Kétosztályos lehet a Forma-1 2008-tól

2006.02.16. 08:50
A nemzeti labdarúgó bajnokságok mintájára alakítaná át a Forma-1-et Max Mosley, az FIA elnöke: 2008-tól a jelenlegi F1-ben a lehetséges 15 jelentkező közül csak 12 indulhatna, a többiek a GP2 nevű szériában mehetnének, de minden szezon végén kettő kiesne, illetve feljutna egyik osztályból a másikba.
Április elejéig tűzött ki határidőt az F1-es csapatoknak Max Mosley FIA-elnök (FIA-Nemzetközi Autós Szövetség), hogy csatlakozzanak a sorozathoz, ami 2008-ban radikálisan megváltozik.

Eddig csak hatan hosszabbítottak

A szervezet és az istállók közötti Concorde-szerződés 2007 végén lejár, egyelőre csak hat istálló hosszabbította meg: Ferrari, Williams, Midland F1, Red Bull, Scuderia Torro Rosso és a Super Aguri. A másik öt, gyári támogatású istálló - Renault, Honda, BMW, Toyota, McLaren-Mercedes - vonakodik aláírni az új megállapodást, mert az ahhoz kapcsolódó szabály- és pénzügyrendszerrel nem ért egyet. A GPMA-be (Grand Prix Manufacturers Association) szövetkeztek, és azt tervezik, ha kell, két év múlva saját autós szériát indítanak, ami a Forma-1 konkurenciája lenne.

Tíz napon át lehet jelentkezni

Mosley azt tervezi, hogy március 23-tól kezdve tíz napon át lehet majd jelentkezni a Forma-1-be, pontosabban csatlakozni a hat teamhez. A főnök 12 csapatos F1-et tervez, és reméli, hogy a leggazdagabb öt még időben bekapcsolódik, mert állítja, van három-négy privát gárda, amely már jelezte indulási szándékát, és ha ezek hamarabb jönnek, több gyárnak nem marad helye a Forma-1-ben.

Az elnök megrögzötten ragaszkodik a kis privát istállókhoz, igaz, a jelenlegi sorozatban csak négy ilyen van, de abból kettőnek a nagyobb vállalatok szállítanak motort. Csak a Williams és a Toro Rosso veszi az erőműveit a független Cosworth-tól.

A labdarúgás mintájára alakítanák át az F1-et

A GPMA-től nem akarták kommentálni Mosley szándékait, sem legújabb ötletét: kétdivíziós F1-et akar, melyben 12 gárda az első osztályban, a többi pedig a második vonalat jelentő GP2-ben versenyezne. A jelenlegi Forma-1-et jelentő NBI-ben 12-en lennének, de minden szezon végén az utolsó egy vagy kettő kiesne a GP2-be, az ott győztesek pedig felkerülnének a helyükre az első ligába, úgy mint a labdarúgásban.

Mosley ötleteit a formula1.com hivatalos oldal közölte, és a Motorsport Világtanács következő, március 22-i ülésén vitatják meg azokat. Ekkor kezdődhet a tíznapos nevezési időszak, és a szervezet célja, hogy nyárra véglegesítse a 2008-tól érvényes új F1-szabályokat: szabvány alkatrészek, több hétvégét bíró motor, egyetlen gumiszállító, és a legfontosabb, évi 100 millió dolláros költséghatár.