Összejöhet-e Valentino Rossinak a Forma-1?

2006.02.23. 19:44
Nem a tehetségén múlik, hogy sikeres lehetne-e a Forma-1-ben Valentino Rossi, a hétszeres motoros világbajnok - állítja John Surtees, a mindkét sorozatot megnyerő egykori pilóta. Annak idején az ő pályaváltásának sem örült mindenki az autóversenyzők közül. Így van ez most az olasszal is. Rossi javul a teszteken, év végén lejár a szerződése a Yamahával, és Michael Schumacher is otthagyhatja a Ferrarit.

Hivatalos Forma-1-es teszten gyakorolt három napon át a hétszeres motoros világbajnok Valentino Rossi a Ferrarival február elején, és egyre valószínűbb, hogy komolyan gondolja: kettőről négy kerékre vált.

Egyre jobb


Kattintson!

Korábban, tavaly és tavalyelőtt már többször vezette az olasz csapat Forma-1-es autóját, ám mindig egyedül körözött, a riválisok kizárásával. Valencia volt az első alkalom, hogy a pályát megosztotta más csapatok F1-es pilótáival, ám ekkor sem vallott szégyent. A tizennégy-tizenhat autós mezőnyben közepén végzett, igaz többször kicsúszott, már rögtön az első nap első körében is.

A más típusú, már idei Ferrarival köröző Michael Schumachertől két másodperc körüli különbséggel maradt el, és napról napra javult a teljesítménye.

Surtees: Nem nagy a különbség

Kétségtelen, hogy a Ferrari számítana rá a jövőben hivatalos pilótaként is, ám a sporttörténetben eddig csak egy embernek sikerült motoron és autóban is a csúcsra jutnia: John Surtees öt motoros vb-je után 1964-ben épp egy Ferrarival lett Forma-1-es világbajnok.

Az angol sportember szerint a különbség csak látszólag óriási a két kategória között. "Az autónál a jobb lábaddal kell azt tenni, amit a motoron a jobb kezeddel csinálsz - mondta Surtees nemrég egy BBC-interjúban. - Alkalmazkodnod kell az autó követelményeihez, de nincs nagy különbség a lényegben".

Szerinte nemcsak azon múlik, hogy mennyire tehetséges, a pszichikai tényezők is legalább annyit számítanak. "Tudnia kell, kire lehet nyomást gyakorolni, és kitől kell távol tartania magát. A jelenlegi motoros ellenfeleivel együtt nőtt föl, a pályán és azon kívül is okosan bánt velük. A Forma-1 viszont mélyvíz, itt nem ismer senkit".

Lelkesek és szkeptikusok

Akik Surteesen kívül váltani tudtak

Mike Hailwood - kilencszeres motoros világbajnok (1961-67), háromszoros dobogós az F1-ben
Johnny Cecotto - 350 köbcentis motoros világbajnok (1975), a Forma-1-ben 23 futamon indult
Bernd Rosemeyer - tíz futamgyőzelem motorosként a '30-as években
Wayne Gardner - világbajnok az 500 köbcentis kategóriában (1987), majd túrautókkal indult

Surtees tapasztalatból beszél. "Néhányan gyanakvóan néztek rám, volt, aki kényelmetlenül érezte magát. Mások, a jobb pilóták örömmel fogadtak".

Rossit látszólag mindenki üdvözölte, bár tehetségéről és esélyeiről megoszlottak a pilóta-vélemények. A többség szerint ügyes, Michael Schumacher úgy gondolja, elég tehetséges, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal. Jacques Villeneuve azonnal autóba ültetné. Az újonc Nico Rosberg is lát benne fantáziát, de szerinte versenyen nehezebb dolga lenne, míg Fernando Alonso és Giancarlo Fisichella kételkednek benne.

Alonso, a tavalyi világbajnok nem is tagadta, lehetetlennek tartja, hogy Rossi az F1-ben is futamokat nyerjen, és világbajnok legyen, míg olasz kollégája arra számít, hogy szenvedni fog a profi autóversenyzők között.

Nem mindenki örül

Hasonló történhetett annak idején Surteeszel is, azt mondta ezzel kapcsolatban: "Rossinak nem mindenki fog örülni, mert azt gondolják, kikerülte a sort. Több tehetséges srác is sorban áll az F1-ben, akik átverve érzik magukat, de nem csak a fiatalok lehetnek csalódottak."

