Nem jön létre az ellen Forma-1

2006.03.29. 11:02
Az összes jelenlegi istálló és a Minardi is nevezett a 2008-tól új szabályokkal folytatódó Forma-1-re. Eddig öt gyártó azzal fenyegetőzött, hogy kiválik az F-1-ből, ha annak szervezője, az FIA nem változtat elképzelésein, illetve, ha nem kapnak nagyobb részesedést a széria üzleti bevteleiből.
Nem jön létre az öt nagy Forma-1-es autógyár által évek óta ígért ellen Forma-1, mert mindegyikük beadta jelentkezését a 2008-tól új szabályok szerint folytatódó FIA F-1-es világbajnokságra.

Vége a belharcnak

A Mercedes, a Toyota, a Honda, a Renault és a BMW, illetve szövetségük, a GPMA (Grand Prix Manufacturer's Association) nagyobb részesedést akar a széria bevételeiből, illetve több beleszólást a szabályok kialakításába. Ellenszéria létrehozásával fenyegetőzött, ha ezeket nem kapja meg, de egy kömmünikében kijelentette, készen áll a radikális szabályváltozásokkal folytatódó F-1-ben való indulásra.

"Csapataink felkészültek az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) követelményeire, és hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a 2008-as előírások véglegesítéséről. A GPMA tagjai egységesek, céljuk, hogy javítsák a sportot az F-1 minden résztvevőjének javára. A sorozat üzleti jogainak birtokosa és a GPMA közötti megállapodás előkészítése felgyorsult, és jelenleg is tart" - adta ki közleményét a GPMA.

Máris betelt a létszám

A szervezet és az F-1 istállók közötti Concorde-szerződés 2007 végén lejár, és eddig csak a Ferrari, a Red Bull Racing, a MidlandF1, a Toro Rosso, a Williams és a Super Aguri hosszabbították meg. Várhatóan hamarosan a másik öt gárda is megteszi ezt.

Max Mosley, az FIA elnöke a télen jelezte, március 27. és 31. között lehet nevezni a 2008-ban kezdődő periódusra, és maximum 12 gárda adhatja be a pályázatát. Az F1 jelenlegi indulói már az első napon benyújtották nevezésüket, és megtette ezt Paul Stoddart, az F-1-ből tavaly eltűnt Minardi volt tulajdonosa is, aki újra akarja indítani az olasz kiscsapatot.

Így máris betelt a létszám, bár korábban - többek között - a volt F-1-pilóta, Eddie Irvine is jelezte, akar istállót indítani.