A 113 Button szerencseszáma

2006.08.06. 19:41
A Magyar Nagydíjon karrierje első győzelmét szerző Jenson Button nem akarta befejezni a versenyt, annyira élvezte. Fernando Alonso csalódott kiesése miatt, de vidámabb lett, amikor látta, Schumacher sem szerez pontot. A hétszeres bajnok nem bánta meg, hogy kockáztatott, ha újra futhatna sem cserélne kereket.
"Nem akartam, hogy leintsék a versenyt, élveztem az utolsó tíz kört is, imádom ezt az érzést" - értékelte karrierje első futamgyőzelmét a Hungaroringen Jenson Button.

Munkás siker

A Honda pilótája 113. futamát nyerte meg, az év legizgalmasabbját és legnehezebbjét. "Az időjárás miatt volt különösen kemény, és a 14. helyről sikerült. Kitalálni sem lehetett volna jobban. Sokáig tartott, de csak ide értem".


Nézze meg képeinket a versenyről!

A 26 éves pilóta 2000-ben indult első F-1-es versenyén, versenyzett a Williamsnél, a Benettonnál és az abból alakult Renault-nál, mielőtt a Hondához került.

"Jól választottunk gumit, és jó volt a taktikánk is, amin nagyon sokáig gondolkoztunk. Köszönöm a csapatnak a munkát, igazi dolgos siker volt Nem csak beültem és behúztuk, megszenvedtünk érte".

"Micsoda nap, hihetetlen, de máris hozzászoktam ehhez az érzéshez" - fejezte be a sajtótájékoztatón.

Legalább Schumacher sem

Pontosan ellentétes hangulatban volt a vb-t vezető Fernando Alonso és üldözője, Michael Schumacher. Mindketten kiestek kocsijuk hibája miatt, igaz, Schumacher gépe egy ütközésben sérült meg.

"A depóban elment a főtengely, amint elindultam, éreztem, hogy gond van" - cáfolta Alonso azt a feltételezést, hogy Nigel Mansell 1987-es esetéhez hasonlóan ő is egy rosszul rögzített kerékanya miatt esett ki.

A két eset külsőre nagyon hasonló volt, de Alonso sokkal komolyabb hiba, a főtengely törése miatt búcsúzott. "Megpróbáltam bevenni a kanyart, ez még ment, de a következő már nem sikerült".

A spanyol pilóta ellenfele balszerencséjével vigasztalta magát. "Technikai probléma bárkivel megtörténhet, lehangoló, de Schumacher sem szerzett pontot" - idézte az f1racing.net.

Schumachernek nem jött be

Alonsónál jóval elkeseredettebb volt Michael Schumacher, mert nem sikerült faragnia 11 pontos hátrányából. Második volt, nem sokkal, miután Alonso kiszállt, de a biztos kerékcsere és a negyedik-ötödik hely helyett nyolc pontot akart szakítani, ezért nem váltott száraz gumira.

Pedro de la Rosa hamar befogta, a mclarenest még szenzációsan, négy körön át maga mögött tartotta, mielőtt a spanyol megelőzte, de Nick Heidfelddel nem bírt, és vesztesként jött ki összecsapásukból. A BMW elment a Ferrari mellett, Schumacher még az utolsó utáni pillanatban is küzdött, gépe jobb első kereke hozzáért a másik kocsi bal hátsójához, a kerék íve eldeformálódott, és nem lehetett vele gyorsan menni tovább.

Csak a depóig tudott elevickélni, mikor megállt, látszott, az intermediate abroncsokból 1000 kilométert futott slickek lettek, csoda, hogyan tudta ezeken pályán tartani a kocsit.

Nem bánta meg, hogy kockáztatott

"Nagyon csalódott vagyok. Nagy lehetőséget szalasztottunk el - értékelt Schumacher. - Az egész hétvége egy hullamvasúthoz hasonlított, a futam végképp, a végén oda jutottunk vissza, ahonnét indultunk, csak eggyel kevesebb versennyel a kezünkben.

A negyedik helyet megszerzete volna, ha nincs a koccanás, de nem vádolta honfitársát: "Összeértünk, részben azért, mert a pálya még csúszott, az ilyesmi benne van a pakliban."

A német RTL csatorna ripotere felvetette, talán okosabb lett volna száraz gumira váltani, és biztosan befejezni a dobogó alatt.

"Én ilyen vagyok, mindig a maximumért akarok küzdeni, ezért is nyertem sokszor. Van még öt versenyünk, semmi nincs veszve, mindent bele fogok adni, hogy megnyerjem a vb-t" - indokolta döntését Schumacher.

Ekkor Schumacher még nem tudta, egy pontot így is ledolgozott eddigi 11-es hátrányából: Robert Kubicát kizárták, a német került a nyolcadik helyre, azaz 10-zel van lemaradva. A következő futam Törökországban, augusztus utolsó hétvégéjén lesz.