Ipari kémkedéssel vádolják a Toyota exfőnökeit

2006.01.17. 10:20
Bíróság elé kell állnia a Toyota Forma-1-es istálló volt csapatfőnökének, főtervezőjének és egyik aerodinamikai szakemberének, mert a vádak szerint a Ferraritól lopott információkat használtak fel munkájuknál.
Bírósági eljárás indult a Toyota három exalkalmazottja ellen ipari kémkedés vádjával, állítja a német Focus magazin. A kölni ügyészség a korábbi csapatfőnök Ove Anderssont, a főtervező Gustav Brunnert és az aerodinamikával foglalkozó Rene Hilhorstot azzal gyanúsítja, hogy a Ferraritól lopott információkat használtak fel a 2003-as és a 2004-es Forma-1-es Toyota építésénél. A Toyota cég nincs a vádlottak között.

A szakemberek a vádlottak

Az ügy 2003 áprilisában pattant ki, amikor a Ferrari vezetősége Olaszországban feljelentést tett ipari kémkedés miatt: alkalmazottaik egy szoftvert juttathattak el a japán F1-es istállónak. A majdnem három éves vizsgálat a rivális gyár menedzsereihez vezetett, akik alkalmazhatták a megszerzett információkat.

"A Toyota Motorsportot senki nem értesítette hivatalosan az ügyről, és nem is ismeri a pontos körülményeket. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy az eljárás nem a vállalat ellen folyik" - idézte a Toyota egyik szóvivőnőjét az f1live.com.

Már nem dolgoznak a Toyotának

Ove Andersson 2002 és 2003 között volt az F1-es istálló csapatfőnöke, Gustav Brunnert múlt év decemberében, René Hilhorstot már korábban menesztették. A kihallgatások Németországban lesznek, mivel a Toyota F1-es központja Kölnben található, míg az adatokat a Ferraritól kijuttató, konkrétan meg nem nevezett dolgozók Olaszországban állnak bíróság elé.

A Toyota 2002-ben szállt be a Forma-1-be, költségvetése évek óta az egyik legnagyobb, de futamot nyerniük még nem sikerült. Idén már esélyük lehet az első sikerre, valójában élcsapatnak számítanak. Évente több különböző F1-es kocsit is gyártanak, a hétvégén bemutatott 2006-os gépük már tavaly novemberben elkészült, de márciusban egy jócskán átalakítottal, míg májusban már egy teljesen újjal fognak indulni.