Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Összejöhet-e Valentino Rossinak a Forma-1?

2006.02.23. 19:44
Nem a tehetségén múlik, hogy sikeres lehetne-e a Forma-1-ben Valentino Rossi, a hétszeres motoros világbajnok - állítja John Surtees, a mindkét sorozatot megnyerő egykori pilóta. Annak idején az ő pályaváltásának sem örült mindenki az autóversenyzők közül. Így van ez most az olasszal is. Rossi javul a teszteken, év végén lejár a szerződése a Yamahával, és Michael Schumacher is otthagyhatja a Ferrarit.

Hivatalos Forma-1-es teszten gyakorolt három napon át a hétszeres motoros világbajnok Valentino Rossi a Ferrarival február elején, és egyre valószínűbb, hogy komolyan gondolja: kettőről négy kerékre vált.

Egyre jobb


Kattintson!

Korábban, tavaly és tavalyelőtt már többször vezette az olasz csapat Forma-1-es autóját, ám mindig egyedül körözött, a riválisok kizárásával. Valencia volt az első alkalom, hogy a pályát megosztotta más csapatok F1-es pilótáival, ám ekkor sem vallott szégyent. A tizennégy-tizenhat autós mezőnyben közepén végzett, igaz többször kicsúszott, már rögtön az első nap első körében is.

A más típusú, már idei Ferrarival köröző Michael Schumachertől két másodperc körüli különbséggel maradt el, és napról napra javult a teljesítménye.

Surtees: Nem nagy a különbség

Kétségtelen, hogy a Ferrari számítana rá a jövőben hivatalos pilótaként is, ám a sporttörténetben eddig csak egy embernek sikerült motoron és autóban is a csúcsra jutnia: John Surtees öt motoros vb-je után 1964-ben épp egy Ferrarival lett Forma-1-es világbajnok.

Az angol sportember szerint a különbség csak látszólag óriási a két kategória között. "Az autónál a jobb lábaddal kell azt tenni, amit a motoron a jobb kezeddel csinálsz - mondta Surtees nemrég egy BBC-interjúban. - Alkalmazkodnod kell az autó követelményeihez, de nincs nagy különbség a lényegben".

Szerinte nemcsak azon múlik, hogy mennyire tehetséges, a pszichikai tényezők is legalább annyit számítanak. "Tudnia kell, kire lehet nyomást gyakorolni, és kitől kell távol tartania magát. A jelenlegi motoros ellenfeleivel együtt nőtt föl, a pályán és azon kívül is okosan bánt velük. A Forma-1 viszont mélyvíz, itt nem ismer senkit".

Lelkesek és szkeptikusok

Akik Surteesen kívül váltani tudtak

Mike Hailwood - kilencszeres motoros világbajnok (1961-67), háromszoros dobogós az F1-ben
Johnny Cecotto - 350 köbcentis motoros világbajnok (1975), a Forma-1-ben 23 futamon indult
Bernd Rosemeyer - tíz futamgyőzelem motorosként a '30-as években
Wayne Gardner - világbajnok az 500 köbcentis kategóriában (1987), majd túrautókkal indult

Surtees tapasztalatból beszél. "Néhányan gyanakvóan néztek rám, volt, aki kényelmetlenül érezte magát. Mások, a jobb pilóták örömmel fogadtak".

Rossit látszólag mindenki üdvözölte, bár tehetségéről és esélyeiről megoszlottak a pilóta-vélemények. A többség szerint ügyes, Michael Schumacher úgy gondolja, elég tehetséges, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal. Jacques Villeneuve azonnal autóba ültetné. Az újonc Nico Rosberg is lát benne fantáziát, de szerinte versenyen nehezebb dolga lenne, míg Fernando Alonso és Giancarlo Fisichella kételkednek benne.

Alonso, a tavalyi világbajnok nem is tagadta, lehetetlennek tartja, hogy Rossi az F1-ben is futamokat nyerjen, és világbajnok legyen, míg olasz kollégája arra számít, hogy szenvedni fog a profi autóversenyzők között.

Nem mindenki örül

Hasonló történhetett annak idején Surteeszel is, azt mondta ezzel kapcsolatban: "Rossinak nem mindenki fog örülni, mert azt gondolják, kikerülte a sort. Több tehetséges srác is sorban áll az F1-ben, akik átverve érzik magukat, de nem csak a fiatalok lehetnek csalódottak."

Valentino Rossi nevét legelőször Bernie Ecclestone F1-főnök kapcsolta össze a Forma-1-gyel, amikor négy éve kijelentette, az olyan karakterre, mint az olasz mindenképpen szüksége van a sorozatnak. Ennek ellenére ő kételkedik benne, hogy valaha is versenyen láthatjuk a volán mögött a 27 éves világklasszist. "Jól érzi magát ott, ahol van, sikeres, nehéz lesz kimozdítani" - véli.

