Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Alonsót keményen megbüntették

2006.08.04. 20:04
A Forma-1-es világbajnoki címvédő spanyol Fernando Alonso szükségtelenül és elfogadhatatlanul veszélyeztette a negyedik helyen végző Doornbost a második szabadedzésen, ezért megbüntették. Alonso szombati edzéseredményeihez két másodpercet hozzáadnak, így még az sem biztos, hogy a legjobb tíz közé tud kerülni.

Két másodperces időbüntetéssel sújtják a vb-címvédő Fernando Alonsót, a Renault spanyol pilótáját a szombati időmérőn, mert a Forma-1-es Magyar Nagydíj pénteki második szabadedzésen indokolatlanul veszélyeztette Robert Doornbost, a Red Bull-Racing holland versenyzőjét.

Minden szakaszban hozzáadnak két másodpercet az eredményhez

A pontversenyben éllovas Alonso úgy vélte, hogy Doornbos feltartja a száguldásban, ezért amikor megelőzte, bevágott elé, ráhúzta a kormányt, majd - bosszúból - ráfékezett. A spanyol pilótának nem ez volt az egyetlen bűne a nap alatt: egy alkalommal figyelmen kívül hagyta a sárga zászlót - amely veszélyre hívja fel a figyelmet -, és előzött.

"Szükségtelen, elfogadhatatlan, veszélyes" - áll a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) péntek délután kiadott közleményében.


+2 másodperc

A büntetés azt jelenti, hogy a szombati kvalifikáción, annak mindhárom szakaszában Alonso legjobb eredményéhez két-két másodpercet hozzáadnak. Ezzel a spanyol nagy valószínűséggel elveszti minden esélyét arra, hogy jó pozíciót szerezzen, nem kizárt, hogy amikor a végső szakaszban a legjobb tíz versenyző mehet ki gyors körre, akkor neki már a boxban kell maradnia.

A nehéz előzés miatt nehéz helyzet

További súlyos következmény lehet: a Hungaroringen közismerten nehéz előzni, így az időmérő edzésen kiharcolt jó pozíció nagyon komoly előny, a rossz pedig végzetessé válhat.

Amióta az új időmérést a szezon elején bevezették, ilyen büntetést még senkire sem szabtak ki.

Az első szabadedzésen a finn Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb, a másodikon a brazil Felipe Massa. Az utóbbin Alonso második lett, több mint másfél másodperccel elmaradva a győztes mögött. A Renault bajnoka a huszadik Christian Albersre vert két másodpercet.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.