Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Bajnoki harmadik a magyar tehetség

2005.11.15. 12:12
Harmadik lett első holland Forma-Ford szezonjában Vajta Balázs. A huszonnégy éves, Hollandiában élő, de magyar színekben versenyző kettős állampolgár pilóta jövőre még jobb eredményeket vár, ha megfelelő szponzorokat kap.
#alt#Dobogón zárt a pontversenyben első Forma-Ford-szezonjában Vajta Balázs. A magyar pilótának az utolsó, zandvoorti futam nem sikerült tökéletesen, de így is könnyedén szerezte meg a harmadik helyet a holland bajnokságban.

Fél kézzel is negyedik lett

A szombati első futamon remekül ment, a második-harmadik helyen haladt, de az utolsó körben egyszer félreváltott, így végül negyedik lett. Másnap megismétlődött a balszerencse: már csak a vezető kocsi volt előtte, amikor elromlott a váltója: kidobta a sebességeket, így a kart végig tartania kellett a megfelelő fokozatban. Így csak bal kézzel fogta a kormányt, és néhány körrel a vége előtt lefutott a pályáról. Visszajött viszont, és több autót megelőzve végül ismét negyedikként futott be.

Majdnem kategóriája legjobb újonca

"Mérges vagyok, mert mindkét versenyen meg lehetett volna a második hely, sőt, talán az első is, és akkor második vagyok az összetettben. Szombaton én hibáztam, vasárnap a kocsi, de a jó hajrának és a bajnoki harmadik helynek is örülök, végülis" - nyilatkozta Vajta az Indexnek.

#alt#
Középen Vajta Balázs
A nyolcfutamos szezonban négy dobogós hellyel zárt, kétszer második, kétszer harmadik lett, a pontversenyben 121 pontot szedett össze, harminc egységgel végzett az első, mindössze héttel a második mögött.

Egyszer a csuklója is eltört

Ha nincs a váltóhiba, a sorozat legjobb újonca lenne, így kategóriájában, a First Divisionben második lett az idén bemutatkozottak között. Nem segített a jó eredményekben az sem, hogy a szezon közepén egy versenybalesetben csuklóját törte. Futamot ugyan nem hagyott ki, de Zolderben még nem volt teljesen egészséges.

Új szponzorok kellenek

Két kategóriát összesítve az év újonca
A holland Forma-Ford-bajnokság futamaiban két kategória autói egyszerre indulnak. Vajta a kevésbé korszerű First Divisionban rajtolt idén, de eredménye beleszámított az A-class kategóriába is. Itt az összetett hetedik helyet szerezte meg, de pontjai alapján a két kategóriát összesítve az év újonca lett.

Jövőre a tehetség marad a Forma-Fordban, ám a szponzoroktól függ, azon belül egy kategóriával feljebb tud-e lépni: "Ha lenne megfelelő anyagi támogatásom, nagyon messzire eljuthatnék. Nőnének az esélyeim ebben a szériában, és nagyot léphetnék végcélom, a Forma-1 felé".

Vajta Balázs 1981-ben Magyarországon született, szülei a nyolcvanas évek végén költöztek Hollandiába. Ott nőtt föl, megkapta az állampolgárságot, mégis magyarként, magyar licensszel versenyez. "Itt születtem, magyar vagyok, nem is tudom más színekben elképzelni magam".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.