Alonso könnyen nyert Kanadában

2006.06.25. 18:35
Fernando Alonso szinte végig vezetett a kanadai futamon, Michael Schumacher egy körrel a vége előtt előzte le Kimi Raikkönent, de csak balesetek és a biztonsági kocsi miatt volt néha izgalmas a futam.
Sorozatban negyedszer, az idényben hatodszor győzött Fernando Alonso, a Renault pilótája a Kanadai Nagydíjat nyerte meg vasárnap délután Montrealban.

Raikkönent saját csapata is verte

A világbajnok szinte végig vezetett, senki nem volt képes vele tartani a lépést, igaz legközelebbi üldözőjét, Kimi Raikkönent hátráltatta több, depóban elkövetett hiba.

A Kanadai GP végeredménye
1 F. Alonso Renault 1:34:37.308
2 M. Schumacher Ferrari + 2.111
3 K. Räikkönen McLaren + 8.813
4 G. Fisichella Renault + 15.679
5 F. Massa Ferrari + 25.172
6 J. Trulli Toyota + 1 kör
7 N. Heidfeld BMW + 1 kör
8 D. Coulthard Red Bull + 1 kör
9 J. Button Honda + 1 kör
10 S. Speed Toro Rosso + 1 kör
11 C. Klien Red Bull + 1 kör
12 M. Webber Williams + 1 kör
13 V. Liuzzi Toro Rosso + 2 kör
14 T. Monteiro Midland + 4 kör
Nem értek célba
15 T. Sato Super Aguri
16 R. Schumacher Toyota
17 J. Villeneuve BMW
18 JP. Montoya McLaren
19 R. Barrichello Honda
20 F. Montagny Super Aguri
21 C. Albers Midland
22 N. Rosberg Williams

A rajt után azonnal élre állt Alonso, a kiugró Fisichellát megelőzte Raikkönen - az olaszt később meg is büntették -, míg Michael Schumacher a hetedik helyre esett vissza.

Hamar följött viszont, mert előtte Nico Rosberg és Juan Pablo Montoya ütköztek, előbbi kiesett, utóbbi a depóba kényszerült szárnycserére.

Alonso végig vezetett

Fisichellát kihívták egy áthaladó büntetésre, Trullit a boxkiállások idején utasította maga mögé Schumacher, így a futam egyharmadánál már az élmezőnyben haladt.

Elöl Alonso és Raikkönen együtt köröztek, de az első kerékcserénél a finn kocsijának jobb hátsó kerekét nem sikerült lecserélni, így jó néhány másodpercet veszített.

Schumacher viszont így sem érhette utol, de neki is eltűnt az esélye az első befogására. Ráadásul a következő tankolásánál is gondjai voltak, ekkor lefulladt a kocsija, így az utolsó körökre Alonso még nagyobb előnyhöz jutott.

Utolérhetetlen volt a világbajnok

Jacques Villeneuve igyekezett a végén izgalmassá tenni a befutót, a falnak verte kocsiját, az totálkárosra tört, jöhetett másodszor is a biztonsági autó. A mezőny összejött, de lekörözöttek kerültek a vezető hármas közé, akik az újraindulásnál nem tapadtak az előttük állóra, így elmaradt az izgalmas befutó.

Raikkönennek viszont még így is sikerült elveszítenie a második helyét, amikor az utolsó előtti körben lelassult a hajtűkanyar előtt, elronthatta az ívet, és a német megelőzte.

Már 25 pont különbség

Alonso simán befutott, Michael Schumacher jócskán lemaradva követte, a harmadik Kimi Raikkönen lett.

A 24 éves versenyző először nyert Kanadában, az összetettben újabb sikerével 25 pontra növelte előnyét a szezon felénél.

A Kanadai Nagydíj körről körre

19.00: Elindultak a kocsik a felvezető körre. David Coulthard az utolsó helyről indul motorcsere miatt.

Rajt: Alonso remekül indult, Fisichella nem, Raikkönen simán elment mellette.

1. kör: Montoya és Schumacher küzdöttek, a német a füvün találta magát egy időre, de visszajött.

2. kör: Montoya akarta előzni Rosberget, de nem volt elég hely a jobb-bal kanyarban, a Williams keresztbe fordult és a falra kenődött, a McLaren új orrkúpot kapott aboxban. Biztonsági kocsi a pályán. A versenyautók az ötödik helyért küzdöttek.

3: Lassan köröznek a kocsik. Az első három sorrandje változatlan, majd Trulli és Michael Schumacher következik.

