Csökkent az F1-es futamok nézettsége

2005.11.29. 11:00
Összességében növekedett, egy futamra átlagolva viszont csökkent a Forma-1 televíziós nézettsége 2005-ben. Idén összesen nyolcszázmillióan látták a versenyeket, de eggyel több nagydíj volt, mint tavaly. Az egy futamra jutó nézőszám egymillióval esett.
Összesítve nyolcszázmillióan látták a televízióban idén a Forma-1-es futamokat, tehát többen, mint 2004-ben, de a nagydíjak egyenkénti átlagos nézőszáma csökkent az Initiative Media médiakommunikációs cég elemzése szerint - írja az f1total.com. A vb-sorozat továbbra is a világ legjobban követett éves sporteseménye.

Egymilliós csökkenés

Idén először rendeztek tizenkilenc versenyt, tavaly eggyel kevesebb, tizennyolc volt, ennek tudható be a kis mértékű növekedés. Ellenben átlagban 2005-ben csak 42 millióan néztek egy versenyt, egymillióval kevesebben, mint az előző idényben.

A Ferrari és Michael Schumacher fölénye a múlt szezont unalmassá tette, míg idén, annak ellenére, hogy a vb már két futammal a vége előtt eldőlt, a futamok látványosak és izgalmasak voltak.

Alonso győzelme csak a spanyolokat dobta föl

Az F1-ért leginkább rajongó Németországban és Olaszországban viszont épp Schumacherért és a Ferrariért szorítanak, így náluk ennek megfelelően csökkent is a nézőszám: a németeknél átlagosan 1,4, az olaszoknál 1,8 millióval kevesebben követték a közvetítéseket, mint 2004-ben.

Fernando Alonso vb-győzelme miatt többen ültek a tévé elé Spanyolországban, de még így is csak megközelíteni tudták a német és az olasz nézettséget.

Schumacher nyerjen, izgalmasan

Az adatokból úgy tűnik, a televíziós csatornáknak, és így az F1 befektetőinek is jövedelmezőbb, ha a Ferrari és Schumacher uralják a sorozatot, még akkor is, ha az unalmassá válik emiatt.