Alonsót keményen megbüntették

2006.08.04. 20:04
A Forma-1-es világbajnoki címvédő spanyol Fernando Alonso szükségtelenül és elfogadhatatlanul veszélyeztette a negyedik helyen végző Doornbost a második szabadedzésen, ezért megbüntették. Alonso szombati edzéseredményeihez két másodpercet hozzáadnak, így még az sem biztos, hogy a legjobb tíz közé tud kerülni.

Két másodperces időbüntetéssel sújtják a vb-címvédő Fernando Alonsót, a Renault spanyol pilótáját a szombati időmérőn, mert a Forma-1-es Magyar Nagydíj pénteki második szabadedzésen indokolatlanul veszélyeztette Robert Doornbost, a Red Bull-Racing holland versenyzőjét.

Minden szakaszban hozzáadnak két másodpercet az eredményhez

A pontversenyben éllovas Alonso úgy vélte, hogy Doornbos feltartja a száguldásban, ezért amikor megelőzte, bevágott elé, ráhúzta a kormányt, majd - bosszúból - ráfékezett. A spanyol pilótának nem ez volt az egyetlen bűne a nap alatt: egy alkalommal figyelmen kívül hagyta a sárga zászlót - amely veszélyre hívja fel a figyelmet -, és előzött.

"Szükségtelen, elfogadhatatlan, veszélyes" - áll a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) péntek délután kiadott közleményében.


+2 másodperc

A büntetés azt jelenti, hogy a szombati kvalifikáción, annak mindhárom szakaszában Alonso legjobb eredményéhez két-két másodpercet hozzáadnak. Ezzel a spanyol nagy valószínűséggel elveszti minden esélyét arra, hogy jó pozíciót szerezzen, nem kizárt, hogy amikor a végső szakaszban a legjobb tíz versenyző mehet ki gyors körre, akkor neki már a boxban kell maradnia.

A nehéz előzés miatt nehéz helyzet

További súlyos következmény lehet: a Hungaroringen közismerten nehéz előzni, így az időmérő edzésen kiharcolt jó pozíció nagyon komoly előny, a rossz pedig végzetessé válhat.

Amióta az új időmérést a szezon elején bevezették, ilyen büntetést még senkire sem szabtak ki.

Az első szabadedzésen a finn Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb, a másodikon a brazil Felipe Massa. Az utóbbin Alonso második lett, több mint másfél másodperccel elmaradva a győztes mögött. A Renault bajnoka a huszadik Christian Albersre vert két másodpercet.