Schumacher az utolsó helyen

2006.05.28. 00:02
Az utolsó rajthelyre sorolták vissza Michael Schumachert a Monacói nagydíj versenybírái, miután a számítógépes adatokat és a videófelvételeket elemezve kinyilvánították: a pilóta direkt állította meg kocsiját a pályán, hogy ezzel megtarthassa vezető helyét a futam rajtfelállásánál.
Mégsem tarthatja meg első rajtkockáját a vasárnapi Monacói nagydíjon Michael Schumacher. A Ferrari pilótája a szombat délutáni időmérő utolsó percében a Rascasse-kanyarban rossz íven fordult, elfékezte magát, kocsija a szalagkorláttól centikre állt meg, és előre nem tudott továbbhaladni: a versenyvonal szélén állva maradt.

Kicsúszása sárga zászló, azaz előzni tilos jelzés érvénybe lépését jelentette, így ellenfelei már nem tudtak javítani idejükön, az alig egy perc letelt, és az időlista élén álló Michael Schumacher megnyerte az időmérőt.

A Renault hivatalosan óvott a Ferrari, illetve Schumacher ellen, csapatfőnökük, Flavio Briatore állította, a hétszeres világbajnok direkt parkolta le autóját veszélyes helyen, hogy megtarthassa a pole pozíciót.

Két órával az eset után az eurosport.com azt közölte, a versenybírák helybenhagyták az edzés végeredményét, ám később kiderült, az ügy tárgyalása elhúzódott: 23 óra előtt hivatalosan azt közölték a bírák, hogy Michael Schumacher összes köridejét törölték, és a pilótát a mezőny végére sorolták vissza.

A nyolcvanhatszoros futamgyőztes tagadta, hogy szándékosan állította meg autóját a pályán, de a versenyfelügyelet mintegy nyolcórás tanácskozás után arra a következtetésre jutott, hogy a német igenis direkt hagyta a kocsiját az aszfalton.

A Ferraritól kapott számítógépes adatokat és a videófelvételeket megvizsgálva kijelentették, Schumacher ugyan olyan sebességgel haladt az ominózus körében a Rascasse-kanyarban, mint a korábbi fordulóiban mindig, ám sokkal nagyobbat fékezett, megmagyarázhatatlan okból.

"Minden rendelkezésre álló adatot figyelembe véve a versenybírák nem találnak magyarázatot arra, miért kellett különösen erősen fékezni a pályának azon szakaszán, amiből arra kell következtetniük, hogy a pilóta szándékosan állította meg autóját a pályán az időmérő utolsó perceiben, amikor az övé volt a legjobb idő" - áll a monacói bizottság hivatalos állásfoglalásában.

A döntés ellen fellebbezni nem lehet, így vasárnap Fernando Alonso indul az első rajtkockából, és mindenki előrébb lép egy helyet. Michael Schumacher a legutolsó helyről, csapattársa, a tréningen ütközött Felipe Massa mellől.