Rossi fél kört sem futott első hivatalos tesztjén

2006.01.31. 22:43
Első körében kicsúszott a valenciai Forma-1-es teszten Valentino Rossi, a hétszeres motoros világbajnok. A 26 éves olasz versenyző először próbálkozott több autóval együtt menni, de a Ferrari egy régebbi gépével még fél kört sem tudott megtenni.
Bemutatkozott a Forma-1-es istállók hivatalos, kollektív tesztjén Valentino Rossi. A hétszeres gyorsasági motoros világbajnok a Ferrari pályáin, Fioranóban és Mugellóban privát gyakorláson már többször vezette az istálló autóit, de profikkal együtt először körözött, Valenciában.

Esőben nem is próbálkozott

Pontosabban csak körözött volna, ugyanis már legelső körében kicsúszott, és véget ért keddi a programja.

A nap elején még csak a boxban ült be a kocsiba az olasz, esőben nem ment a pályára. (Mégis ő volt a legnagyobb látványosság, a fotóriporterek mindenhová követték, és kiosztotta első F1-es autogramjait is.)

Amikor a pálya száradt, az F2004-es, V10-es motorral szerelt modellel gurult aszfaltra, a gazzetta.it híradása szerint pontosan 16 óra 35 perckor, ám 20 másodperc múlva már be is fejezte a száguldást: megelőzte őt a hondás Rubens Barrichello, majd a Ferrari kicsúszott.

A profik támogatják

A Williams, a McLaren, a Honda és a Red Bull menői ennek ellenére pozitívan fogadták a motoros bajnok részvételét, Mark Webber - még a próba előtt - bátor próbálkozásnak minősítette, hogy nem fél a legjobbakkal összemérni tudását. Honfitársa, a toyotás Jarno Trulli a Gazzetta dello Sportnak írt levelében köszöntötte Rossit.

A 26 éves szupersztár gyerekkorában gokartozott, és csak azért váltott motorra, mert édesapjának nem volt pénze finanszírozni a négykerekűket. A nyeregben ő lett a legjobb, már 1997-ben vb-t nyert a 125 köbcentis kategóriában, 1999-ben 250-es, 2001-ben 500-as bajnok lett, a 2002-ben kezdődött Moto GP-t pedig minden évben megnyerte.

A ralit jobban szereti

Autókkal mindig is flörtölt, kedvence a rali, hazájában már nyert versenyt, és egyszer indult a brit vb-futamon, az RAC-ralin is. Igaz, ez utóbbin néhány kilométer után az árokba csúszott, és kiesett.

Korábban úgy nyilatkozott, az F1 nem érdekli, mert unalmasnak tartja, ennek ellenére elfogadta a Ferrari 2004-es tesztlehetőségét, majd idén nyáron újra a volán mögé ült, és jó időket teljesített. Igen valószínű, hogy az F1 élcsapata 2007-re hivatalos pilótának akarja szerződtetni, de minden attól függ, mennyire gyors valójában.

A nyáron dönt, hogy jön-e az F1-be

A hivatalos teszteken kell bizonyítania, maga és édesapja is azt mondta, a szezon közepéig eldönti, 2007-ben vált, vagy marad motoron. Ha nem lesz a legjobb, vagy legalább partiban a legjobbakkal, nem valószínű, hogy elhagyja a Moto GP-t.

Az viszont biztos, hogy kedd után szerdán, és csütörtökön is megy a Ferrarival Valenciában -Michael Schumacher és Felipe Massa, a team állandó pilótái az új 248-assal hajtanak -, ahová ekkor a kedden bemutatkozott világbajnok Renault szintén megérkezik, Fernando Alonsóval és Giancarlo Fisichellával.