Schumacher Franciaországban verte a Renault-t

2006.07.16. 15:48
A hétszeres világbajnok majdnem végig vezetett, a szenzációs Bridgestone gumikkal verhetetlen volt. A csapata hazai pályáján versenyző Fernando Alonso második lett, de taktikai húzásra volt szüksége, hogy a másik Ferrarit, Felipe Massáét le tudja előzni. A világbajnokságot még mindig 17 ponttal vezeti Alonso.
Michael Schumacher győzött a Francia Nagydíjon, a német pilóta már a rajtnál az élre állt és csak egyik boxkiállása alatt adta át másnak az első helyet. Másodikkként Fernando Alonso futott be, harmadik Schumacher csapattársa, a szintén ferraris Felipe Massa lett.

A rajtnál el is dőlt

A Francia GP végeredménye
1 M. Schumacher Ferrari 1:32:07.803
2 F. Alonso Renault + 10.131
3 F. Massa Ferrari + 12.546
4 R. Schumacher Toyota + 27.212
5 K. Räikkönen McLaren + 33.006
6 G. Fisichella Renault + 45.265
7 P. de la Rosa McLaren + 49.407
8 N. Heidfeld BMW + 1 kör
9 D. Coulthard Red Bull + 1
10 S. Speed Scuderia Toro Rosso + 1
11 J. Villeneuve BMW + 1
12 C. Klien Red Bull + 1
13 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso + 1
14 N. Rosberg Williams + 2
15 C. Albers Midland F1 + 2
16 F. Montagny Super Aguri + 3
Nem értek célba
17 J. Button Honda + 9
18 M. Webber Williams + 16
19 J. Trulli Toyota + 28
20 R. Barrichello Honda + 52
21 T. Monteiro Midland F1 + 56
22 T. Sato Super Aguri + 70

Az első hely már a rajtnál eldőlt, amikor Schumacher a magny-cours-i melegben szenzációsan üzemelő Bridgestone abroncsokkal elfoglalta a vezető pozíciót. Csata csak mögötte alakult ki, a gyengén rajtoló Felipe Massa csak aggresszív, de még éppen szabályos manőverekkel tudta maga mögött tartani Fernando Alonsót az első kanyarokban.

Hamar kiderült, az élmezőny háromszor fog kiállni kerékcserére, a tankolások hamar elkezdődtek. Ekkor a két Toyota is állt az élen néhány kört, amik a Bridgestone abroncsokkal közel kerültek az legjobbakhoz.

A Renault taktikája bejött

Schumacher vezetése nem került veszélybe, ám a Renault-t és Alonso változtattak a stratégiájukon, kétszer állt meg a vb-címvédő üzemanyagért. Ezzel a húzással Felipe Massatól át tudta venni a második helyet.

A hétszeres bajnok befogására ellenben esélye sem volt, így Michael Schumacher megnyerte 88. F-1-es futamát, és 17 egységre csökkentette hátrányát a pontversenyben Alonso mögött. A 37 éves klasszis nyolcadszor nyerte meg a Francia GP-t Magny-Cours-ban, korábban senki nem győzött ennyiszer ugyan azon a pályán.

Ha tart a meleg, tovább közelíthet Schumacher

A spanyol pilóta elégedett lehet, alig veszített előnyéből, nem úgy a francia Renault és a Michelin: mindkettő győzni akart hazájában, de kikapott az olasz Ferraritól. (A futball-vb döntője után alig egy héttel az olaszok újra legyőzték a franciákat.)

Az F-1-es vb két hét múlva Németországban folytatódik, ahol nem csak a Bridgestone-nak kedvező meleg idő várható, de Michael Schumacher is hazai pályán versenyez. Három hét múlva a Magyar Nagydíjra kerül sor.

A dobogósok nyilatkozatai
Michael Schumacher: "Tökéletes eredménnyel zártuk a napot. Főleg szerelőimnek köszönöm a sikert, akik a tegnapi tűzeset után fel tudták készíteni a kocsit a futamra. Mivel az utolsó szabadedzést emiatt ki kellett hagynunk, a tapasztalatainkat kellett elővenni a kocsi beállításakor, ám remekül sikerült. A vb-hátrányom újra csökkent egy kicsit, ami szintén pozitív".

Fernando Alonso: "A rajt után nem tudtam megszerezni a második helyet, Felipe jól tartotta a pozícióját, bár egy picit a fűre kerültem. Utána a taktika meghozta a második helyet, amivel elégedett vagyok. Előnyöm még mindig meggyőző a vb élén".

Felipe Massa: "Az első kanyar nagyon szoros volt, keményen mentem, tudtam, Alonsónak több a veszítenivalója, mint nekem. Sajnos a második helyet nem tudtam megtartani, de a harmadiknak is örülök".

A Francia GP körről körre

14.00: Elindultak az autók a felvezető körre.