4: Elengedték a mezőnyt, Raikkönen támadja Alonsót. Montagny kocsijának motorja elfüstölt, a Supe Aguri-Honda a pálya mellett áll, és a szürke füstfelhőtől alig látni.

5: Fisichella kiugrott a rajtnál, és bár előnyt nem szerzett, megbüntették, át kell hajtania a boxutcán.

6: Fisichella letudta a büntetését, M. Schumacher mögé jött vissza.

10: Alonso és Raikkönen egy másodpercen belül az élen, Trulli, Schumacher 12 másodperccel lemaradva, Fisichella egy másodperccel mögöttük.

11: Raikkönené volt a leggyorsabb kör. A leghosszabb egyenes végén Raikkönen felmet Alonso mellé, de a külső íven nem volt esélye az előzésre.

13: Montoya odaverte a kocsit az utolsó kanyarban, és föladta a versenyt. Barrichello a boxban fejezte be a körözést.

16: Az élen változatlan a helyzet, Trulli már 15 másodperccel lemaradva, Schumacher 17-tel, Fisichella befogta őt. Button, Villeneuve, Massa a további sorrend, ők egy célegyenesnyivel Fisichella mögött.

24: Alonso állt ki tankolni, Raikkönen vezet, a spanyol másodiknak jött vissza. Trulli, M. Schuamcher és Fisichella teljesen együtt köröznek, a német simán meg is előzte a Toyotát, így már harmadik. A japán kocsival gond lehet.

25: Raikkönen is tankolt, de elrontották a kerékcseréjét, a jobb hátsó gumit nem sikerült lecserélni. A finn visszajött másodiknak, de veszített 5-6 másodpercet.

26: Ralf Schumacher a hajtűkanyarnál lefutott a pályáról, hátramenetbe tette és lassan visszajött a pályára.

28: Alonso mintegy hét másodperccel vezet, Raikkönen mögötte, Michael Schumacher három másodpercre a finntől, de lekoccolta a falat a célegyenes elején a ferraris.

30: A hétszeres bajnok lendületét meg is fogta a kis hiba, Raikkönent az elhasznált jobb hátsó gumi hátráltatja.

32: Michael Schumacher először jött ki tankolni, kéttankolásos megálláson van ennek ellenére. (A Ferrarinak az ötödik helyről kellett rajtolnia, a mérnökök tudták, hogy azokban a pozíciókban semmiképp nem diktálhat nagy tempót, mert beragadt egy lassabb kocsi mögé - Trulli -, viszont ha azok hamarabb kimennek, utána a könnyű kocsival tud menni Schumacher 6-8 igen gyors kört, mert nem lesz előtte senki.)

35: Alonso kilenc másodperccel Raikkönen előtt. Massa tankolt, rengeteg üzemanyagot kapott.

39: M. Schumacher levágta a sikánt a célegyenes előtt.

43: Alonso is levágta a sikánt.

44: M. Schumacher lecsúszott a pályáról a hajtűnél, de könnyen visszajött.

49: Alonso állt ki másodszor is tankolni, minden gond nélkül jött vissza másodiknak.

52: Raikkönennek kicserélték az összes kerekét, de a finn kocsija lefulladt. 14 másodpercet töltött a boxban, épp Michael Schumacher elé jött vissza.

57: Michael Schumacher másodszor is kiállt tankolni, Raikkönené lesz a második hely, csata nélkül. A harmadik hely így is simán Michael Schumacheré.

59: Villeneuve felkente a kocsiját a falra, totálkárosra tört a BMW, biztonsági kocsi az utolsó körökre.

61: Lassan köröznek a kocsik, Alonso és Raikkönen között van két lekörözött, a finn és Michael Schumacher között több is. Az utolsó hét kör gyors lesz.

63: Gyors lesz, de izgalmas nem, Trulliék hagyták ellépni Alonsót, bő négy másodperc maradtaz előnye Raikkönen előtt.

65: Egyik dobogós helye sincs veszélyben, a lekörözöttek miatt nem jöhetett létre igazi verseny az utolsó körökre sem.

66: Alonso, Raikkönen, M. Schumacher, Fisichella az élen, de nem zavarják egymást.

68: Coulthard a sikán előtt megelőzte Buttont, és feljött nyolcadiknak.

69: Raikkönen nagyon lelassult a hajtűkanyarban, Michael Schumacher leelőzte.

70: Raikkönen elronthatta a kanyart. Alonso megnyerte a versenyt, Michael Schumacher második, Kimi Raikkönen harmadik lett.