Schumacher beérte Senna megdönthetetlennek hitt csúcsát

2006.03.11. 14:59
Utolérte Ayrton Sennát az első rajthelyes indulások számában Michael Schumacher szombaton, Bahreinben, amikor karrierje 65. pole pozícióját szerezte. Hamarosan egyedüli csúcstartó lesz, de a brazil legenda, illetve két még korábbi bajnok, Juan-Manuel Fangio és Jim Clark átlaga továbbra is megdönthetetlen marad.
Majdnem tizenkét éve, 1994 április 30-án szerezte utolsó, 65. pole pozícióját Ayrton Senna, majd másnap, a San Marinó-i Nagydíjon halálos balesetet szenvedett. Rekordját megdönthetetlennek tartották, mivel az akkoriban második Alain Prostnak és Jim Clarknak is csak 33 első kockás indulása volt.

Senna ellen egyetlen pole-ja sincs

Michael Schumacher szombaton viszont utolérte a rekordert, vasárnap Bahreinben ő is 65-ödször rajtolhat az élről. Számtalan csúcsa közül ez az, amelyet a legnehezebben, a leghosszabb idő alatt ért el. Amikor Senna meghalt, Schumachernek ugyanis még egyetlen pole-ja sem volt, az elsőt az 1994-ben, Monacóban, hetekkel társa halála után szerezte.

A háromszoros brazil bajnok nem egészen 11 F-1-es szezonjának 162 versenye alatt jegyezte a 65-öt, az elsőt 1985-ben, és átlaga egészen elképesztő: futamai 40.12 százalékát az élről kezdhette.

Schumacher egyedüli rekorder lesz

A hétszeres világbajnoknak ezzel szemben 232 nagydíj kellett, hogy eljusson a 65-höz, és versenyei valamivel kevesebb mint 28 százalékán rajtolt az első helyről. Statisztikailag tehát Senna jobb marad nála, de az is száz százalék, hogy Schumacher hamarosan ebben a kategóriában is egyedüli csúcstartó lesz.

A pole/verseny átlagot tekintve viszont Sennánál is vannak jobbak: Juan-Manuel Fangio 29/59-cel, azaz 49.15 százalékkal, míg Jim Clark 33/74-gyel, 44.59 százalékkal áll.