Ecclestone: ha Schumacher befejezi, Raikkönen a Ferrarié

2005.12.21. 21:00
Kavarodnak a szálak Fernando Alonso és a McLaren-Mercedes hétfői megállapodása miatt. A pilóta menedzsere és egyben a Renault főnöke, Flavio Briatore állítja, ő nem tudott védence csapatváltásáról, a francia cég nem okol senkit, a pilóta és a mclarenes főnök, Ron Dennis nem nyilatkoznak. Bernie Ecclestone értesült minden részletről, és biztos benne, hogy a spanyol istállócseréje a Ferrarihoz viszi Kimi Raikkönent. Hacsak Michael Schumacher nem úgy dönt, hogy nem vonul vissza 2006 végén.
"Briatore nincs veszélyben, jövőre is ő irányítja a csapatot. Az F1 magas költségei és a politika jelent problémát, nem egy pilóta elvesztése" - kommentálta a Renault vezetősége Fernando Alonso biztossá vált távozását, miután világbajnokuk a hét elején váratlanul a McLaren-Mercedeshez szerződött.

Briatore gyanús, a többiek hallgatnak

A Renault-csapatfőnök Flavio Briatore Alonso menedzsere is egyben, és annak ellenére, hogy sajtóközleményben állítja, nem tudott védence átigazolásáról, elég nehéz elképzelni, hogy nem tudott a manőverről. Több külföldi és magyar lap is arra gyanakszik, ő mozgatta a szálakat.

Felettesei ennek ellnére bíznak benne, és csütörtökön Bernie Ecclestone, a Forma-1 irányítója is felmentette az 55 éves istállóvezető-ügynököt.

Ecclestone mindent tud

"Alonso maga tárgyalt a McLarennel, Briatorét megkerülte. Tudom, hogyan zajlottak a dolgok, de nem árulhatom el a részleteket. Ron Dennistől sem volt szép lépés, bár a pilótarablás ma már mindennapos az F1-ben" - kritizálta a Gazzetta dello Sportnak adott interjújában a Mclaren első emberét, Ron Dennist Ecclestone.

Az F1 történetének legfiatalabb világbajnoka három plusz egy évre, 2007-es indulással, a McLaren leendő főszponzorának segítségével írt alá új gárdájához, teljes titokban. Bár sem ő, sem a mcalerenesek nem nyilatkoznak róla, tudta-e még valaki, mire készülnek: Alonso nem védte meg menedzserét.

A menedzser magyarázkodik

#alt#
Briatore és Dennis azért nem verekednek össze (fotó: www.rally.gr)
Briatore, akinek Renault-s megállapodása szintén lejár 2006 végén, állítja, a háta mögött zajlott az egyezkedés. "Semmilyen szerepem nincs benne, hogy Alonso elhagyja a Renault-t" - írta sajtóközleményében.

Ecclestone semmiképp nem tudja elképzelni, hogy Briatore épp Dennisnek engedte volna át saját felfedezettjét, hiszen ők ketten "nem kedvelik egymást". "Nem hinném, hogy Briatore Dennisnek adta volna el Alonsót. Szinte ellenségek, a menedzsert ezúttal kizárták a játékból. Nem tehetett semmit, mert versenyzője nem akart a Renault-nál maradni" - véli az F1-főnök, bár köztudott, hogy a Forma-1-ben nincsenek barátok és ellenségek, csak érdekek vannak.

A Renault-nál nem tragédia Alonso elvesztése

A francia és a német sajtó máris azt pedzegeti, a Renault elhagyja az F1-et 2006 végén, és ha így lesz, mindenki jól járt az Alonso-McLaren szerződéssel: a pilótának versenyképes autója, a csapatnak esélyes versenyzője, Briatorénak, aki tíz százalékkal részesül Alonso fizetéséből, továbbra is biztos jövedelme lesz. Ráadásul akkor sem esik kétségbe, ha a Renault esetleg marad, sőt, az lesz neki a legjobb: az új Raikkönent, a szintén finn Heiki Kovalainent csak azért nem ültette már idén az egyik Renault-ba, mert nem volt elég autója.

Ecclestone állítja, ő sem tudott semmit a háttérben folyó egyezkedésről - bár a részleteit ismeri -, mégsem érte váratlanul sem Alonso, sem a McLaren lépése. "Nem lepett meg, hogy Alonso elhagyta a Renault-t, mert sokan meg akarták őt szerezni. A McLaren szintén jól tette, hogy kihasználta a lehetőséget, hiszen Raikkönen 2007-ben a Ferrarié lesz".

Montoya vagy Raikkönen marad

Ön szerint hogyan zajlott az Alonso-McLaren ügy?

A 75 éves nagyfőnök utolsó tagmondatát meg is erősítette, igaz, feltétellel: "Úgy gondolom, Raikkönen a Ferrarihoz szerződik, hacsak Michael Schumacher úgy nem dönt, hogy folytatja 2006 után is. Ebben az esetben a finn pilótának máshol kéne elhelyezkednie, lehet, hogy épp a Renault marad neki".

Raikkönennek a következő szezon végén lejár a szerződése az angol teammel, egyelőre nem fogadta el a hosszabbítási ajánlatokat, és négy-öt gyári istálló is leigazolná. Csapattársa, Juan Pablo Montoya kontraktusa szintén kifut tizenkét hónap múlva, de Ron Dennis állítja, egyiküket biztosan megtartja, és mindkettejüknek egyforma esélyük van rá, hogy 2007-ben is a McLarennél maradjanak.

Schumacher a kulcs

Ecclestone felvilágosítása után a kép tiszta, minden Michael Schumachertől függ: ha 2006 végén visszavonul, Raikkönen megy a helyére, ha nem, Raikkönen vagy máshová megy vagy marad a McLarennél. Ha ez utóbbi teljesül, Montoya kereshet új csapatot magának. A német sajtóban már meg is jelent, hogy a Red Bull Ferrari szívesen fogadná.