Az évszázad futama az őrült magyar eposz

2006.08.07. 23:11
Magasztalja az európai sajtó a vasárnapi Magyar Nagydíjat. Olaszországban kiemelik az időjárást, és hogy a pályán már egyáltalán nem nehéz előzni, Nagy-Britanniában a körülményeket dicsérik, Spanyolországban az évszázad legjobb versenyéről írnak, ami népszerűsíti a Forma-1-et.
Dicséri a vasárnapi Forma-1-es Magyar Nagydíjat a nemzetközi sajtó, az újságok minimum az év versenyének tartják a futamot. A milanói Gazzetta dello Sport őrült körözésről ír, az f1racing.net "magyar eposzt", a német Bild hihetetlen esődrámát emleget.

Jövőre a gumi miatt nem lesz izgalom

A 70 körös, félig esős, félig száraz pályán futott nagydíjat Jenson Button nyerte meg, de felejthetetlenül vezetett és rengeteget előzött a két világbajnok, Michael Schumacher és Fernando Alonso is. Egyikük sem fejezte be a futamot, a ferraris mégis szerzett egy pontot, mert a BMW-s Robert Kubicát kizárták.

Az olasz Messaggero a vizes pályát emelte ki, mint az izgalom fő okozója, illetve a gumiválasztást. A Bridgestone-os Ferrari az átmeneti gumikon hátrányban volt a michelinesek ellen, de amikor abroncsai azok elkezdtek kopni, illetve a pálya száradt, Schumacher feljavult. (Jövőre nem lesz Michelin, amely a Hungaroringi körülményekre tökéletes abroncsot szállított, csak Bridgestone így ez a tényező 2007-ben eltűnik.)

A Hungaroringen lehet előzni

"Mikor láttunk utoljára ennyi előzést? - tette fel a kérdést a Repubblica. - Ráadásul egy olyan pályán, amelyen szinte lehetetlen hitték ezt a manővert." A lap a vasárnap egyik legnagyobb tanúságára utalt: a Hungaroringen már lehet előzni, a célegyenes végén egyáltalán nem nehéz.


Kattintson!

Angliában természetesen Jenson Buttonnal foglalkoztak az újságok. Az angol pilóta csak 113. Forma-1-es versenyén győzött először, ezzel viccelődött a Daily Mail. "Mielőtt elolvassák a következő mondatot, üljenek le, és rendeljenek maguknak egy erős italt! Jenson Button futamot nyert."

Végre nyert

"113 futam, hat és fél év, 17 681 mérföld, 5 836 kör után új F1-es sztár született. Jenson Button drámai körülmények között győzött, és elhallgattatta minden kritikusát" - magasztalt egy kis cikizés után a Daily Mirror, arra utalva, Nagy-Britanniában Buttont örök vesztesnek tartották.

A spanyol sajtó sem siratta Alonsót. "Ez volt az év legkaotikusabb futama. Remélhetőleg a hátralévő viadalokon is annyi eső esik majd, mint Magyarországon" - bizakodott a hasonló folytatásban az El Mundo, míg a legnagyobb elismerést a két madridi sportlaptól, a Marcától és az AS-től kapta a verseny.

"Mint a Hungaroringen"

"Ez volt az évszázad futama, soha nem fogjuk elfelejteni" - írta az AS, a Marca szerint "ha a Forma-1 mindig olyan lenne, mint a Hungaroringen volt, akkor a világ legszórakoztatóbb sportága lenne."