Idén várhatóan nem csak hat autó indul az Amerikai GP-n

2006.06.28. 15:16
A szervezők és az indulók szerint idén biztosan normális verseny lesz a hétvégi Amerikai Nagydíj. A Michelin hoz jó gumit, Kimi Raikkönen és Michael Schumacher PR-szöveggel csábítja a közönséget, de az F-1-ben bármi megtörténhet.
Botránnyal végződött egy éve az Amerikai Nagydíj: a futam napján kiderült, a Michelin abronccsal futó istállók nem indulhatnak, mert a francia gyártó gumijai nem alkalmasak az indianapolisi pályán való versenyzésre.

Volt még egy év a szerződésből

Mindössze a hat Bridgestone kerekeket használó kocsi - Ferrarik, Jordanek, Minardik - rajtoltak el, Michael Schumacher simán nyert Rubens Barrichello előtt, versengés nem volt, a közönség egy része tombolt.

Egy ideig úgy látszott, az Egyesült Államokban nem lesz többé Forma-1, de 2007-re még érvényes szerződése volt Indianapolisnak, így idén is megpróbálják a pilóták.

Schumacher csalogatja a közönséget

A Michelin jelezte, a tavalyi probléma nem fordulhat elő újra, a szervezők mindent megtesznek, hogy kárpótolják a közönséget. Mindenki igyekezett úgy felvezetni a hétvégét, hogy érdekessé tegye a nagydíjat, a pilóták fogadkoznak.

"A vb még nem dőlt el, amíg matematikai esélyünk van, nem adjuk föl. Nem tudni pontosan, ki mire lesz képes, mert itt nem lehet tesztelni. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok, de az biztos, hogy mindent megteszünk, hogy a közönség jól szórakozzon. Nagyszerű, hogy Indianapolisban előzni is lehet, várom a versenyt" - idézte Michael Schumacher píáros nyilatkozatát az f1racing.net.

Raikkönen bizakodik

A hétszeres bajnok hátránya 25 pont a vb-t vezető Fernando Alonso mögött, amit behozni szinte lehetetlennek tűnik a Renault és a címvédő formáját látva.

Természetesen ezúttal is ő a legesélyesebb, de a McLaren-Mercedes és Kimi Raikkönen Kanadában a győztes spanyol legveszélyesebb ellenfelei voltak.

"Montrealban látszott, előre léptünk, Amerikában már célunk, hogy a dobogó tetején végezzünk. A közönség remek, igazi motorsport megszállottak, remélem, idén jó versenyt láthatnak" - mondta Raikkönen, szintén nem feledve a szórakoztatás fontosságát.

Az egyik gumi csak jó lesz

A tavaly gond nélkül futó Bridgestone már múlt hétvégén, a kanadai futam idején elkezdte visszacsalogatni a közönséget: Indianapolisban óriáskivetítőn nézhették élőben a versenyt a rajongók, akiket partin láttak vendégül. Ha netalántán - erre szinte nincs is esély - a Michelin újra alkalmatlan lenne, valamivel izgalmasabb futamban bízhatnak a drukkerek, hiszen a Bridgestone idén már a Ferrarin és a Jordanből lett Midlanden kívül a Toyotának, a Williamsnek és a Super Agurinak is szállít, azaz tíz autó lesz az aszfalton. (Ha csak nem lesz ezúttal velük gond.)

Tényleg az utolsó lehet

A tengerentúli faneknek igyekezniük kell kihasználni az F-1 visszatérését, ugyanis az indianapolisi promóterrel nem igazán akar szerződést hosszabbítani Bernie Ecclestone. Igen valószínű, hogy egy jó időre ez lesz az utolsó Amerikai GP.

A nagydíj magyar idő szerint pénteken, késő délután kezdődik két szabadedzéssel, az időmérőt szombaton 19 órakor, a futamot másnap ugyan ebben az időpontban rendezik.