Rajt: Schumacher tökéletesen rajtolt, Massa mellőle kevésbé, Alonso majdnem el is ment mellette, de az olasz nagyon kemény csatában maga mögött tartotta a spanyolt.

1. kör: A hétszeres bajnok máris másodpercekkel vezet, és Massa is ellépett Alonsótól. Jarno Trulli negyedik, R. Schumacher ötödik nem sokkal mögötte. Raikkönen, Fisichella, Webber a további sorrend.

3: Schumacher előnye mintegy két másodperc csapattársa előtt, Alonso már majdnem hárommal van lemaradva.

5: A Ferrari autói nem tudják növelni előnyüket, Alonso tartja a tempót, sőt, közeledik Massához.

7: Schumacher kezd elhúzni, Massa már lassabb, mint Alonso. A német előnye az élen négy másodperc.

10: Massa feladata, hogy feltartsa Alonsót, és eddig tökéletesen csinálja. Schumacher öt másodperccel vezet.

14: Schumacher sorra futja a leggyorsabb köröket, már hét másodperccel veri csapattársát, aki könnyedén tartja maga mögött Alonsót, aki már bőny nyolccal van lemaradva a hétszeres bajnoktól.


Galéria!

15: Massa kijött tankolni, három kiállásos taktikán lehet.

16: Alonso is benzint vett föl, Massa mögé jött vissza. Raikkönen is a boxban járt, mindannyian három megállást tervezhetnek.

17: Schumacher is megkapta az első adag benzint, Fisichella szintén. A német másodiknak jött vissza, Trulli vezet, R. Schumacher második. A Toyota gépei még nem voltak a boxban.

19: Barrichello Hondájának motorja elfüstölt, a brazil feladta. Trulli az élről állt ki tankolni, R. Schumacher vezet.

21: R. Schumacher kocsijának bal hátsó kekeréken cseréjénél gondok voltak, a német mintegy tíz másodpercet veszített. Az élre visszaállt M. Schumacher, biztosan vezet Massa, Alonso és Trulli előtt. Raikkönen, Fisichella, R. Schumacher, Heidfeld a további sorrend.

26: Raikkönen megelőzte Trullit egy remek csata után, és feljött a negyedik helyre. Az olasz Toyotája lassulni látszik.

30: Schumacher és Massa között hat másodperc a különbség, Massa és Alonso között öt.

32: Raikkönen jött ki másodszor is tankolni és új gumikért. Vesztett néhány másodpercet, a kocsi hátulját késve tették le az emelőről.

34: Massa tankolt másodszor, ő is három kiálláson van.

35: Alonso beragadt a lekörözöttek mögé, amikor elengedték mutogatott.

36: Alonso most Buttont érte utol, neki is integetett, h húzódjon le, pedig még nem volt előzési pozícióban. Az angol utána gálánsan elengedte.

38: Michael Schumacher jött másodszor tankolni, épp Alonso mögé jött vissza. A spanyol még csak egyszer tankolt. Mark Webber a sikánban kapott defektet, megpördült, de sikerült visszajönnie a pályára.

40: Jarno Trulli a boxba állt és feladta a futamot.

41: Alonso vezetett centikkel Schumacher előtt, de kijött tankolni. Valószínűleg átállt két kiállásos taktikára, és akkor már nem kell kijönnie többet. A két Ferrari még biztosan jön.

43: Schumacher 13 másodperccel van Massa előtt, Alonsót 24-gyel veri.

45: Fisichella is másodszor jött ki, tankolt, és ő is csak használt gumikat kapott, mint Alonso.

46: Schumacher a leggyorsabb kört futotta, 1:17.111-gyel száguld a tökéletes Bridgestone abroncsokon.

47: Raikkönen, R. Schumacher, Fisichella, de la Rosa, Coulthard a 4-8. helyen. Alonso már fél percre van Schumachertől.

53: Massa és Raikkönen is letudta harmadik tankolását, Alonso mögé jött vissza a ferraris, már a spanyol a második. Tizenhét kör a végéig.

55: Michael Schumacher tankolt harmadszor is, 5,9 másodperc alatt lecserélték a gumikat is. Simán visszajött az élre a hétszeres bajnok.


Klikk a képre!

60: Tíz körrel a vége előtt M. Schumacher, Alonso, Massa, R. Schumacher, Raikkönen, Fisichella, de la Rosa, Heidfeld a sorrend. (Nem várható sok változás.)

62: Alonso és Massa között hat másodperc a különbség és nem csökken.

67: Alonso elrontotta a hajtűkanyart, de más nem történt. Az első nyolc változatlan.

70: M. Schumacger megnyerte a Francia GP-t, 88. futamgyőzelmét szerezte. Alonso második, Massa harmadik lett. A hétszeres világbajnok 17 pontra csökkentette hátrányát Alonso mögött a pontversenyben.