Emőke
8 °C
19 °C

Kiszáll a Michelin a Forma-1-ből

2005.12.15. 10:47
Amit már a nyáron valószínűnek tartottak, december közepén hivatalossá vált: a francia gumigyártó Michelin kivonul a Forma-1-ből. Jövőre még ellátja abroncsokkal az ügyfeleit, 2007-től viszont már nem. A döntés egyértelműen a Ferrarinak kedvez.
A francia Michelin gumigyár szerda délután bejelentette, hogy a 2006-os szezon után kiszáll az autós Forma-1-ből.

A legjobb minőséget kapják a csapatok

#alt#
Viszlát, Michelin (fotó: epa)

Az indoklás szerint az F1 olyan irányba halad, amely nem egyeztethető össze a Michelin filozófiájával. Elemzők szerint a döntés hátterében a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) az az elképzelése áll, mely szerint 2008-tól csak egy gumigyár lehet valamennyi csapat szállítója. A francia gyár vezetői úgy vélik, nem monopolhelyzetre, sokkal inkább két vagy három beszállítóra lenne szükség.

Az elmúlt években a Michelin mellett a japán Bridgestone-tól kaptak gumikat az istállók. A franciák szerdai közleményükben hangsúlyozzák, hogy a velük szerződésben álló csapatokat - Renault, McLaren-Mercedes, BMW és BAR-Honda - 2006-ban is a legjobb minőségű gumikkal fogják ellátni.

Kihagyás, visszatérés, visszavonulás

A Michelin 1977-ben szállt be a Forma-1-be, aztán kisebb kihagyás után 2000-ben tért vissza.

A Michelin kiszállásáról az első információk még július közepén jelentek meg, bő egy hónappal azután az indianapolisi futamon elismerték, nem tudtak olyan abroncsokat szállítani a csapatoknak, amelyekkel biztonságban be tudták volna fejezni a versenyt a pilóták. A Michelin-gumikat használó versenyzők így el sem indultak.

A Michelin gumijai az elmúlt két évben sokkal jobb voltak, mint riválisáé, ennek is volt többek közt betudható, hogy a Ferrari elveszítette első helyét a konstruktőrök között. A döntés egyértelműen a Ferrari malmára hatja a vizet, hiszen egyértelmű: a Michelin fogadkozása ellenére már nem áll érdekében az igazi fejlesztés.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.