Magyarország bekerül az F-1 szabályalkotó szervezetébe

2006.06.01. 12:20
Bekerül Magyarország, illetve a Magyar Nagydíj a Forma-1 szabályjóváhagyó-bizottságába, az F-1 Commissionbe 2008-tól. A szervezetbe jutás nagy sportdiplomáciai siker, különösen, hogy olyan élcsapat maradt ki, mint a McLaren, és nem került be a sorozatban legtöbbet költő Toyota sem.
Tagja lesz Magyarország 2008-tól a Forma-1-es autós gyorsasági-világbajnokság szabályjóváhagyó-bizottságának, az F-1 Commissionnek.

Egy ország egy képviselője lehet tag

A 13 tagú testületben csupán öt versenyhelyszín, hat csapat, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a fő jogbirtokos egy-egy képviselője található. Hazánk bekerülése nagy sportdiplomáciai siker, az F-1 egyik legsikeresebb istállója, a McLaren, valamint a legnagyobb költségvetéssel induló Toyota nem kerültek be az elitbe.

A magyar mellett az ausztrál, a brazil, a monacói és a spanyol futam szervezői lesznek tagok 2008-tól. A hat csapat a Red Bull Racing, Renault, BMW, Ferrari, Honda és a Williams. A Super Aguri, a Midland és a Toro Rosso szintén kimaradtak.

A válogatásból kitűnik, hogy minden ország egy résztvevőt ad, így Angliából a Williams, Japánból a Honda lesz tag.

Diplomáciai siker

"Az elmúlt húsz év munkájával és Magyarország hozzáállásával értük el, hogy bekerültünk a Forma-1 legfelső döntéshozó, szabályt alkotó és rendet tartó bizottságába. Gyönyörű folytatása ez annak, hogy 2002-ben mienk volt a legjobban szervezett futam - mondta az MTI-nek Palik László, a magyar versenyt szervező Hungaroring Sport Zrt. elnöke. - Komoly megtiszteltetés, a szakmai munka elismerése, hogy egy szűkített testületbe választottak bennünket. Az számított, amit a Forma-1-ben eddig felmutattunk!"

Beleszólhatnak az új szabályokba

Palik hozzátette: mivel a döntés csak szerdán éjjel született meg, még nem tudni, hogy a Hungaroring Sport Zrt.-t ki képviselheti személyesen a bizottságban.

"Még csak a döntésről és a számunkra jó hírről tájékoztattak bennünket. A pontos forgatókönyvről külön kapunk értesítést" - nyilatkozta Palik.

A versenypromóter küld egy tagot

Frank Tamás, a Hungaroring Zrt. alelnöke az Indexnek elmondta: a testületbe a Magyar Nagydíjat promótáló cég tagjai közül hívnak meg egy személyt, de csak később dől el, ki vesz részt az üléseken.

Az F-1 Commission első számú feladata, hogy megalkossa a sorozat új szabályait, amik 2008-tól, az új Concorde-szerződés kezdeti időpontjával lépnek életbe.