Valentino Rossi nevét legelőször Bernie Ecclestone F1-főnök kapcsolta össze a Forma-1-gyel, amikor négy éve kijelentette, az olyan karakterre, mint az olasz mindenképpen szüksége van a sorozatnak. Ennek ellenére ő kételkedik benne, hogy valaha is versenyen láthatjuk a volán mögött a 27 éves világklasszist. "Jól érzi magát ott, ahol van, sikeres, nehéz lesz kimozdítani" - véli.

Maga a motoros még egyszer sem jelentette ki, hogy az F1 felé kacsingat, sőt, korábban többször kritizálta a szériát. Legutóbb viszont már azt mondta, nyárig gondolkozik, hogy hogyan folytassa karrierjét.

A Forma-1-be szánták

Nyerhetne-e Rossi vb-t a Forma-1-ben is?

Szerződések nem akadályoznák a váltást, hiszen yamahás Moto GP-megállapodása 2006 végén lejár, míg a Ferrarinál ugyanebben az időpontban fut ki mindkét pilóta, Schumacher és Felipe Massa szerződése.

A váltás mellett szól még, hogy Rossi édesapja, Graziano, aki szintén futamnyertes motor-vb induló volt, F1-es sztárt akart nevelni a fiából, de nem volt elég pénze gokartra, csak motorra. A fiú így kevés gokartozás után hamar motorra váltott, és azon is maradt.

A motiváción múlik

Surtees mindig is a motiválatlansággal indokolta, hogy otthagyta a motorokat, mert hat vb-címe után úgy érezte, nincs mit bizonyítania. Hasonló történhet a fiatal olasszal is, hiszen 2001 óta minden évben világbajnok lett, egy 500-as elsőséget és négy Moto GP-trófeát szerzett. Utóbbiban még csak ő lett világbajnok, hiszen az első négy kiírást nyerte meg sorozatban.

Rossinak legkésőbb a nyár végén kell eldöntenie, mihez kezd, valószínűleg két szempontot vizsgál majd: milyenek lesznek az ellnfelei idén a Moto GP-ben, illetve milyen időket fut majd a következő F1-es teszteken.

Valószínű, az ellenfelek javulnak, de így is meglepetés lenne, ha legyőznék őt, mint ahogy az is, hogy tesztelső legyen. Nem is a tehetség, inkább az idő hiánya miatt: legalább egy évet kellene folyamatosan, szinte minden nap köröznie a Ferrarival, hogy a többiekkel szembeni hátrányát ledolgozza, ám erre sosem lesz lehetősége.

John Surtees szerint a kapu viszont nyitva, még egyszer ekkora lehetősége nem lesz: "Rossi motoron már mindent elért, és egyedi lehetőség előtt áll. Az F1 egyik legjobb csapata lesi a kívánságait, és minden tudását a javára fordítaná. Mi mást kívánhatna még?"

Zseni, esélytelen - nyilatkozatok Rossiról

"Rossi nagyjából két másodperccel lassabb a legjobb pilótáknál. Ezt nehéz ledolgozni, de meggyőződésem, hogy sikerülhet neki. Én őt szerződtetném" - Gerhard Berger, a Ferrari korábbi pilótája, a Red Bull-fiókcsapat Toro Rosso résztulajdonosa.

"Rossi egy zseni, és az F1-ben is boldogulni fog. Nem vall majd kudarcot, és a kezdetektől versenyképes lesz" - szintén Berger.

"Olyan jól megy, hogy ott kéne hagynia a motorosokat, és csatlakoznia hozzánk" - Jacques Villeneuve, egyszeres világbajnok.

"Ez olyan, mintha én akarnék motorozni. Indulhatnék, élvezném is, de a legjobbak ellen sosem lenne esélyem, hiszen ők már kisgyerekkoruk óta csinálják" - Fernando Alonso, az F1 legfiatalabb világbajnoka.

"Abszolút reálisnak tartom, hogy sikeres legyen az F1-ben is. Elég tehetséges, nemcsak két, de négy keréken is, ráadásul motorról autóba átülni könnyebb, mint fordítva" - a hétszeres vb-győztes Michael Schumacher.

"Egyértelmű, hogy megvan az érzéke, tehetséges, de versenyen is bizonyítania kellene" Nico Rosberg, a világbajnok Keke 2006-ban debütáló fia.

"Rossi elég jó, hogy a Forma-1-ben is nyerjen, de ehhez rengeteget kellene tesztelnie" - Alex Zanardi.

"Örülnék, ha átjönne, de nem sok esélyt látok erre. A motorosok között abszolút első, remek gépe, jövedelmező szerződése van, kedvenc a szurkolóknál, nehéz lenne átcsábítani" - Bernie Ecclestone, az F1 feje.