögött poroszkált, 17 milliót kasszíroz.

A Hondánál Jenson Button 15 millió eurót kapott volna évente a következő öt esztendőben, de 17,5 elment arra, hogy kivásárolja magát a Williamstől, ezért 2006-tól 11,5-et keres. Így is veri Juan Pablo Montoyát, aki a McLarennél fele annyit tesz zsebre, mint Raikkönen.

Alonso a középmezőny végén

A BMW-nek eddig csak egy pilótája van, Nick Heidfeld 7,5-et kap, ötszázezerrel többet, mint a Hondánál Rubens Barrichello. A Toyota második pilótájának, Jarno Trullinak meg kell elégednie hattal.

A legnagyobb meglepetés a világbajnok Fernando Alonso bére, ami 5,5 millió euró a Renault-nál. A listán ő csak a kilencedik.

Öten keresnek nála kevesebbet: a Red Bull Racingnél David Coulthard 4,5, a Williamsnél Mark Webber 4, a Renault-nál Giancarlo Fisichella 3,5, míg a Ferrarinál Felipe Massa 3 millió eurót kap jövőre. A sorban egyelőre utolsó, Red Bull-os Christian Klien egymilliót visz haza.

Még hatan hiányoznak

További hat pilóta még kérdéses, nem tudni biztosan, ki lesz a BMW, illetve a Williams második versenyzője. Az előbbi gárda elődje, a Sauber Jacques Villeneuve-vel szerződésben áll ugyan, de nem biztos, hogy megtartják, Sir Frank Williams pedig minden bizonnyal Nico Rosberget igazolja le, de egyelőre ez sem biztos.

Nincs még egyetlen versenyzője sem a Jordan-utód Midlandnek, míg a Minardiból alakult Toro Rosso a Vitantonio Liuzzi, Scott Speed, Neel Jani hármasból választ kettőt, de az is lehet, hogy mindhármukat felváltva futtatja.