A Renault-nak kell Raikkönen

2006.07.18. 14:13
A Renault is versenyez Kimi Raikkönen megszerzéséért: Alain Dassas, a cég elnöke a vasárnapi Francia GP-n megerősítette, tárgyalnak a finn pilótával. A klasszist a Ferrari is meg akarja szerezni, a McLaren-Mercedes megtartaná, de szinte biztosan távozni fog.
Egyértelműen Kimi Raikkönent akarja megszerezni a Renault a következő szezonra első számú pilótájának, állítja az f1racing.net.

Az angol honlap a francia gyár elnökének, Alain Dassasnak a hétvégi nyilatkozatát idézi: "Nem titok, hogy tárgyalunk Raikkönennel, ő a fő célpontunk."

Kovalainen kockázatos lehet

A májusi Európa GP idején már felmerült, hogy ajánlatot tettek Raikkönennek, de ezt akkor a felek nem erősítették meg. Néhány hete Giancarlo Fisichella, a Renault egyik jelenlegi versenyzője elárulta, jövőre finn csapattársa lesz.

Már tavaly decemberben kiderült, Fernando Alonso a McLarenhez távozik, Fisichellával a kanadai futam előtt hosszabbítottak szerződést, és úgy tűnt, Flavio Briatore csapatfőnök felfedezettjét, a tesztelő Heikki Kovalainent hozzák föl mellé.


Raikkönen elgondolkodhat (fotó: AFP)

Dassas viszont megvétózhatta a tervet. "Kockázatos lenne tapasztalatlan pilótát alkalmazni. Az F-1-ben gyorsan kell eredményt felmutatni, és egy újoncnak ez probléma lehet" - mondta Kovalainenről. Honfitársát ellenben magasztalta: "Nagyon elégedettek lennénk, ha meg tudnánk egyezni Kimi Raikkönennel, hiszen az egyik legnagyszerűbb pilótát szereznénk meg, aki ráadásul még nagyon fiatal is."

Megfizetnék a tudást

A Renault eddig híres volt takarékos politikájáról, Fernando Alonso vb-címe ellenére sincs a három legjobban fizetett versenyző között, büszkén hirdették, jóval kevesebb pénzből értek el többet tavaly, mint a Ferrari vagy a McLaren. Ám Raikkönnenért fizetniük kell, és Dassast hallva fognak is. A McLarennél évente 20 millió eurót keres a 26 éves pilóta, új helyén biztosan többre számít.

Az őt szintén szerződtetni akaró Ferrari ezt simán megadná, sokan már az olaszok versenyzőjének tekintik, ám sorsa még mindig Michael Schumachertől függhet: ha a visszavonulást fontolgató hétszeres bajnok marad jövőre is, lehet, hogy nincs rá szükség, vagy csak egy évvel később.

Schumacher a kulcs ezúttal is

Ha a vb-pontversenyben jelenleg jelentős hátránnyal második Schumacher idén nem lesz világbajnok, biztosan folytatja 2007-ben, ha győzne, valószínűleg visszavonulna. Korábbi jelzések szerint szeptemberig dönt.

Ha az olasz sajtónak hinni lehet, Raikkönen és a Ferrari között előszerződés van, ami azt jelenti, hozzájuk kell aláírnia elsőként, ha konkrét ajánlatot kap. Ellenben, ha bizonyos időpontig nem kínálnak neki semmit, mehet máshová is.

Raikkönen mindig tagadta, hogy bárkivel is megegyezett volna, állítja, nem írt alá semmit. A Mercedes főnöke mindenképpen a McLarennél tartaná, de erre kevés az esély, mert idén sem tudtak versenyképes autót gyártani neki, és korábban elmondta, nem fizetésemelést vagy első számú pilóta-státuszt, hanem jó kocsit akar.