Maga a motoros még egyszer sem jelentette ki, hogy az F1 felé kacsingat, sőt, korábban többször kritizálta a szériát. Legutóbb viszont már azt mondta, nyárig gondolkozik, hogy hogyan folytassa karrierjét.

A Forma-1-be szánták

Nyerhetne-e Rossi vb-t a Forma-1-ben is?

 • 527
  Talán összejöhetne
 • 286
  Futamokat nyerne, vb-t nem
 • 125
  Az első évben első lenne
 • 96
  Csalódás lenne, inkább visszamenekülne
 • 47
  Ne is próbálkozzon

Szerződések nem akadályoznák a váltást, hiszen yamahás Moto GP-megállapodása 2006 végén lejár, míg a Ferrarinál ugyanebben az időpontban fut ki mindkét pilóta, Schumacher és Felipe Massa szerződése.

A váltás mellett szól még, hogy Rossi édesapja, Graziano, aki szintén futamnyertes motor-vb induló volt, F1-es sztárt akart nevelni a fiából, de nem volt elég pénze gokartra, csak motorra. A fiú így kevés gokartozás után hamar motorra váltott, és azon is maradt.

A motiváción múlik

Surtees mindig is a motiválatlansággal indokolta, hogy otthagyta a motorokat, mert hat vb-címe után úgy érezte, nincs mit bizonyítania. Hasonló történhet a fiatal olasszal is, hiszen 2001 óta minden évben világbajnok lett, egy 500-as elsőséget és négy Moto GP-trófeát szerzett. Utóbbiban még csak ő lett világbajnok, hiszen az első négy kiírást nyerte meg sorozatban.

Rossinak legkésőbb a nyár végén kell eldöntenie, mihez kezd, valószínűleg két szempontot vizsgál majd: milyenek lesznek az ellnfelei idén a Moto GP-ben, illetve milyen időket fut majd a következő F1-es teszteken.

Valószínű, az ellenfelek javulnak, de így is meglepetés lenne, ha legyőznék őt, mint ahogy az is, hogy tesztelső legyen. Nem is a tehetség, inkább az idő hiánya miatt: legalább egy évet kellene folyamatosan, szinte minden nap köröznie a Ferrarival, hogy a többiekkel szembeni hátrányát ledolgozza, ám erre sosem lesz lehetősége.

John Surtees szerint a kapu viszont nyitva, még egyszer ekkora lehetősége nem lesz: "Rossi motoron már mindent elért, és egyedi lehetőség előtt áll. Az F1 egyik legjobb csapata lesi a kívánságait, és minden tudását a javára fordítaná. Mi mást kívánhatna még?"

Zseni, esélytelen - nyilatkozatok Rossiról

"Rossi nagyjából két másodperccel lassabb a legjobb pilótáknál. Ezt nehéz ledolgozni, de meggyőződésem, hogy sikerülhet neki. Én őt szerződtetném" - Gerhard Berger, a Ferrari korábbi pilótája, a Red Bull-fiókcsapat Toro Rosso résztulajdonosa.

"Rossi egy zseni, és az F1-ben is boldogulni fog. Nem vall majd kudarcot, és a kezdetektől versenyképes lesz" - szintén Berger.

"Olyan jól megy, hogy ott kéne hagynia a motorosokat, és csatlakoznia hozzánk" - Jacques Villeneuve, egyszeres világbajnok.

"Ez olyan, mintha én akarnék motorozni. Indulhatnék, élvezném is, de a legjobbak ellen sosem lenne esélyem, hiszen ők már kisgyerekkoruk óta csinálják" - Fernando Alonso, az F1 legfiatalabb világbajnoka.

"Abszolút reálisnak tartom, hogy sikeres legyen az F1-ben is. Elég tehetséges, nemcsak két, de négy keréken is, ráadásul motorról autóba átülni könnyebb, mint fordítva" - a hétszeres vb-győztes Michael Schumacher.

"Egyértelmű, hogy megvan az érzéke, tehetséges, de versenyen is bizonyítania kellene" Nico Rosberg, a világbajnok Keke 2006-ban debütáló fia.

"Rossi elég jó, hogy a Forma-1-ben is nyerjen, de ehhez rengeteget kellene tesztelnie" - Alex Zanardi.

"Örülnék, ha átjönne, de nem sok esélyt látok erre. A motorosok között abszolút első, remek gépe, jövedelmező szerződése van, kedvenc a szurkolóknál, nehéz lenne átcsábítani" - Bernie Ecclestone, az F1 feje.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!