Nyolc istálló feljelentette a Ferrarit a légterelői miatt

2006.03.19. 10:33
Feljelentette nyolc F-1-es csapat a Ferrarit az FIA-nál, mert szerintük a gárda szabálytalan légterelőket használ. A levelet csak a Ferrari-motorokat használó Red Bull Racing, és annak fiókcsapata, a Toro Rosso vezetői nem írták alá. A Ferrari Malajziában szerzett pontjait biztosan nem veszik el.
Feljelentette a Ferrarit nyolc rivális Forma-1-es csapat vasárnap délelőtt, a Malajziai Nagydíj helyszínén, Sepangban.

Még nem hivatalos fellépés a Ferrari ellen

Csak a Red Bull-Ferrari és annak fiókgárdája, a Toro Rosso nem írták alá a dokumentumot, amelyben arra szólítják fel az F-1-es szervezőket, tisztázzák a légterelőkkel kapcsolatos követelményeket. Az összes többi gárda szabálytalannak tartja a piros autók első és hátsó szárnyát, amelyek az ellenfelek szerint nagy sebességnél meghajlanak. Alakját elveszítő alkatrész használata tilos a Forma-1-ben. A levél egyelőre nem hivatalos támadás a Ferrari ellen, feltehetően azt kérik benne, hogy a következő, ausztráliai futamig értelmezzék pontosan a szabályokat.

A Renault már egy hete támadott

Több istálló már a szezon előtt jelezte az FIA-nak (Nemzetközi Autós Szövetség), a Ferrari hátsó légterelője nem megfelelő, ám a szervezet vizsgálata után szabályosnak minősítette azt. Egy hete, a szezonnyitó bahreini futamon a Renault újra fellépett a "túlzottan hajló" idom miatt, az FIA újra megnézte, de ismét a reguláknak megfelelőnek találta.

Malajziában a Ferrari első szárnyát is hasonlóan normán kívülinek tartották az ellenfelek, ez után határoztak úgy, hogy a szabályok tisztázását kérik.

Nem óvás

A Ferrari malajziai pontjai nincsenek veszélyben, a riválisok akkor lépnek föl hivatalosan, ha a melbourne-i GP-ig nem változik a helyzet. Az f1live.com úgy értesült, a Ferrari-főnök Jean Todt már beleegyezett, hogy hamarosan áttervezik a légterelőiket.