Mansell: A legjobb év lesz 2006

2006.02.17. 11:13
Az új szabályok helyre teszik a Forma-1-et, kiegyenlítődnek az erőviszonyok, így 2006 a Forma-1 utóbbi éveinek legjobbja lehet, állítja Nigel Mansell. A volt F1-világbajnoknak konkrét favoritja nincs, Fernando Alonso, Kimi Raikkönen, Michael Schumacher is megnyerheti a vb-t, de Jenson Buttonnal szintén számolni kell.
Biztosra veszi a volt F1-es világbajnok, Nigel Mansell, hogy a Forma-1 egyik legemlékezetesebb idénye lesz a 2006-os.

Az angol autóversenyző, aki tavaly sikerrel tért vissza a volán mögé, leginkább a szabályváltozások és az erőviszonyok kiegyenlítődése miatt állítja, "az utóbbi évek legjobb szezonja következik".

Végre jó szabályok jönnek

"Új előírások vannak megint, de végre olyanok, amelyek a helyes irányba viszik a Forma-1-et. A kétszáz lőerővel kisebb teljesítmény ésszerű, az új időmérő meg trilliószor jobb, mint az egykörös. Végre ismét lehet kereket cserélni is" - nyilatkozta Mansell a BBC-nek egy oxfordi sajtótájékoztatón, amelyen fiai Formula-BMW csapatát mutatták be. (Mindketten pilótaként szerepelnek.)

A világ leghíresebb márkái, a BMW, a Toyota, a Honda évek óta indulnak az F1-ben, viszont eddig szinte semmit nem nyertek. Mansell úgy gondolja, teljesítményük végre javulni fog, partiban lesznek a legjobbakkal, és a több esélyes miatt jobb nagydíjakat láthatunk.

Kiegyenlítődés várható

"A gyártók idén teljesítményben, a kocsik a köridőkben kerülnek közelebb egymáshoz. Az F1 ismét az lesz, aminek lennie kell, az autósport királykategóriájává" - mondta az 51 éves pilóta.

Természetesen az esélyesekről is beszélt, bár konkrét favoritot nem jelölt meg. "Alonso megérdemelte a tavalyi vb-címét, és még többet is szerezhet. De gond lehet, hogy már mindenki tudja, 2007-ben elhagyja a Renault-t. Főleg a szezon végén lehet ez hátrányos számára" - értékelte a mindössze 24 éves világelsőt.

"A Ferrari tavaly lazított"

Tavaly Kimi Raikkönen második lett, a Mercedes-motor sorozatos hibái miatt nem tudta jobban megszorítani Alonsót. Mansell szerint "nehéz úgy versenyezni, hogy bármelyik pillanatban megállhat a gép, de a McLaren ennek ellenére esélyes".

Michael Schumacher tavaly öt zsinórban nyert vb után csak harmadikként, egy GP-sikerrel végzett, idén viszont javíthat. "Ne írják őt le, újra versenyeket fog nyerni. A Ferrari tavaly nem vette igazán komolyan, higgyék el, idén visszavágnak."

Buttonnak egy győzelem kell

A brit pilóták közül Jenson Button lehet a legjobb, de már száz futamon indult, és még egyszer sem győzött. "Buttonnak meg kell nyernie első futamát, ha sikerül, komolyan számolni kell vele. A Hondával összejöhet neki."